Vôňa whisky zmiešaná s vôňou cigár. Úsmevy spokojných ľudí a uvoľnená atmosféra. Zvuky škótskych gájd. A samozrejme – stovky fliaš kvalitnej whisky, ktorú mohli návštevníci ochutnávať u vystavovateľov alebo s odborným výkladom na riadených degustáciách. Aj taký bol Whisky Fest, ktorý sa konal v polovici apríla v Bratislave.

Aj keď išlo len o druhý ročník tohto jedinečného podujatia na Slovensku, bolo vidieť, že si získava stále viac a viac priaznivcov. Nečudo. Na festivale whisky a bourbonov bolo skutočne čo vidieť a najmä ochutnávať.

Novinky z Tullamore

Hneď dve želiezka v ohni predstavila najobľúbenejšia whiskey na Slovensku, írska Tullamore D.E.W. Na riadených degustáciách, tzv. Masterclass, ktoré sa konajú pod vedením skúseného odborníka, mohli návštevníci degustovať hneď tri vzorky – 12-ročnú blended whiskey, novú 14-ročnú a úplnú novinku - 18-ročnú Tullamore D.E.W., obe single malt, čiže jednosladové whiskey. V prípade posledne menovanej sa účastníkom degustácie dostalo dokonca takej pocty, že ochutnávali nápoj z úplne prvej fľaše tejto whiskey, ktorú z Írska poslali do regiónu Česka a Slovenska len deň pred začiatkom festivalu. Navyše, Tullamore D.E.W. 18YO nie je zatiaľ na trhu, novinkou tak u nás stále ostáva jej 14-ročná „sestra“. „Mňa osobne milo prekvapila najmä 14-ročná Tullamore D.E.W., ktorá má veľmi jemnú, lahodnú ovocnú chuť. Odporúčam ju vyskúšať“, hovorí herec Martin Mňahončák, ktorý sa degustácie Tullamore D.E.W. na festivale zúčastnil.

Zážitok so škótskou Kininvie

Návštevníci festivalu mohli otestovať aj menej známu, ale zato výnimočnú škótsku whisky Kininvie. Ide o malú pálenicu, patriacu rovnako ako Tullamore D.E.W., Glenfiddich či Balvenie do portfólia spoločnosti William Grant & Sons. Jedinečnosť tejto degustácie spočívala najmä v možnosti ochutnať 25-ročnú Kininvie, vyrobenú z úplne prvej várky destilátu uloženého do sudov hneď po založení značky v roku 1990. Degustovalo sa tzv. First Drops Release, teda úplne prvé vydanie tejto značky, ktorého sú na svete momentálne len 3 sudy. Aj preto jedna tretinková fľaša stojí viac ako 600 eur. A sila tejto „várky“ dosahuje viac ako 61 percent alkoholu, čo je už čo povedať. Napriek tomu je táto škótska whisky veľmi jemná a lahodná.

Atmosféra na výbornú

Návštevník festivalu, pohybujúci sa po jednotlivých miestnostiach pomedzi vystavujúce spoločnosti a degustujúcich fanúšikov whisky, mohol zaznamenať jeden spoločný menovateľ, ktorý okamžite udrel do očí – úsmev na tvárach ľudí. Tí sa na Whisky Feste jednoducho cítili výborne, uvoľnene a optimisticky. Diskutovali so svojimi priateľmi alebo expertmi na whisky, ochutnávali, sem tam si zapálili kvalitné cigary, ktoré nesmeli chýbať.

Veď ako prízvukuje whisky expert spoločnosti Rémy Cointreau Václav Rout: pri vychutnávaní si whisky je dôležité len jediné – aby sa ľudia cítili príjemne.

 

Súťažiť o whisky môžete tu!