Iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ“ kambodžská ľudová pranostika

Tak a nadišiel očakávaný deň, keď už sa aj takej ouci ako mne otvorili oči a zistila, že vláda na čele s Игором nie je lepšou alternatívou Hlasosmeru. Pri „kauze“ interupcie som sa dobre bavil, nekonečné testovačky som bral ako milú, trochu otravnú úchylku, Borisov all-inclusive pobyt len ako úchylku a Holého s Križiakom ako tragikomické dozvuky vlád Smeru a Svätopluka. Ale kauza Sputnik ukázala, že ten pán tam hore, ktorého už viac nenazývam svojim premiérom, nielen že nie je človekom na svojom mieste, on absolútne nevie, o čom svet je. Takto hlúpo sa nechať vlákať do ruskej geopolitickej pastičky a ešte sa pri tom aj nechať natočiť, to sa naposledy stalo asi Gérardovi Depardieuovi, ale on sa aspoň tak blbo neusmieval. Nehovoriac o tom aké škody, nie len finančné, môže narobiť kúpa a očkovanie vakcínou, ktorej vedľajšie účinky síce nepoznáme, ale zato je možno neúčinná. A ani do COVID pasu nám za to nedajú pečiatku, no jdu blejt velebnosti.

Slovenská politická scéna, pár týždňov na začiatku roka 2020 v pomerne nádejnom stave, sa tak opäť prepadla, ako by povedala Nora M. „smerom do riti“. Namiesto jedného Smeru máme Smery dva, voliteľné politické subjekty majú dokopy menej percent ako pepermintový likér po úprave slovenským krčmárom a poslanecký klub suverénne najsilnejšej strany v parlamente tvoria buď bytosti, ktoré samy netušia ako sa tam dostali alebo ľudia, čo to zas tušia až príliš dobre a pri presadzovaní svojej agendy údajne nepoznajú matku, nepoznajú brata. Rôzne apolitické osoby, pričom obidve boli aspoň čiastočne premiérom, žiadajú predčasné voľby. Chtiac-nechtiac s nimi moja tajná časť osobnosti súhlasí, čo by z nich ale vzišlo? Momentálne snáď koalícia „Hlas, Smer i obyčajní ľudia, všetci sme rodina“. Spájal by ich Sputnik, kolujúci v ich zlatých i nezlatých žilách.

Zrejme jedinou nádejnou politickou silou (s dôrazom na slovo silou), fialkou v púštnej búrke slovenskej politiky je v súčasnosti naša Zuzana. Pani prezidentka by mohla zvážiť pokračovanie na tejto pozícii, ktorej výhodou je síce vlastný palác, zatiaľ čo premiér sa musí v tom vedľajšom tlačiť s Holým a ďalšou rodinou, ale jej reálny vplyv na dianie v krajine je o to menší. Jej nová premiérska strana by mohla vzniknúť zlúčením subjektov Za ľudí a Progresívne Slovensko. Jednak nových nádejných strán už máme všetci dosť a gesto zlúčenia by bolo v našej praxi, charakterizovanej skôr štiepením vítanou zmenou. Pomenovanie nechávam na politických marketérov, len prosím nie TOSKA. Názov Spolu, sprevádzaný vcucnutím rovnomennej politickej „sily“, by nebol na škodu, ale iba s podmienkou, že Miro nebude jej súčasťou. Pána Beblavého si vážim, ale mám pocit, že jeho hlavným politickým drajvom je túžba po prezidentskej stoličke a takých už tu (je)bolo.

Ideová orientácia novej strany bude... tadá, stredová sociálna demokracia. Uvedomujem si, akou nadávkou je toto slovné spojenie v súčasnosti, ale ruku na srdce, väčšina z nás chce niečo podobné, čo ukazujeme voľbou všetkých tých SDKčiek, Smerov, Oľanov a Hlasov. S takýmto nastavením by nový subjekt určite mnohí uprednostnili pred Smerom 1, Smerom 2, Smerom 3 i Oľanom. Je načase vytrhnúť sociálnodemokratické myšlienky z rúk populistov a zlodejov a vytvoriť z nich relevantnú politickú silu, pre väčšinu z nás voliteľnú aj bez privierania očí a iných otvorov, ktorými vnímame svet. Nominačná listina bude tvorená tak, ako bol jej princíp pôvodne navrhnutý – odhora dolu. Krúžkovanie je fajn, ale o niečo menej uspokojivý je fakt, že polovica ľudí ho nevyužíva, vďaka čomu sa v parlamente ocitajú rôzne Márie, ktorých tam ani zďaleka nie je ako šofranu.

