Pri nedávnom nákupe v nemenovanom elektre som na neho narazil. Nebolo to prvýkrát a som presvedčený, že ani posledný, nakoľko na takýchto ľudí narážam v poslednej dobe dosť často. Dovolím si tvrdiť že takmer na dennej báze. V robote, v obchode, na dovolenke, na domovej schôdzi, jednoducho všade. Ak vám pán boh „doprial“, stretávate ich aj v rámci rodiny. Neviem ako by som tieto indivíduá nazval? Napadá ma kopec vulgarizmov, ale ani jeden ich nevystihuje v plnej podstate. Dajme im teda pracovný názov „Čávo“.

 

Čávo žije akoby v paralelnom, ním vysnívanom svete mimo reality. Čo je najhoršie, má silnú potrebu svoje okolie presviedčať o tom, ako je úspešný, bohatý a obľúbený. Všetko zažil, všetko skúsil a neexistuje nič lepšie ako má alebo pozná on sám. Čávo sa vyhýba priamej konfrontácii, ktorú dokáže elegantne zahovoriť najčastejšie zmenou témy. Kým takého Čáva prekuknete, otvorí vám v hlave zopár otáznikov a často začnete sami o sebe pochybovať. Slabšie povahy dokáže Čávo presvedčiť, že sú menejcenné a následne ich aj nekalo zneužiť. Uvediem pár príkladov z reálneho života.

 

Čávo autíčkar. Každé auto, na ktoré príde reč (iniciuje ju zvyčajne on sám), je pre neho úplne o ničom, alebo má nejakú neprekonateľnú vadu. Nechápe, ako si niekto môže kúpiť taký krám, pretože tá nová S6tka, to je to správne „mäso“. Týchto Čávov stretnete najčastejšie na diskusných fórach, v autobazároch, v baroch snažiac sa zbaliť nejakú babenku, ale často ich máte aj za kamarátov. Títo experti na automobilový priemysel sa s vami nebudú rovnocenne baviť, pokiaľ doma nemáte minimálne najnovšie sedmičkové BMW s M paketom a k tomu ešte niečo menšie športové do mesta. Pritom, ako neskôr z takéhoto Čáva vypadne, jazdí na oktávii prvej generácie s nábehom takmer pol milióna,  ktorú ešte dnes spláca svojej babke. Samozrejmosťou sú tmavé fólie a nejaký ten tuning, nech to vyzerá. Ale keby mohol, tak by do tej S6tky išiel.

 

Čáva, odborníka na všetko, je možné stretnúť najčastejšie v „špecializovaných“ predajniach. Svojou suverenitou, ktorú nabral počas týždňového školenia v spojení so svojim presvedčením, že je najlepší, si trénuje na nič netušiacich zákazníkoch. Najlepšie je takéhoto Čáva pozorovať z miernej vzdialenosti, ako vysvetľuje postaršiemu páru výhody a nevýhody predávaného tovaru, ale občas sa aj mne pošťastí a minule som na takéhoto natrafil sám. Vyberal som novú telku. Rozmer bol daný, rozpočet a základné parametre tiež. A tu nastupuje Čávo odborník na slovo vzatý a ide radiť. Okrem toho, že po stránke odbornosti bol často na tom horšie ako moja mama, tento Čávo sa ma snažil presvedčiť, aby som si kúpil telku väčšiu a dvakrát drahšiu ako bol môj pôvodný rozpočet používajúc argumenty z týždňového školenia, ktoré má hlboko vryté pod kožou: „Je to investícia na celý život“, alebo „tento model kupujú všetci“ resp. „s týmto sme tu nikdy nemali žiadny problém“. Nakoniec to celé zabije argumentom že aj on by išiel do tej drahšej telky. A tu sa dostávam do pocitu schizofrénie. Som ja ten, čo pri nadštandardnom plate len šetrí a nevie si dopriať, alebo je ten Čávo úplne mimo a je ochotný utratiť 4 svoje celomesačné výplaty na blbú telku? Zrazu sa cítim ako žobrák, ktorý si nemôže dovoliť kúpiť telku za takmer 2000 éčiek a pritom tento expert to berie ako samozrejmosť. A tak radšej odchádzam a v tichosti si vyberám telku cez internet s malým pocitom viny, že som nekúpil predsa len tú drahšiu.

 

Čávo, ja som najlepší, je asi najbežnejší a celkovo univerzálny typ. Je to človek, ktorý už hádam všetko zažil a všetko skúsil a neexistuje nič lepšie od toho, čo má, resp. zažil on. Tento Čávo má ešte dar zapojiť sa do akejkoľvek debaty bez toho, aby jej rozumel a pri spojení s Čávom autičkárom a Čávom odborníkom na všetko vzniká ukážkový jedinec. Stačí  v rámci diskusie spomenúť, že ste boli na dovolenke v Turecku v 5 hviezdičkovom hoteli a že bolo super. Ešte sa ani nestihnete nadýchnuť a už vám skáče do reči a presviedča vás, že to je len slabý odvar v porovnaní s tým, kde bol on, alebo kde bol jeho známy. Nezabudne dodať, že u nich to bolo celé 3x tak drahé (mimochodom o cene ste sa vôbec nezmienili), ale tie služby stáli za to, taký servis ste určite v tom vašom 5* hotelíku nedostali. A tak sa opäť cítite ako bedač, ktorá utratila za dovolenku polku štátneho rozpočtu a pritom ste podľa Čáva mali dať oveľa viacej.

 

Čávo expert na financie. Týchto expertov sa posledné roky urodilo ako hríbov po výbuchu Černobilu. Niektorí si za to môžu sami, resp. majú na to vrodenú predispozíciu, väčšina však tento skillset získa vysedením na intenzívnych víkendových školeniach plných vymývania mozgov. Takto sa dokáže z človeka, ktorý len pred mesiacom nevedel do 10 narátať, stať  expert na finančné poradenstvo. Nedopatrením takémuto Čávovi zveríte info o tom koľko zarábate a až sa veziete. Zacíti z vás pach mastnej provízie a využitím všetkých naučených metód vás bude presviedčať, že bez životnej poistky sa neoplatí žiť a bez investovania do akcií sa z vás nikdy nestane boháč. Celé je to najlepšie dať na 20 rokov, veď kto si po 20 rokoch bude pamätať, koľko peňazí už minul a kde vlastne ten Čávo teraz býva.

 

No a takto ich stretávam čoraz viac. Čávov tak silne presvedčených o svojej odbornosti, že ma svojou suverenitou dokážu často aj presvedčiť. Potom príde moment pravdy, kedy po pár kontrolných otázkach (stačí sa spýtať párkrát prečo?) zistím, že mám dočinenia s ďalším Čávom. Opäť o čosi sofistikovanejším, sebavedomejším, pripraveným oblbovať tento svet.