Namiesto toho, aby som sa tu na nočnom letisku rozvaľoval a podriemkaval, ťukám pre vás článok. Tak dúfam, že to poriadne oceníte.

V tej ryžojedskej krajine som už dlho. Tak dlho, že môj elegantný a praktický zostrih sa zmenil na čosi podobné štandardnému účesu domorodcov. Zatiaľ som nenašiel odvahu na takú radikálnu zmenu ako je zostrih na Igora, preto treba navštíviť striháreň. V tunajších končinách skoro nič nefunguje tak, ako je človek, ktorý pochádza z krajiny vedľa Austrálie bez klokanov navyknutý. Nejakú komplikáciu som teda očakával. Rozhodne som sa teda rozhodol a v uličkách okolo hotela som začal hľadať striháreň. Vlasov. Taká sa pozná podľa správneho počtu ligotavých valcov, ktoré sa točia nad vchodom. Ak je počet valcov nesprávny, tak to nie je barber shop, ale bordel. Alebo v tom má bordel majiteľ, či priamo majiteľka.
Podozrenie na správnu úpravňu vlasov som mal už dlhšie. Vždy sa odtiaľ na nás usmievali dievčiny, keď sme chodievali na hotel späť z obľúbenej putiky. Zvonku bolo tie dievčiny vidno cez výklad, ako upravujú vlasy. Tento poznatok mal za následok, že som rozhodne vstúpil do menovaného kšeftu.
Na moje osobné zdesenie sa ku mne rozbehol mládenec. Skutočnosť, že ženy sú mu ukradnuté, z neho svietila rovnako ako z Ficota izmus.
Rýchlo som ho zarazil ako, že teba si za chrbát nepustím, a ukázal som na jednu dievčinu, ktorá vyzerala dostatočne zodpovedne na to, aby som jej zveril do nožníc svoju hlavu. Už som pokojnejší, prvý problém je zvládnutý.
Kým si pripravovala pracovisko, usadili ma vedľa k stolíku a podstrčili mi 'katalóg' účesov. Podobný, ako keď vyberáte v bordeli. Mohol som si vybrať, väčšina účesov mala podivné farby a dĺžku asi trikrát dlhšiu ako to, čo mám na hlave teraz a čo považujem za neprimerane dlhé. Zo skúsenosti z ostatných oblastí života viem, že netreba rýpať a vybrať si predĺženie vlasov, lebo sú schopné po jednom vlase nadliepať. Ony takú trpezlivosť majú, ale ja nie.
Usadila ma do toho otočného kresla, prehodila okolo krku plachtu tak, ako je človek zvyknutý z domova, začína sa to hýbať správnym smerom. Ale nie.
Nastáva problém číslo dva. Dievčina nerozumie. To, že nebude mať doktorát z anglickej literatúry alebo aspoň MBA, mi bolo jasné. Ale to, že neporozumie ani to, že potrebujem ostrihať vlasy, keď som sa dotrepal do kaderníctva, ma minimálne prekvapilo. Dievčina však prejavila snahu a už okolo mňa stoja ostatné domorodky a čosi vykladajú. Nieže by som tej ich reči normálne rozumel, ale teraz, keď naraz diskutujú všetky, tak sa nechytám ani trochu.
Niektorej z nich asi po desiatich minútach napadla spásna myšlienka a zavolali si učenú posilu z vedľajších potravín sedem mínus jedenásť. Predavačka mierne lámala angličtinu a pochopila, čo chcem. Ostrihať, nechať porast dĺžky 4 cm na hlave. Problém nastal, keď to pretlmočila. Osadenstvo kaderníctva nechápalo, len rozhadzovali rukami a zasa diskutovali.
To čo je za bordel, keď si nerozumejú? Veď pred chvíľou to vyzeralo tak, že sú z jedného kmeňa.
Keď som sa spamätal a lepšie si všimol, čo rozkladajú rukami, tak ma znovu heglo. Medzi prstami si ukazovali tak 4 cm. No počkajte, moje, nevidíte, že som dlhý nos a nie váš domorodec? Takúto veľkosť hádam nemyslíte vážne! Už som strácal trpezlivosť, keď to celé uťala obchodníčka.
Len tak mimochodom, práve posunuli odlet, tak to možno aj dnes dopíšem.
Pristúpila a znovu sa ma spýtala, či chcem nechať 4 cm vlasov na hlave alebo o 4 cm skrátiť. Samozrejme, moja, chcem mať na hlave porast dĺžky 4 cm. Ty si to dobre pochopila na prvýkrát. Nechápem, čo ostatné ryžojedky riešia.
Zasa nastalo dohadovanie a ukazovanie medzi prstami. Teraz som v pohode, chápem, že diskutujú o dĺžke vlasov. Po chvíli sa upokojili a začalo to, na čo hodinu čakám. Až teraz som si uvedomil, koľko tu vysedávam. Sú pracovité, tak tých pät minút ešte vydržím. Ale nie, toto som nečakal. Žiadny strojček a rýchlo šmyk, šmyk a hotovo. Pekne tradične, nožničky a strihá. Ale ako! Podľa tunajších spoločenských pravidiel sa zákazníka nesmie dotknúť. (Ako to asi zvládajú, keď kaderníctvo nie je kaderníctvo, ale ten druhý podnik, naozaj netuším. Asi kašlú na pravidlá.)

