„Britva je láska spečatená krvou.“


 

Milí priatelia, na DM som pred časom čítal článok o (mužskom) holení. Holenie britvou v ňom bolo spomenuté len veľmi okrajovo, čo ma trochu zamrzelo – tento ušľachtilý nástroj používam už nejaký čas a keďže sa mi vidí, že móda vypelichaných briadok je pomaly na ústupe, kedy bude vhodnejší čas urobiť britvám trocha reklamu, keď nie teraz?

Predpokladám, že väčšina mužov berie holenie ako nadmieru otravnú, nezáživnú činnosť, ktorú musia vykonávať každý (druhý, tretí...) deň, znova a dokola. A pritom sa holenie môže stať príjemným rituálom, kedy si človek nájde trochu času pre seba, nikam sa nemusí ponáhľať a na konci všetkého je z neho doslova nový človek.

Nepodrežem sa? Je to bezpečné? Nie je to drahé? A prečo by som sa vlastne mal začať holiť britvou?

Prvým dôvodom je, že neexistuje spôsob, ako sa oholiť hladšie. Žiadne vibrujúce Fusiony a osemnásťčepieľkové strojčeky neoholia lepšie ako dobre nabrúsená a naostrená britva. Pri správnej technike holenia vydrží tvár hladká oveľa dlhšie – je to preto, že britva je veľmi, naozaj veľmi ostrá. Oveľa ostrejšia ako skalpel či čepieľky bežnej žiletky. Navyše sa britva ostrí pred každým jedným holením (niektorí si možno matne pamätajú, ako si dedo ostril britvu na remeni. Rovnako sa to robí aj dnes). Ostrie britvy je tak jemné, že ho strhne aj neopatrné preleštenie papierovou vreckovkou.

Ďalším dôvodom – tým, pre ktorý som sa začal holiť britvou aj ja – je, že pri holení britvou dáte definitívne zbohom podráždeniu pleti, zarastajúcim a zapáleným chĺpkom, páleniu aj svrbeniu. Je to opäť preto, že britva je veľmi ostrá a tak stačí prejsť každým miestom iba raz. Fúzy sa zrežú tesne pri koži a tá sa nestihne podráždiť. Skutočne to funguje.

Holenie britvou upokojuje. Je to váš, čisto mužský svet. Pravidlo, že pri holení by nemal byť v kúpeľni nikto iný, platí stále a pri holení britvou dvojnásobne. Napriek rozšírenej predstave zahŕňajúcej tarantinovské striekanie krvi všade navôkol, je táto činnosť bezpečná, no v prípade neočakávaného drgnutia druhou osobou môže vzniknúť problém a pár kvapiek krvi pri bežnom porezaní britvou (každému sa to už stalo a prežil) by sa mohlo zmeniť na pár (deci)litrov.

Pre niekoho môže byť zaujímavý eko-aspekt. Koľko jednorazových žiletiek sa na svete denne vyhodí? Neviem, lebo som lenivý to zisťovať, ale je to veľa plastu. Zbytočného plastu. Britva pri dobrej údržbe vydrží takmer večnosť, preto sa kedysi dedila z otca na syna. Niektorí sa vyžívajú v kupovaní britiev v starožitníctvach, v ich následnom reštaurovaní a zaradení do dennej služby. Je zvláštny pocit holiť sa storočnou britvou. Jednorazové žiletky sú naopak skutočne jednorazové, už pri druhom holení sú tupšie, zrelé do koša alebo na preradenie na nižšie etáže s jemnejšími chĺpkami, if you know what I mean.

S tým súvisia aj náklady. Počiatočná investícia do britvy a príslušenstva je vyššia, to je pravda. No potom už nie je potrebné nič, iba kozmetika, ktorú si kupujete tak či tak. Holenie britvou je teda výrazne lacnejšie ako jednorazovými žiletkami alebo žiletkami s výmennými hlavicami. Teraz kecám, lebo ak s tým raz začnete, jedna britva vám stačiť nebude, vždy narazíte na nejaký krásny, teraz-už-skutočne-posledný kúsok s nádherným zdobením a črienkami... ale tak je to so všetkými vášňami. Ach.

A samozrejme, holenie britvou je zaujímavejšie aj pre okolie, ak vám na tom teda záleží. Nikoho nenadchne, keď vytiahnete polepenú, polotupú žiletku, nacápete na tvár synteticky voňajúci/smrdiaci gél a následne sa rýchlo oškriabete. No s uterákom okolo bedier otvoriť britvu, jemne ju naostriť na remeni, štetkou rozrobiť mydlo na penu... Niektoré dámy na to reagujú... prekvapivo.

