Je to tu. Môžeme odložiť kabát, baranicu a topánky ruského vojaka z prvej svetovej. Jar. Áno, to ľuďom najviac vyhovujúce počasie. Ako vieme, v lete vedie večné sťažovanie sa na pot, horúco, melancholikom prekážajú príliš šťastní ľudia s pozitívnou energiou a všade sú samé párty, príliš bielym ľudom zasa vadí červený ksicht po dlhšom pobyte na slnku, zatiaľ čo v zime nás otravuje červený nos, odmŕzajúce ucho, mokro v topánkach (hlavne pri skvelej voľbe plátených tenisiek, ktoré do snehu veľa ľudí preferuje), verejné trapasy na ľade (s nenápadným obzretím sa, či to niekto nevidel), neodhrnutý sneh, zmätky na cestách, pitie čaju, ktorý nám už začína byť nepríjemne otrepaný a podobne. Na jari sa aj nám Slovákom, expertom na sťažovanie, len ťažko nájde niečo nevyhovujúce. Výnimku tvoria alergici, ktorí zvyknú byť celí červení a kýchajú ako o život.

Na jar zlepšuje náš spoločenský život. Konverzácie typu: "Ideš von?" "Do tej zimy? Šibe ti? To budem radšej pozerať hrozný americký film, na ktorý nadávam, ale aj tak ho pozerám!" tiež plávajú preč.

Končia sa absurdne krátke dni. Veď keď cez víkend vstanete na obed po ťažkom týždni a piatkovom večeri a o 4 hodiny nato zapadne slnko, je to vážne podivné, sprevádzané zmätenosťou pojmu o čase.

Na jari je krásne to, že ľudia môžu lepšie vyjadriť svoju osobnosť pomocou výzoru. Hipsteri vyťahujú svoje bicykle, a konečne môžeme lepšie vidieť ich mužné postavy. Cool instaswagyolo ľudia vyberajú svoje topánky značky odmocniny a šiltovky, ktorých značka po preklade do slovenčiny znamená ‘poslúchnuť´. Úprimní prívrženci rocku zas obliekajú svoje džínsové či kožené bundy a tričká rockových kapiel. V kurze sú napríklad ACDC, Ramones, Nirvana, The Beatles alebo Queen. Vôbec nevadí, že od nich nepoznajú viac ako 5 pesničiek, je to teraz v móde. Tí o trochu úprimnejší zháňajú lístky na letné festivaly, kde by mohli vypiť čo najviac liehu. Tí najúprimnejší si kupujú lístky na festivaly, lebo im ide o hudbu (neuveriteľné!). Kaderníctva sa len tak hemžia ľuďmi, ktorí si už pomaly dávajú svoj letný strih. U chlapcov je populárny ten na ´toho slovenského futbalistu v Neapole´. Na jar ľahko spoznáte aj maturantov. Najskôr to bude ten s miernymi kruhami pod očami alebo tá s kávou v ruke.

V tomto krásnom ročnom období sa snažíme zakrývať nabraté kilá počas zimy. Ľudia chodia do posilňovne, lebo čím ďalej, tým viac musia z hygienických dôvodov väčšmi odhaľovať svoje telá, a to sa nám pri predstave toho, čo sme všetko zjedli cez zimu, nepáči. Ale pozor, ak náhodou pôjdete niekedy do posilňovne, hlavne to dajte vedieť aspoň na jednu sociálnu sieť. Inak to vôbec nie je účinné. Paradoxom je, že cez toto ročné obdobie prídu ďalšie sviatky, počas ktorých kilá zasa pekne naberieme. Slávna Veľká noc. Klobáska sem, slaninka tam, o jedno kilečko naviac mám.

V máji sa odohrávajú známe majstrovstvá sveta v hokeji, počas ktorých ľahko spoznáte expertov na hokej. Najčastejšie ich vidíme na sociálnych sieťach. Poznáte to, vaša nástenka je zaplnená motivačnými citátmi múdrych vedcov či spisovateľov a fotky večere či kávy vašich priateľov sa menia na hokejové komentáre. Vaši priatelia vám radi zreferujú, ktorý hokejista je skutočný pán a aký je priebežný stav. Je to ekvivalent toho, keď v zime prvýkrát napadne sneh.
Máj je taktiež lásky čas. Ó áno, teraz to určite príde. Všetci pekne veríme nemožnému a prebodávame pohľadom všetky páriky v okolí, hovoriac si, akí sú nechutní, zatiaľ čo naša duša plače závisťou (nevravte, že to nerobíte).

Na jar sa stáva život krajším, aj vďaka tomu, akí nevyspytateľní dokážu ľudia byť. Všetko pekne rozvoniava, slnko sa usmieva a ľudia vyzerajú o čosi šťastnejšie a milšie. Aha, ten zamračený ujo sa konečne zasmial. Oh, pardón. Zlý tieň.