Tohtoročná základná časť opäť ukázala, ako dobre sú nastavené pravidlá v NHL. Vďaka mechanizmom ako je platový strop a draftový systém je ťažké udržať pohromade úspešný tím dlhšie ako približne 5 rokov. Čo síce znamená koniec dynastií ako sme ich poznali v minulosti (Montreal, Islanders, Edmonton), na druhú stranu sa špica ligy stále obmieňa a o pohár hrajú každých pár rokov iné mužstvá.

V súčasnej dobe vidíme ústup z pozícii bývalých veľmi úspešných tímov ako Chicago alebo Detroit a do play-off sa nedostali ani ďalšie ambiciózne mužstvá ako Rangers, St.Louis alebo Dallas. Za očakávaním zaostáva aj talentom nabitý Edmontom, ktorý už mnoho sezón nedokáže využiť veľmi vysoké výbery na draftových miestach, vrátane generačného talentu Connora McDavida.

Naopak úspešnú prestavbu postupne zúročujú v Colorade, Winnipegu alebo Colombuse. Najväčšie prekvapenie je potom asi v podobe nováčika z Las Vegas, ktorý obsadil celkovo tretie miesto v lige.

Na playoff sa nám zložili zaujímavé dvojice, kde o víťazstve v sérii môžu častokrát rozhodovať detaily. Tento rok som sa zapojil do Bracketchallenge na nhl.com a rozhodol som sa svoj tip podložiť krátkou analýzou.

Prvé kolo

 

Nashville-Colorado: Na západe máme víťaza základnej časti a zároveň minuloročného finalistu Nashville proti Coloradu, ktoré si postup poistilo až poslednom zápase o postup proti St.Louis. Colorado síce prechádza pomerne úspešnou prestavbou, ale Nashville nemá dôvod zaváhať a súpera zmetie v 4 zápasoch.

 

Winnipeg-Minnesota: Tento súboj bude veľmi vyrovnaný. Winnipeg má za sebou po niekoľkých rokoch konečne veľmi úspešnú sezónu. Práve s Minnesotou tu máme dva najúspešnejšie tímy na domácom ľade. O tesnom víťazstve Minnesoty v 7 zápasoch ale rozhodnú skúsenosti, ktoré hrajú v prospech Amerického tímu.

 

Las Vegas-Los Angeles: Las Vegas veľmi prekvapili a výrazne prekonali väčšinu rekordov pre nováčika v lige. V play-off ale rozhodne faktor Jonathan Quick v bránke Los Angeles a tiež to, že LA vyhrali za posledných 6 rokov pohár dvakrát. Sú síce starší, ale na postup to bude stačiť.

 

Anaheim-San Jose: V neprospech Anaheimu hrá zranená opora defenzívy Cam Fowler a tiež tohtoročné vzájomné zápasy proti Sharks. Na druhú stranu sú v Play off Ducks dlhodobo úspešnejším tímom a preto viac verím práve im. V Sharks sa síce veľmi dobre uchytil Evander Kane, ale ostatní hráči San Jose väčšinou nedokážu naviazať na výkony v základnej časti.

 

Tampa Bay-New Jersey: Na východe sa veľmi úspešný tím prelomu tisícročia New Jersey opäť prebojoval do PO. Proti sebe ale má ofenzívnu mašinu v podobe Tampy Bay s Kučerovom a Stamkosom, ktorej nebude robiť problém rozmetať svojho protivníka.

 

Boston-Toronto: Toronto sa hádam konečne vykopalo z marazmu minulých rokov. Na lavičke majú veleúspešného Mikea Babcocka. Na skúsený Boston, ktorý ťahá spoľahlivý Patrice Bergeron to ale tento rok ešte stačiť nebude.

 

Washington-Columbus: Po dlhých rokoch nie je Washington za favorita a táto pozícia im bude vyhovovať. Hoci sú Capitals papierovo slabší ako minulý rok a v bránke majú otáznik, tak ani Panarin v ofenzíve ani kvalitne zložená defenzíva Blues Jackets nepomôžu Columbusu postúpiť.

 

Pittsburgh-Philadelphia: Že playoff je iná súťaž ako základná časť ukazujú Penguins už niekoľko sezón a inak to nebude ani tento rok. Flyers im nenarobia veľké problémy a Pittsbugth uvidíme aj v druhom kole.

 

Druhé kolo

Nashvile-Minnesota: Opäť nevidím jediný dôvod, prečo by mala Minnesota zastaviť vynikajúcich Predators. Wild budú unavený z prvého kola a Nashville pôjdu bez väčších problémov ďalej.

 

LA-Anaheim: Veľmi zaujímavý súboj, ktorý rozhodne až 7my zápas medzi tradičnými rivalmi. Ak sa stihne vrátiť Cam Fowler a Gibson zachytá, tak by Ducks mali postúpiť. V ich prospech hrá aj vyrovnanejšie zložený tím. Ak ale postúpia Kings, nebudem veľmi prekvapený. Ich sila je zasa v bránkovisku.

 

Tampa-Boston: Ak zostane Stamkos zdravý, mohli by Lightning postúpiť. Inak ale verím Bostonu. Zlomový hráč bude Brad Marchand. Dokáže skórovať v kľúčových momentoch a pritom sa dostať súperovi pod kožu. V bránke zachytá Rask a po ťažkom boju postúpia Bruins.

 

Washington-Pittsbugh: Penguins sú pre Capitals ultimátna nemesis a ani tento rok na nich nenájdu recept. Washington pôjde domov po 6 zápasoch. Ako faktor sa opäť prejaví to, že v kľúčových momentoch Crosby rozhoduje a vedie, zatiaľ čo Ovečkin sa trápi.

 

Finále konferencií

 

Opakovanie minuloročného finále na západe skončí opäť rovnako. Nashville narazí na prvú veľkú prekážku v podobe zocelených Ducks, ktorí padnú po 7 zápasoch. Rozhodnú brankári, pretože John Gibson máva časté výkonnostné výkyvy, zatiaľ čo Pekka Rinne u Predators je absolútna istota.

 

Na východe vidím od začiatku Penguins ako favorita a hoci Boston bude robiť problémy, bude to na 6 zápasové víťazstvo pre Pittsburgh. Keby bol Chára o 5 rokov mladší, mohlo by to byť ale inak.

 

Finále

 

Opakovanie minuloročného finále. Oba tímy budú o rok skúsenejšie. Zatiaľ čo Predators sú skúsenejší ale aj v najlepších rokoch, na Penguins sa prejaví vek a únava a budú musieť prenechať žezlo mašine z Nashville. Pôjde o 6 zápasovú bitku s priemerom 4 góly na zápas. O výsledkoch ale budú rozhodovať detaily a neprekvapil by som sa, ak by to celé znovu vyhral Pittsburgh.

 

Najužitočnejším hráčom sa potom stane brankár Nashville Predators Pekka Rinne.

 

Najlepšie na týchto predpovediach, že jeden odlišný výsledok série mi to celé rozbije. V minulosti som ale s predpoveďami nebol úplne mimo, takže dúfam, že sa netriafam úplne vedľa. Fandím Ducks, ale naozaj si myslím, že majú kvalitný tím, ale myslím, že na víťazstvo nemajú.

 

Svoje názory a tipy napíšte do diskusie.