Pre koho to nie je? Z vlastných skúseností sú to dva typy ľudí. Komu sa to nechce – to je jasné a bez debaty. Holenie britvou je skutočne zdĺhavejšie ako rýchle ranné oholenie žiletkou, aj keď borci na fórach (áno, aj my máme fóra!) tvrdia, že do 10 alebo dokonca 7 minút to zvládajú, ja som takého teda ešte nestretol. Druhá možnosť je, že je niekto absolútne, ale absolútne manuálne nezručný a volá si elektrikára aj na výmenu žiarovky. Takých je však podľa mňa minimum. To potom kašlite na britvy, aspoň nejaká zručnosť tam byť musí. Ale stačí fakt trocha.

Presvedčil som vás, to sa teším! Takže, čo budeme potrebovať?

Logicky, britvu. O nich sa dá napísať sto článkov, stačí letmý pohľad na net a hlavu vám zamotajú rôzne termíny ako napríklad dutý, polodutý výbrus, rôzne čísla ako 4/7, 5/7, 6/7, elaboráty o materiáli črienok, zdobení, uhlíková oceľ, nerezová oceľ... skrátka a jednoducho. Na typ výbrusu sa vykašlite a vôbec ho neriešte, šírku čepele si ako začiatočníci vyberte 4/7 alebo 5/7, na nerezové britvy rovno zabudnite a značku si vyberte buď Thiers Issard alebo Ralf Aust. Bodka. Určite narazíte na značku Dovo, kedysi etalón medzi britvami s top pomerom cena/kvalita. V poslednom čase sa údajne dosť pokazili. Spomenuté dve značky si držia štandardnú (vysokú) kvalitu za dobrý peniaz a aj najnižšie rady sú veľmi dobré a osvedčené. Dobrý peniaz znamená cca 120 eur.

Ďalej budete potrebovať kožený remeň. Na ňom sa britva ostrí – obťahuje pred každým jedným holením, má chlpatú a hladkú stranu. Aj keď sa dá britva obtiahnuť aj na opasku, čo vytiahnete z riflí, na remeni odporúčam veľmi nešetriť, pretože kvalitný remeň vydrží veľmi, veľmi dlho. Čím väčší, tým lepší. Najskôr sa britva preostrí na chlpatej strane a doostrí na hladkej. Trvá to len niekoľko sekúnd, maximálne minút, keď je veľmi otupená. Dobrý remeň sa dá kúpiť približne za 50 eur.

Ďalšie položky sú už lacné a ľahko zohnateľné. Štetka – postačí obyčajná 7 eurová z dm drogérky. Len musí mať prírodný vlas, na syntetické zabudnite, tie šialene dráždia pokožku. Aspoň tú moju. Či je štetka z konského vlasu alebo jazveca je v zásade celkom jedno. Ale áno, existujú aj štetky za niekoľko sto eur, aj keď si neviem predstaviť, čo robia inak ako obyčajné neznačkové štetky.

Mydlo – dobrú službu urobí starý dobrý Barbus za dve päťdesiat (doslova). Kto chce hneď na začiatok lepšiu (a najmä voňavejšiu) kvalitu, tak Proraso alebo Cella. Čím je mydlo mäkšie, tým ľahšie z neho vyšľaháte penu, ale tým kratšie vydrží. Bežné balenie vydrží tak pol roka – rok, podľa toho, ako často sa holíte.