Prvých 50 miest bude obsadených schopnými kandidátmi, z ktorých každý má dostatočné skúsenosti a je odborne podkutý v určitej oblasti. V najlepšom prípade majú skúsenosti zo zahraničia, minimálne už vyšli z trnavského okresu ďalej ako do Chorvátska. Ideálne by bolo mať tam aspoň dvoch rovnocenných adeptov na každého ministra, aby bol ten druhý v parlamente jeho dostatočnou protiváhou a zároveň legislatívnou podporou. Prípadne aby ho mohol nahradiť, ak mu náhodou uletí Duch Svätý. Títo top kandidáti sa točia v televíznych a rozhlasových debatách, sú výrazní a ľudia si ich pamätajú. Voliči potom nie sú prekvapení z rôznych teológov a iných takmer študovaných osôb v exekutíve. Predsedníčka sa debát nevyhnutne nemusí zúčastňovať, keďže ju všetci dobre poznáme a navyše si ju ani neviem predstaviť, ako si s inými politickými kokohútmi meria penisy zásluhy na dojebaní Slovenska.

Všetci členovia kandidátky sú zároveň členmi strany. Alebo aspoň väčšina, rozhodne viac ako štyria. Osoby uvedené na listine plánujú po svojom zvolení byť vo vláde alebo v NR SR, veď načo by kandidovali, ak sú už napríklad v europarlamente, všakže. Miesta od 50-150 sú obsadené osobnosťami (nie nevyhnutne obyčajnými, ani nezávislými) vybranými regionálnymi orgánmi. Tie existujú, sú dostatočne kompetentné, na ich zasadnutiach je súhrnný počet promile nižší ako počet osôb v miestnosti a nevykonáva sa tam exorcizmus. Vedú ich dospelí ľudia, ktorí dokážu akceptovať, že miesto číslo 51 je len jedno a to že je obsadené Bratislavčanom, nie je relevantným dôvodom na odstúpenie prešovskej bunky. Kandidáti na týchto miestach, vrátane tej poslednej 150tky, sú kompetentní na výkon funkcie poslanca NR SR. Vedia používať počítač a aj keď nie sú nevyhnutne historici, sú schopní vyjadriť sa k holokaustu bez toho, aby pri tom spáchali trestný čin.

Najsilnejším koaličným partnerom bude SaS. Tá prirodzene priťahuje voličov, ktorým sú bližšie pravicové hodnoty. Ich ťažiskom sú ekonomické témy, keďže tie sociálnym demokratom nikdy nešli a ani nejdú. Veď sami vidíme, ako sa hospodári v Európskej únii. Veľká Zuzanina strana s ambíciou pritiahnúť 20-30% voličov takisto nemôže sama otvárať liberálne otázky ako dekriminalizácia niektorých látok či uznávanie niektorých partnerstiev. Prečo vlastne SaSka tieto témy opustila, keď s nimi dosiahla svoj najlepší volebný výsledok? Nerobím si ilúziu o tom, ako veľmi by ich dokázala presadiť, ale aspoň by bola ich politickým nositeľom. Zvládla by to lepšie ako Irena alebo nejakí informatici, ktorých užívateľské skúsenosti sú nepriamo úmerné ich odborným a komunikačným schopnostiam. Ozaj, Rišo nájde nástupcu na poste predsedu, Galko sa nevráti, Mihál áno. Želaný výsledok 10%.

Na vyváženie veľkej strany potrebuje SaS ďalšieho partnera/partnerov. Nebudú viac ako dvaja a ani jeden z nich nie je koalíciou 7 strán, ani nie je rodina. Na ich kandidátkach sa nenachádza žiadny člen KÚ, KDŽP ani iných strán na K. Tá najvplyvnejšia strana na K to ideálne nie je a ak áno, nestojí na hlinených nohách. Na Slovensku je celkom možné, že tá entita na O sa do parlamentu ešte dostane, ale Igi už nekandiduje. #dikyIgor #onetime #nonexttime. Bývalý premiéri by si nemali znovu sadať do poslaneckých lavíc, údajne je to nedôstojné a ešte nikdy z toho nič dobré nevzišlo. Prečo vlastne Oľano prestalo nominovať biele vrany? Boli by z nich skvelí ministri životného prostredia, možno by sa zmohli aj na viac ako obiehať každú skládku chemických kalov a natáčať sa pri tom. Maďarská strana je vítaná v prípade, že jej členovia poznajú matku, v lepšom prípade aj brata a nie je ním Viktor.

Je to až také nereálne, alebo som v sebe práve objavil talent na písanie sci-fi? Zuzana, make it happen!