V minulom dieli sme si povedali ako začať potápať. Keďže už mám závratných 30 ponorov za sebou z toho 7 v oceáne tak mám všetko právo sveta mudrovať a poučovať laikov. Na začiatok si povedzme niečo o potápačskej výstroji.

Oblek:

Môže byť mokrý a suchý. Mokrý je ten klasický neoprén, kde natečie voda ktorá už moc prúdi a tým pádom ohrieva. Jednoduché a účinné. Najlepšie sa hodia do cca 10 stupňovej vody a vyššie.

Suchý oblek je trošku zložitejší. Ideálny je do studenej vody ako máme u nás. Keďže u nás je najlepšie potápanie v zime tak ak to človek myslí s potápaním vážne nemá zmysel ani mokrý oblek kupovať. Ja som radšej tiež zainvestoval a teraz popri žraniu rožkov s paštéku každý deň môžem obdivovať aký mám parádnický oblek. Ten funguje tak, že pod ním je ešte jeden podoblek ktorý je ako pyžamko a hreje. Potom je samotný oblek ktorý má vodotesné manžety na končatinách a nakoniec ide do obleku hadička ktorou si tam privediem vzduch z fľaše a vytvorím vrstvu ktorá ma izoluje. Popiči výmysel, že?

 

BCD žaket alebo krídlo:

Je to taká vestička na ktorú si napojím hadicu z fľaše a tým pádom, ju viem nafúknuť ako záchrannú vestu poprípade vyfúknuť keď sa potrebujem ponoriť. Ja mam v mojom krídle aj závažia nabúchané takže nemusím mať opasok.

 

ABC:

To je maska, okuliare cez oči a nos, plutvy, do suchého obleku treba čo najťažšie hlavne keď máte nožičky ako ja chudučké jak špachtličky. Potom šnorchel, ten v jazere nepoužívam ale v oceáne kde sú vlny sa to zíde.

 

Automatika:

To je ten bazmek cez ktorý človek dýcha. Je to napojené na fľašu z ktorého jedna časť mi ide přímo do huby a druhú mám ako záložnú keby sa mi prvá dojebe alebo keby moj buddy pod vodou potrebuje si sosnúť vzduchu a nereagovať na problém smrťou. Ja mám takú aj do studenej vody lebo klasická by mi v studenej vode zamrzla a to by sa mi nemuselo páčiť.

 

Počítač:

V podstate podvodný tachometer. Je tam teplota vody, hĺbka, čas ponoru a hlavne čas kolko môžem v danej hĺbke ostať. Taktiež je to šikovná vecička pri vynáraní, ukáže či sa vynárate moc rýchlo. Taká prevencia proti maličkosti čo sa vola dekompresné ochorenie.

 

To je v podstate nutný základ k potápaniu, samozrejme kukla, rukavice, nôž, baterky(aspoň 2).

Druhý nutný základ k potápaniu je mucho dinero. Už mám skoro celú výstroj ale stále ma to dojí ako stepnú kozu. Lebo olovo sem(70e) výlet do Rakúska tam a ďalšie kurzy zase sem(400e) a výlet do vraku zase tam...Každopádne je to nákladná vec, nikdy by som si nemyslel, že radšej si odopriem kávu a fľašu pročeska len aby som mohol ísť potápať. Nabudúce niečo o lokalitách ktoré som odpotápal.