Dúfam že ste dlho nečakali, prebehlo konečne palubovanie do lietadla, za mnou v rade stála záhoráčka so súkmeňovcom. Taký echt dobre živený. Spočiatku som ani nerozumel ich reči. Pochopiteľne, že všetko komentovali. Za nimi sa rojil šedivý dedko s čapicou v tvare futbalovej lopty so špinavou írskou trikolórou. Sedí za mnou a alkoholový opar s ním. Až sa žiada napísať, že vyzerá trochu ako kokot. Ale ja také slová nepoužívam, tak to nenapíšem.
Kapitán odrapotal výhovorku, prečo meškáme a vedúca kabíny potešila totálnym zákazom hrdých majiteľov Samsungu Galaxy Note.

Úprava účesu teda prebieha nasledovne:
dievčina stojí za mnou na dĺžku paže
ľavá ruka za chrbtom ako v keď ste v škole neposlúchali
v pravej drží nožnice a opatrne tak, aby sa nikde nedotkla pokožky, strihá vlasy
po miniatúrnych prameňoch, ktoré hneď odhadzuje
Trpel som ďalšie dve hodiny. Malo to jedinú výhodu. Ani jeden jediný vlas, ktorý by ma škrabal, nikde nezostal.

Už sme vo vzduchu, rozdávajú miniatúrne sáčky so slanými keksami. Nostalgicky spomínam na porcelánový servis, na výber tri teplé jedlá a skutočné príbory u Laudu. Všetko dobré sa kazí. Kam ten svet speje?

Počas strihania som mal dostatok času popremýšľať o tom, čo ich tak rozhodilo. Vec sa má takto: domorodci nosia na naše pomery dlhé vlasy. Miestny plejbojovia majú hrivu, akú by im závidela skoro každá našinka. Krátke vlasy znamenajú tak pätnásť centimetrov. Keď sa tak nad tým spätne zamýšľam, tak dĺžku, ktorú som požadoval, tu nenosí ani armáda.

Nakoniec ma pekne učesala, samozrejme, s jednou rukou stále za chrbtom (už viem, odkiaľ to tie naše súdružky učiteľky majú). Zavolala si posilu a pridržali mi zozadu aj veľké zrkadlo, aby som mohol zhodnotiť to veľdielo. Priznám sa, bolo mi to jedno, hlavne, že už je koniec. Ešte ma všetky pekne vyprevadili a vyklaňali sa.

A zlatý klinec všetkého je cena: návšteva bordelu by vyšla lacnejšie. Asi som mal inak počítať tie valce.



Po pristátí som zistil, že pripitý Ír má aj dvoch kamarátov. Jeden kríva, druhý je obviazaný. Asi prehrali. Futbal nie, skôr krčmovú bitku. Prečo nelietajú s tým svojím Ryanom, ale kazia ovzdušie v normálnom lietadle? Ja im tam miesta neosadzujem, aby sa pomestili a oni to neocenia a smrdia tu.