Celé to začala asi Banda bratov. Možno to nebola prvá miniséria, ale určite to bola prvá miniséria, ktorú si pamätám. A za mňa je to jeden z najlepších seriálov, ktoré poznám. A keďže tvorcovia videli, že BoB mali u divákov celkom úspech, začali natáčať minisérií čoraz viac. A naozaj pri Narcos nevadí, že tu máme 10 hodín deja na jednu sériu, pretože je to akurát a podľa mňa by bola škoda, hocičo z prvých troch sérií vyhadzovať, pretože ma tu baví každý jeden okamih. Lenže Narcos alebo Černobyľ boli vytvorené ako minisérie asi naozaj iba preto, lebo mali priveľa deja na jeden film. Na druhej strane sú tu ale potom minisérie, pri ktorých mám pocit, že najskôr prišlo „politické“ zadanie vytvoriť minisériu o 8 dieloch á 1 hodina a až potom začali tvorcovia špekulovať nad tým, kde naberú 8 hodín deja. Tu patrí napríklad Stranger Things IV., kde sme museli sledovať hneď niekoľko úplne zbytočných a nikam nevedúcich dejových liniek len preto, aby sme naplnili časovú kvótu. Ale ešte horším príkladom seriálu, ktorého dej je prázdnejší ako hlava voliča Smeru, je najdrahší seriál v histórii - Prstene moci.

 

 

Za 1 miliardu dolárov by sa dalo kúpiť jedlo pre hladujúcich v Afrike na 47 rokov. Ale Amazon si povedal, že černošským komunitám oveľa viac pomôže tým, že konečne predstaví čiernu trpasličku, čím čiernym ženám konečne pomôže zžiť sa so svetom Stredozeme. Avšak aj napriek mojim nízkym očakávaniam sa Dísa ukázala ako jedna z najlepších postáv v seriáli. Niežeby to bolo ťažké. Ešte aj v Rodinných prípadoch sú lepší herci než v Prsteňoch moci. Čierny elf Árondir mal herecký rozsah žehliacej dosky a Galadriel dokázala zahrať dokopy 2 emócie – hnev a tetanové kŕče.

 

 

Toto bude fakt dlhý článok. Aj som sa snažil skrátiť to, ale celá tá séria má 8 hodín, hoci sa to nezdá, lebo väčšinu času sa tu nič nedeje. Moje hodnotenie sa pohybuje niekde okolo 35% a jediní, komu to odporúčam pozerať, sú ľudia trpiaci nespavosťou. Dajme si na začiatok zhrnutie deja.

 

Celý Prvý vek Stredozeme bol vyplnený bojmi medzi (dobrými) elfmi a zlým Morgothom a jeho najvernejším služobníkom Sauronom. Keď nakoniec Morgoth padol, elfovia sa nazdávali, že zlo je porazené a oni už do konca sveta nebudú robiť nič iné len sedieť pri ohni, spievať Kumbaju a piť krabicové víno. 

 

Lenže nebolo to tak, Sauron mal geniálny masterplan - založiť v Mordore novú ríšu zla aj s blackjackom, štetkami a pyroklastickými oblakmi, ktoré by mali zabiť každého v okolí. Samozrejme úplne najjednoduchšie by bolo tento plán ohyzdom proste povedať. Ale Sauron sa rozhodol zahrať sa na Otca Furasa a zanechať nenápadné indície, podľa ktorých sa mali ohyzdi dovtípiť, čo majú robiť. Napríklad vyryl záhadnú runu do nákovy v miestnosti za falošnou stenou v hrade niekde na severnom póle. Predstavujem si, čo by Sauron robil, keby žiaden ohyzd tú runu nenašiel alebo nepochopil, čo znamená, alebo si len proste povedal môžem jebať a na celý Sauronov plán sa proste vykašľal.

