Je čas na facelift pôvodnej verzie článku, ktorý sa stretol s úspešnou odozvou.

Preto mi neostáva nič iné, ako hneď vzdať hold tej, ktorá bola jeho inšpiráciou – I admire a woman strong and independent enough to change a flat tire, and beautiful enough that she never has to (verím, že si to prečíta).

Základy sme si načrtli v pôvodnom článku, nebudem sa opakovať, avšak dôraz bude inde. Totižto budeme si písať o dávno zabudnutom slove s názvom česť.

Vonkajšia vrstva:

Pokrývka hlavy sa stala už viac-menej kultovou na tomto portáli, takže dôjde len k malému upresneniu. Nemusí to byť len Borsellino, ale môže to byť aj tzv. Fedora napríklad od Bailey of Hollywood. Danej hluboko do čela. S vlasmi ostávame na rovnakej úrovni. To, čo si doplníme, je, že nefarbíme, môže (kto musí) byť aj na koleno alebo na Clooneyho t.j. nehanbiť sa. Keď sa jemu podarilo uloviť Amal, pričom je to krpec (ešte stále je preferencia vo výške?) netreba sa toho báť. K starostlivosti sa mi osvedčil Dr. Harris, lebo má HRH a hlavne je to farmaceutický produkt.

Tvár – platí, čo bolo povedané, až na miernu zmenu. Britva je super, ale čo sa opäť dostalo do popredia, keďže v tomto smerujeme spať do éry 30- a 40-tych rokov, je tzv. safety razor. Celkom slušný základ poskytuje Baxter of California. Pokiaľ sa vraciame ku koreňom, nesmieme opomenúť ani pôvodný imperatív – umývať si tvár studenou vodou min. 3x denne.

Košele – na TM Levin v pomere kvalita/cena nič nemá. Teraz sú za skvelú cenu i z egyptskej bavlny, čiže len pokrok v kvalite. Charles Tyrwhitt i iné značky exkluzívneho typu ako Breuer, Thomas Pink etc., nie sú tak hodné ako to, čo ponúka táto značka. Najmä za tú cenu. Rozdiel nepoznáte. Skúsil som aj Thomas Mason na mieru a nie, proste nie.

Obleky – tu sa mení pohľad, kde už nejde o značku, ale o druh a kvalitu látky. Nič pod 140-160´s a s gramážou pod 300g/m nekupujeme. Prosím Vás, ak aj máte na luxus typu Brioni, Kiton+, Armani, Versace, Cucinelli, Zegna a pod., jebať na to, pretože to už dávno nie je to, čo to bývalo. Sú to obvykle typy MTM, či obyčajná konfekcia. Neváhajte ísť aj po no name značkách, pokiaľ ich produkt je z kvalitnej látky typu Reda, Barberis, Ermenegildo Zegna, Loro Piana a spol. Nie je v tom žiadny rozdiel, pretože ide o tie isté produkty z rovnakej fabriky aj látky, len s iným menom. Ako príklad uvediem Paul Rosen. Zamerať sa na látky, z ktorých je daný oblek vyhotovený a stále ostáva pátrať po krajčírovi.

Kravaty – tu si prosím tiež nekupujte nič typu Armani, Brioni, Kiton, Eton, Saint Lauren, či ďalšie veľké mená, pretože sú to shity. Kvalita hodvábu je o ničom a nedajte sa oklamať, ani keď ich nájdete niektoré v zľave z 230 na 100 (evri) čo je príklad Brioni. Z mojej skúsenosti odporúčam len dve Ermenegildo ZegnaTurnbull and Asser. Oboje sú skvelé, výborná kvalita a štýl. No nekupujte ich v retaily, vždy kukajte ich online sale, prípadne checkujte Saks, či Bloomingdales, kto má možnosť. Je to skvelá ponuka.

Topánky – tu sme pokročili, aj keď LoakeBarker sú istota. Ja som však prešiel na Magnanni. Sú to španieli a robia pre mňa dva druhy, ktoré potrebujem - Goodyear s koženou podrážkou, ktoré slúžia na dress to impress a potom klasické, ale s prešívanou gumenou podrážkou na behanie po súdoch, úradoch, reštikách a hoteloch. Vydržia dlho.

Vnútorná vrstva:

Doba pokročila a aj zdravý kokotizmus dostal svoj vlastný regulačný rámec. Dnes platí niekoľko rozdielov oproti predošlému. Ten prvý je, že honesty is the best policy. Tým sa priamo dostávame k slovu česť. Gentleman sa totiž dokáže pozrieť pravde do očí, akokoľvek je krutá a aj ju vysloviť. To mu dodáva vážnosť, autenticitu a autoritu, čo sú všetko veci, ktoré na ženy podvedome vplývajú. To však neznamená len bezprizornú surovosť, ale naopak moderačný takt. Pravda, spravodlivosť, možno i láska sú samé osebe tvrdé a surové, preto si vyžadujú jemnocit zo strany gentlemana, aby boli prijaté a padli na úrodnú pôdu. V nadväznosti na to gentleman disponuje dôležitou vlastnosťou - vidieť pod povrch vecí, resp. rozoznávať vzťahy. Totižto akákoľvek vec, dar, ktorý chcete darovať, slovo, ktoré chcete vysloviť, je len objektom, ktorý niečo vyjadruje a vyjadruje práve ten vzťah, ktorý máte k sebe samému, k ľuďom naokolo, či k tým, ktorých milujete. Preto gentleman stále vie, že otvoriť dvere žene, staršiemu sa patrí, že ohľaduplnosť voči druhým znamená, že pozná svoju hodnotu, že vie, kedy slovom pohladiť i pokarhať. Nezabúda, že to všetko vyjadruje vzťah a spôsoby, prejav jeho vnútornej milosti, jeho charakteru a cti. A nič za to nečaká. Je to jeho inherentné správanie. To z neho robí sebavedomého muža s vecami pod kontrolou. A tak znie autenticky, keď vysloví na začiatku rozhovoru slečna, pani, či madame alebo vážená lady. A hlavne je politicky nekorektný (štýlom ako Duke of Edinburgh). Vie, že rovnosť medzi pohlaviami neexistuje, avšak ženy nezatracuje, ba naopak tieto rozdiely plne akceptuje a priamo využíva. Preto ženy môžu byť ženami v jeho prítomnosti, zatiaľčo on ostáva stále mužom. A tak keď príde na lámanie chleba, vie, že svoju lady zoberie do peknej reštaurácie, ale nie tak posh, že menu nemá cenovku – povedali sme si, že to vyjadruje vzťah a tak by žena mala poznať, ako je ocenená. Samozrejme netrapoší s výslovnosťou jedál, keďže si všetko dopredu ocheckoval. Pokiaľ sa ide na film, takticky vyberie primeraný horor, aby si vytvoril príležitosť odprevadiť ju domov. Samozrejme overí si jej sociálne účty, takže keď má na insta že business inquires, berie si gumy, lebo určite zasunie. Možno už v kúpeľke u nej doma.