Verím, že clickbaitový nadpis zapôsobil a niektorí čitatelia už idú vyskočiť ako čertíci z krabičky a oponovať, že rusi predsa nič dobré nikdy nespravili. Vo veľa veciach s nimi budem súhlasiť, avšak po pozretí jedného audiovizuálneho diela z roku 2020 musím skonštatovať, že občas vedia spraviť fakt seriál na úrovni top produkcie HBO.

 

Už v minulom článku o seriáloch som odporúčal ruský seriál „Epidemija“. Dnes som sa však kvôli kvalite recenzovaného seriálu rozhodol, že mu treba venovať celý článok. O čom to teda hovorím? O krátkom, osem dielnom počine s názvom Pěreval Ďatlova. Tu dúfam, že môj dvorný editor Otras nejakým záhadným spôsobom zas nestratí link na čsfd ako naposledy (Trhni si! poznámka editora).

 

Seriál sa venuje lyžiarskej výprave mladých študentov do pohoria Ural v roku 1959. Tento príbeh tu detailne rozoberať nebudem, nájdete o ňom vela článkov. Len pre tých, čo sa s ním ešte nestretli tak v skratke uvediem, že sa jedná o reálny príbeh, ktorý je opradený množstvom tajomstiev a aj dnes sa ešte stále špekuluje, prečo tí študenti zomreli (sorry za spoiler, ale ten príbeh je aj tak prevarený a nijak vám táto informácia sledovanie nepokazí, plus tú smrť riešia od začiatku prvej časti). Čo sa mi teda tak páči na tomto seriáli, ktorý sa snaží zaujímavo spracovať túto tému, o ktorej bolo nakrútených už veľa dokumentov?

 

To dobré

Herecké výkony a celkové obsadenie je veľmi dobré. Mladým tých zapálených študentov z konca 50tych rokov veríte, KGB vyšetrovateľ z Moskvy a jeho „parťák“, lokálny panáčik z vidieka skvele vykresľujú rozdiel medzi hlavným mestom a zvyškom krajiny a ako benefit, nikde tam nie je žiaden pátos, žiadna propaganda. Pekne tam je ukázané ako keď partia študentov chcela ísť na turistický výlet do lokality, kde bežne mládež nevýletovala, museli požiadať úrady o povolenie a tí im tam nanominovali jedného tajného, ktorý ich mal špiclovať. 

 

Príbeh začína veľmi mysteriózne, hlavná postava vyšetrovateľa má flashbacky z vojny a spomína na rôzne nadprirodzené situácie, ktoré zažil počas ťaženia na Berlín. Tu evidente autori seriálu využili veľa teórií, kde sa špekuluje, že nacisti zabŕdali do okultizmu a zaujímavo to vizuálne spracovali. Netreba sa však obávať, tieto flashbacky a ukážky nadprirodzena majú diváka len zmiasť. Postupne sa od toho upúšťa, na prvý pohľad nadprirodzené veci sú logicky vysvetlené a pokračuje sa v poctivom vyšetrovaní. 

 

To zlé

Zlého tu fakt nie je veľa. Akurát romantická linka medzi hlavným vyšetrovateľom a patologičkou, ktorá analyzuje nájdené telá a pomáha s vyšetrovaním, by mohla byť viac uveriteľná. Avšak pri konci seriálu sa aj táto linka dočká malého twistu, čo ju trošku osvieži. 

 

To výborné

Dôvod, prečo vôbec o tomto seriáli píšem som si nechal na koniec. A tým je samotné spracovanie seriálu. Ten má 8 dielov, avšak je príbehovo aj vizuálne silne oddelený. 

 

Každý nepárny diel sa venuje vyšetrovateľovi a je nakrútený na 16mm film farebne, čím mu dodáva pôsobivý vzhľad. Nie som žiaden odborník na film, avšak tu aj slepý vidí, že to video je iné, zaujímavejšie. Vyšetrovateľ je agent KGB a od lokálneho prokurátora preberá tento veľmi zmätený prípad (keďže tam so študentami zomrel ďalší tajný). Postupne zisťuje kadiaľ študenti išli a na koho cestou narazili. Každá takáto nová informácia nabáda k urýchleným záverom, avšak buď zistí, že to je slepá ulička (ako napr. „nadprirodzené“ objekty na oblohe) alebo len malý dielik skladačky, ktorý však stále nevysvetľuje samotné úmrtie študentov. Ako spomínam vyššie, ku koncu siedmeho (posledného nepárneho) dielu dostane twist a svojské ukončenie aj romantická linka vyšetrovateľa, ktorá však nijako neruší od hlavnej zápletky.

 

Každý párny diel zobrazuje partiu študentov ako sa vybrali na výpravu. Všetko je čiernobiele, čo tomu dodáva úplne iný rozmer, mladí nadšení študáci idu vlakom do hôr, what could possibly go wrong? Pôvodné nadšenie študentov z výletu sa postupne každým dielom oslabuje, aj keď napriek rôznym problémom niektoré postavy optimizmus neopúšťa. Aj v týchto epizódach je divák nabádaný k urýchleným záverom, ale skutočne stojí za to fakt vydržať až do konca. Posledný diel, ktorý konečne vysvetlí ako zomreli nakoniec neprekvapí, všetko je to dosť uveriteľné (aj keď som nikdy nestanoval v takých podmienkach, tak overiť to nemôžem) a natočené to je fantasticky. Ťažko to opísať bez spoilerov, tak len spomeniem, že sa tu autori snažili poukázať na priateľstvo študentov napriek tomu v akej náročnej situácii sa ocitli. Nemal som z toho žiaden pocit pátosu, len pekne smutné zakončenie príbehu, ktorý stál život 10 ľudí. 

 

Som veľký fanúšik mini sérií z dielne HBO ako je Band of Brothers, Chernobyl, či Mare of Easttown a nebojím sa tento seriál zaradiť do tejto skupiny. Výborne napísané, zahraté a ten vizuál... ten skvelý vizuál.

 

Celkovo tomu dávam 9 párov lyží a jednu navyše z 10.