 

 

Teraz pretočme kalendár o pár tisíc rokov dopredu. Konečne stretneme Saurona, ale nekraľuje svojej vlastnej ríši zla, ale čiluje na plťke uprostred oceánu s nejakými lúzrami. Mimochodom, kto sú tieto plťkujúce sa nuly a ako k nim Sauron prišiel sa nikdy nedozvieme. Očividne v Mordore prebehla nejaká VOSR (Veľká ohyzdia socialistická revolúcia) a ohyzdi pod vedením Vladimíra Iľjiča Adara vyhnali chudáka Saurona. Nad Mordorom ustanovili elfi okupačný dohľad a napriek tomu si nevšimli ani to, že si tam Sauron založil ríšu zla, ani že ho odtiaľ vyhnali jeho vlastní ohyzdi (!). Ako ja chápem, že chlapi sú niekedy menej všímaví a nevšimnú si rozdiel medzi staroružovou a lososovou alebo že ich žena má nový účes, ale toto sa hádam nedalo nevšimnúť.

 

Medzitým sa Galadriel snaží nájsť Saurona, aby sa mu pomstila za smrť svojho brata. Mimochodom, až niekedy v 7. epizóde sa dozvieme, že prišla aj o manžela, ktorý odišiel do vojny a už sa nikdy nevrátil. Keď vidím Galadriel, ani ma to veľmi neprekvapuje. Vlastne by ma ani neprekvapilo, keby si jej muž odišiel kúpiť cigarety do večierky a už sa nevrátil. Galadriel je asi jedna z najotravnejších postáv, ktoré som kedy videl. Všetkým lezie na nervy a keď potom začne chradnúť nejaký zázračný elfský strom, elfi usúdia, že z nej dostal rakovinu (!) a pošlú Galadriel loďkou za oceán. Ale keď je už skoro na opačnom brehu, rozhodne sa vyskočiť z loďky a prekraulovať krížom cez oceán nazad do Stredozeme (!).

 

A keď to už-už vyzerá, že sa utopí, tak narazí na plťku, na ktorej si pláva Sauron so svojimi novými kamarátmi. A teda možno to ani nie sú jeho kamaráti, ale kým zistíme, kto vlastne sú títo ľudia a ako sa vôbec dostali na plťku s najväčším záporákom Stredozeme, zožerie všetkých bez zápletkového brnenia (teda všetkých okrem Galadriel a Saurona) nejaký morský červík. Galadriel a Sauron vyzerajú, že na plťke umrú od smädu, ale našťastie ich zachráni Elendil a odvezie ich na Númenor. Inak Galadriel by si mala ísť podať Športku, lebo má neskutočné šťastie.

 

Aby som nezabudol, Sauron celý čas vystupuje pod menom Halbrand a tvári sa ako exkráľ Mordoru (aj keď to asi nikdy explicitne nepovie), ktorého z jeho domoviny vyhnali ohyzdi. Na Númenore si chce otvoriť kováčsku dielňu. Tomu hovorím strmý kariérny prepad – z Temného pána na remeselníka.

 

Zatiaľ Galadriel zájde do miestneho archívu a hádajte, čo tam nájde pod písmenom S? Supertajný Sauronov plán. Prečo ho nájde tu, keď sa Númenor tvári ako izolacionistická krajina? Nevieme. Takže Galadriel zájde za regentkou Númenoru a začne ju prehovárať, aby Númenor vyslal armádu do Mordoru a dosadil na trón jej nového kamaráta Saurbranda. Ale z nejakého dôvodu sa regentka tvári, že nechce vyslať vojsko stovky kilometrov ďaleko, len aby dosadila na trón niekoho úplne neznámeho. To Karen rozzúri a sa dožaduje rozhovoru s manažérom tak vehementne, až ju musí vyviesť von ochranka. Ach, čo to trepem, ako som si mohol pomýliť Galadriel s Karen? Takže oprava: Galadriel to rozzúri a tak veľmi sa dožaduje rozhovoru s kráľom, až ju musí stráž odviesť do žalára. Ale Galadriel z väzenia ujde a nakoniec toľko píli regentke uši, až vyšle do Stredozeme expedíciu v sile 500 ľudí. Prečo práve 500? Zas nevieme.

