Dnes večer u mňa doma došlo k najhoršiemu. Nie, nevyhorel som, ani som nikoho nezahlušil (a pár ľudí v mojom okolí a na úrade vlády by si to aj zaslúžilo), iba som omylom prepol na hlavné večerné správy istej komerčnej televízie. Okrem toho, že som sa dozvedel hneď na úvod, ako v Hornej Šušňavej zabil Jano Miša hrdzavým nožíkom pre vypité čučo, som sa len utvrdil v tom, že v našich komerčných tévé ide všetko po starom. Spravodajstvo týchto staníc sledujem iba poriedko, ani nie tak pre bulvároidný žumpoštýl (to som teraz vymyslel!), to by som ešte pochopil, ale mizerný verbálny prejav podaktorých redaktorov je niečo, čo nedokážem prežuť (pardón, prekúsať) ani pri najlepšej vôli a tvrdej sklovine. Je až neskutočné, čo dokážu vypustiť páni moderátori a redaktori z úst, hlavne tí regionálni. A tak sa dozvedám priamo z obrazovky, že sa niekde vyvalil "náklaďák" a šoférovi zobrali "vodičák" a hrozí mu "basa". Prípadne že niekde "nabúralo" auto a jeho vodič "nafúkal". Nožík sa mi v kešeni otvára, keď počujem, že niekoho "pokúsal" pes a niekto si zlomil "kotník". Nestráviteľné pre mňa sú aj čudesné patvary "vidíme sa" a "voláme si", vo význame budúceho deja. Neviem, prečo si niekto z bohvieakého dôvodu myslí, že v komerčnej televízii má priestor aj kdejaká "bratislafská" a iná hatlanina. Asi to niekomu pripadá "in", akože módne a modernie.

 

Nad chybami v titulkoch sa už iba pousmejem. Sem-tam zaúraduje televízny škriatok a objaví sa preklep v titulku, ale keď vidím titulky ako: "DRONY AKO NOSIČE OBUVY..." alebo "KRVAVÍ KONFLIKT V SÝRII POKRAČUJE..." a ešte jedna perla: "OBŽALOVANÍ VINU NECÍTI...", tak je mi jasné, že škriatok má voľno, jazykový redaktor tiež a za klávesnicou v réžii sedí nevzdelané hovädo, ktoré by si zaslúžilo akurát pazúry polámať. Bájdevej, ak ste v citovaných titulkoch nenašli pravopisné chyby, ani si nezaslúžite čítať ďalej...

 

No a samotní redaktori, tak to je kapitolka sama osebe. Jeden vyzerá, akoby sa práve vrátil z polročného "čundra", strapatý a zásadne v maskáčoch. Druhý ráčkuje až uši trhá, pohľadu jednej pani redaktorky sa vyslovene bojím, pretože keby pohľad zabíjal, cieľová skupina divákov je dávno po smrti. A toto čudesné televízne panoptikum dopĺňa istý pán redaktor istej tévé, na ktorom sa s chuťou pobavím vždy na Silvestra, keď dávajú nepoužité alebo pokazené zábery. Tento pán totiž nie je schopný odrapotať naučený text reportáže, pokým si sám neodpočíta "tri-štyri". Ani to sa mu dokonca vždy nepodarí, takže pracovať s týmto pánom redaktorom, to už je iná skúška nervov, kokos... Ak sa pýtate, ako sa takíto ľudia môžu dostať k práci televízneho redaktora, napadá mi jediná logická odpoveď: autobusom. Strašne rád by som poznal kritériá, podľa ktorých sa prijímajú ľudia na prácu redaktorov v komerčných televíziách. Lebo mám pocit, že aj moja postaršia suseda s iskrivým IQ zhruba 70-75 by zrejme túto latku preliezla.

 

Televíznym przniteľom slovenčiny je jej spisovná podoba úplne ukradnutá. A prečo by nemala byť? Ak je ich prejav na úrovni celej televízie, je vlastne všetko v poriadku. Cieľovej skupine žráčov žumpoštýlu je to evidentne jedno, pretože sami o spisovnej podobe svojho vlastného jazyka nemajú ani potuchy.

 

Jedno je to aj kompetentným. Jazykový zákon síce máme, ale ako to už chodí v tomto tatranskom skanzene, je akurát na smiech. To v takom Francúzsku by títo prznitelia platili také pokuty, že by sa aj zo sna strhávali. V našej malebnej krajinke je to kompetentným  úplne jedno. A nielen v našej, aj v istej českej komerčnej tévé hlásateľka správ dáva svojím prízvukom jasne najavo, že "vona je z Praheee". Takže asi to tak má v komerčnej tévé byť. Cieľová skupina ukojí svoju žiadzu po krvi a senzácii, televízie majú sledovanosť - rovná sa dlhšie a častejšie reklamné bloky - nuž a mne nezostáva nič iné, len dúfať v zázrak. Napríklad, že vyhrám v lotérii. Alebo že sa z Fica stane sociálny demokrat. Najistejšie asi bude neveriť v tejto krajine v nič a nečumieť na televízny komerčný hnoj. A raz, keď ma to vytočí do nepríčetnosti tak, že budem brontavý ako Janouškova frankovka, tak to, prisahámbohu, prepnem na RTVS!

 

Poznámka korektora: v tomto článku bolo opravených 16 pravopisných a štylistických chýb. Niektoré nespisovné zlozvyky boli ponechané z dôvodu zachovania autorovho štýlu vyjadrovania.