A môžeme ísť na to! Teda skoro. Totiž, napriek tomu, že všetky obchody vám budú tvrdiť, že ich britvy sa predávajú shave-ready, teda nabrúsené priamo na holenie, nie je to pravda. Ušetrím vám počiatočné sklamanie, keď vám poviem, že každú jednu britvu treba pred prvým holením nabrúsiť. Robiť to vie málo ľudí, takže keby vám napadlo dať ju nabrúsiť podomovému brúsičovi nožníc a nožov, rovno mu svoju novú britvu môžete nechať ako sprepitné. Zničí ju tak, že sa bude dať len veľmi ťažko opraviť. Tu máte dve možnosti. Buď kúpite britvy dve a jednu pošlete na brúsenie, čo trvá asi dva mesiace (robí to naozaj málo ľudí a čakacie doby sú dlhé) a druhou sa medzitým holíte, alebo sa naseriete a urobíte to ako ja – kúpite si brúsne kamene a naučíte sa britvy brúsiť sami. Tu už nedodávam, že ako ja, pretože moje brusičské umenie je v plienkach a akurát možno začalo dvíhať hlavičku. Svoju britvu si už ako-tak nabrúsiť viem. S dôrazom na ako-tak. Nabrúsená britva vydrží ostrá približne rok. Keď už na obnovenie ostrosti prestane stačiť obtiahnutie na remeni, pošlete ju na brúsenie znova. Heslovite pre tých, ktorí si radi brúsia nástroje sami: proti ostriu na syntetických kameňoch s gritom 4000 a potom 8000. To je minimum, s čím sa oholíte, niektorí doostrujú na kameňoch s gritom 12 až 16 tisíc.

Ideme k rituálu.

Alfou a omegou je príprava pleti a zmäkčenie fúzov. Existujú rôzne prípravky a olejčeky na prípravu pred holením, prípravu prípravy pred holením, prípravu tesne pred holením, prípravu počas holenia a podobne, no sú to všetko zbytočnosti a hovadiny. Nasledujúci postup je osvedčený a nezaberie takmer žiaden čas. Najprv párkrát opláchnite tvár čo najhorúcejšou vodou, a potom strnisko umyte obyčajným mydlom, ktoré spláchnete opäť čo najhorúcejšou vodou. Hotovo. Nepotrebovali sme žiadne olejčeky.

Štetkou z mydla na holenie vyšľaháte bohatú penu. Časom zistíte správnu konzistenciu. Nesmie stekať, naopak keď je príliš hustá, tak lepí a britva by po nej dobre nekĺzala. Potom štetkou penu nanesiete na tvár. Či použijete krúživé pohyby alebo priame proti smeru rastu fúzov je v zásade jedno.

Teraz je čas na obtiahnutie britvy na remeni. Áno, až teraz – počas tohto aktu pena krásne pôsobí a zmäkčuje fúzy. Pár ťahov na jednej aj druhej strane, odfakliť na skúšku pár chlpov na ruke a môžeme ísť na to.

Postup opíšem stručne – aj tak sa to ťažko prestavuje a lepšie je si to pozrieť na Tube. Verte mi, trápny pocit, že sa pozeráte na to, ako sa nejaký škaredý, chlpatý a tučný cudzí chlap holí, prejde pomerne skoro, najneskôr po pätnástom videu. Pre lingvisticky menej zdatných, britva je po anglicky straight razor.

Základné pravidlá pri holení britvou sú dve – nikdy sa neponáhľať a mať stále napnutú kožu. Takto je najmenšia pravdepodobnosť porezať sa. Najľahšie na holia líca, preto začnite od nich. Najzvláštnejší je ten pocit prvého priloženia ostria na tvár, no zvyknete si veľmi rýchlo. Pohyby by mali byť krátke a plynulé a na britvu sa nikdy nesmie tlačiť. Treba len akoby zotierať penu z tváre. Fúzy s ňou pôjdu dolu úplne mimochodom. Ozaj, začnite sa holiť v smere rastu fúzov, v protismere si to vyžaduje určitý cvik.

Po lícach prejdite na krk (vždy pomôže, keď túto fázu robí človek pomaly a najmä triezvy) a až nakoniec oholíte vlastné fúzy a bradu. V tejto oblasti sú chĺpky najhrubšie, preto im dajte čas, nech ich pena zmäkčí. Pozor na nos, tam porezania pekelne pália. Tiež okolie úst treba holiť so zvýšenou opatrnosťou, nech sa z vás nestane Nemesis z Resident Evil. To mi potom veľmi nepoďakujete.

Hotovka! Opláchnuť tvár najprv teplou a potom čo najstudenšou vodou a môžeme ísť do práce alebo na rande. Alebo v mojom prípade do postele spať, keďže sa najradšej holím večer. V prípade utŕženia bojových poranení je vždy dobré mať poruke hemostyptickú tyčinku alebo starý dobrý kamenec.

Pevne verím, že som niekoľkých z vás navnadil. Keď aj nie, britva môže byť celkom dobrým darčekom pre deda/otca/brata/frajera/milenca/kohokoľvek. Skúste porozmýšľať, či by niekoho nepotešila. Mňa napríklad veľmi. Adresa je v redakcii.