Miroslav Martin a Drahomíra „Hviezdoslav“ Masaryková sú minulosť. Slovenské internety už čoskoro začne valcovať duo Vladár & Cero.

Prestal som pozerať komédie aj horory. Čokoľvek, čo sa tvári ako horor alebo komédia, ma obvykle baví pár minút. Až kým nezistím, že ide chobotinu, z ktorej sú pseudokritici na stránke Československej federácie (ČSFD) takí rozjarení, že pri písaní kritiky ejakulovali na otcovu klávesnicu. Ale ozaj, čítali ste niekedy recenzie väčšiny užívateľov? Také slová, vety a súvetia nevymyslí ani Laco Borbély. Prečítate si dve vety na 12 riadkoch a o tom, či sa film oplatí stiahnuť, sa dozviete sa akurát tak k*kot. Ale o tom inokedy.

Chýbajúci strach a smiech som musel hľadať inde. Tak som začal na júťjúb pozerať slovenskú amatérsku tvorbu. Donedávna to bola celkom sranda. Donedávna. Potom som natrafil na niečo, čo sa volá Vladár & Cero a ich skladbu s názvom Prievan. Ako už z mien interpretov vyplýva, nejde o keyboardové duo zo Skalice, ale o poctivý rap ošľahnutý dojímavou spievanou časťou. Že pôjde o ultrasračku divákov presvedčia už prvé zábery. Les, vietor, chlapci s výrazom po lobotómii a citlivé tóny akustickej gitary.

Štetináč otvára peňaženku, druhý sa tvári jak v ukážke na nových Avengers. Prešlo prvých 30 sekúnd a stále sa nič nedeje. Chlapci postávajú medzi stromami, pozerajú do neba alebo upierajú pohľad do diaľky. Štetináč je zjavne pránista, lebo sa v lese otáča s rozpaženými rukami a pokyvuje pri tom hlavou. Potom to príde. Po dlhých 50 sekundách tichých emócií sa ozvú prvé slová hlbokého textu.

Kontrolujem nastavenia zvuku a rýchlosti prehrávania videa. Všetko sedí. Toho menšieho zrejme odchovali na héliu. Priškrtené hlasivky miestami obohacuje o takzvaný zápchový efekt. To je keď sa dlho nemôžete vysrať a v momente vytlačenia šúľka starej kukurice, urobíte to slastné šepkavé „uaáách“ (no nedá sa to napísať, dpč, ale viete, čo myslím - počúvaj 0:51„prievhaaan“0:55„nedhááám“). Zatiaľ je to jemné, citlivé a močopudné. Že sa to o pár sekúnd zmení na drsný rap naznačujú pohyby ala čupakabra (hlava vystrčená dopredu, kolená povolené a mierne prehnutý chrbát) a tradičná stoková gestikulácia (búchanie po hrudi, miesenie neviditeľného cesta...).

Pozor, už to ide. Jemne mutujúceho chlapca strieda štetináč a začne nakladať. Počúvam text a rozmýšľam, o čom to je. Na jednej strane je ťažké rozoznať jednotlivé slová, pretože chalan spieva akoby mal v krku deci hlienov a upchatý nos. Na strane druhej, znie to ako náhodne vygenerované slová. Skúsim vytiahnuť aspoň pár príkladov, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Ivo Kandráč.

1:47 – „... nevieš čo stôl, veka, zaneprázdnenosť, fúka mi doblno fúka aj zlosť...“
1:55 – „... starosti na ľade častá zmena, v živote často pomstitelia...“
2:01 – „... poď si do zlý, keď nevieš, čo s tým, všetkým možným výbero-mocným...“
2:04 – „... keď dávaš šetko na hranie sa...“

Ani sme si počas týchto veršov nevšimli, že sa Hurvínek a Spejbl medzičasom presunuli z lesa na strechu nejakej nedostavanej budovy. Výber miest bez svedkov ma neprekvapuje. Na ich mieste by som si tiež zvolil priestory, kde nikto neuvidí, aký dokážem byť k*kot. Len by som to všetko asi nenatočil na video a nedrbol na web. Drsnú časť opäť strieda týpek  zo začiatku songu. Odrazu si uvedomím, že jeho hlas pripomína kmitanie hlasiviek väčšiny transiek na porhube (som náhodou, ehm, našiel). Chrochtavý rap nahrádza síce zrozumiteľný, no nezmyselný text.

2:11 – „Prievan, z neho vzniká vietor, z toho zase víchor a v hlave mám už tornádo. Prievan, keď ho ucítiš, naučí ti, že schováš sa, on ťa dobehne. To je jak zákon.“

Čo? Ale vážne. Čo dpč som to počul? Dailymales and dailyfemales, áno. Celý song je vlastne seminárna práca dvoch budúcich meteorológov, ktorí dostali za úlohu vysvetliť vzdušné prúdy. Neviem ako vy, ale ja už doma neotváram okná, lebo, k*rva, mama otvorí dvere a z prievanu bude v byte víchor. A nakoniec mi kompletne j*bne, lebo sa mi v hlave spraví tornádo.

Ďalej som to už nedal a nechce sa mi písať, tak si to vypočujte a posúďte sami, či by uploaderi na júťjube nemali mať sprísnené podmienky. Udeľujem, podľa vzoru majstra Luborga, dve hydrometeorologické výstrahy zo šiestich.