 

No a kým je Galadriel v žalári. povenujme sa ešte ďalším dejovým linkám. Veľkráľ Elfov posiela Elronda do Eregionu, aby pomohol postaviť vyhňu. Ale pozor, v piatej epizóde sa dozvieme, že skutočnou misiou Elronda bolo ísť do Morie a tam zistiť, či trpaslíci naozaj našli mithrill (!). Prečo mu veľkráľ priamo nepovedal, čo od neho chce? To, akoby ste poslali decko do špajze po zemiaky, ale v skutočnosti ste chceli, aby vám donieslo pivo z chladničky. Ale pozor, Elrond to naozaj zvládne. Našťastie, lebo Zázračný strom stále zomiera a nepomohlo mu ani to, že poslali preč Galadriel. Takže teraz treba ožiariť každého elfa svetlom mithrillu. A ak to nestihnú, kým ten strom zomrie, tak zomrú aj všetci elfovia (!).

 

Hobbitkovia zatiaľ hobbitkujú a v podstate sa tu celý čas nič nedeje. Koncom prvej epizódy im vedľa dediny spadne z oblakov nejaká záhadná osoba. Až do konca prvej série sa nedozvieme, kto je Cudzinec. Diváci tak len sa môžu dohadovať, či je to Gandalf, Saruman, Sauron, Majka z Gurunu alebo niekto iný. Podľa toho, že celý čas nerobí nič okrem toho, že sa motá a bľaboce, akoby práve vypil fľašu borovičky, tipujem, že je to Jano Slota a chce zabrániť tomu, aby Stredozem ovládli malí Maďari na krivonohých koníkoch. V piatej epizóde sa táto dejová linka zdramatizuje. Pri mieste Cudzincovho dopadu sa objaví tajomná postava, ktorá vyzerá úplne ako Eminem, chvíľu gáni do kamery a potom spustí:

 

 

Ale nie, aj táto osoba je až poslednej epizódy ticho, takže vôbec nevieme, či chce Slotovi pomôcť, uškodiť, naučiť ho otčenáš katolícky po maďarsky, alebo či si chcú dať súboj o najväčšieho rappera Stredozeme. Očividne tvorcovia seriálu usúdili, že nič tak nevzbudí záujem diváka ako čakanie na konflikt medzi 2 postavami, o ktorých nevieme ani hovno. Vlastne by sme ani nevedeli, komu vlastne v súboji medzi Eminemom a Janom Slotom držať palce, keby Jánoš nepovedal: Ja som dobrý.

 

No a potom tu máme ešte poslednú dejovú linku odohrávajúcu sa v Mordore. Postupne tu ale narastá aktivita ohyzdov, a dedinčania sa rozhodnú odísť do elfskej veže. Lenže zabudnú si so sebou zobrať akékoľvek jedlo (!). Scéna, keď zistíme, že si vzali dokopy 5 zemiakov pre celú dedinu, zostane asi navždy zapísaná v mojom srdiečku ako komediálna klasika. Posledný odpor mordorských dedinčanov vedie Bylinkárka. Tvorcovia očividne túžili po ženskom vodcovi a tak si ho dopriali, a to aj napriek tomu, že za celý seriál táto osoba ani raz neprejaví žiadne vodcovské kvality. Mimochodom, čo je to za anarchistickú komúnu, že nemajú žiadneho vladyku, starostu, náčelníka dobrovoľných hasičov alebo hocijakú inú osobu, ktorá by ich viedla? 

 

A nakoniec sa dočkáme bitky. Ohyzdi zaútočia na vežu, ale dedinčania tam už nie sú, keďže pripravili prefíkanú pascu. Černoelf prestrelí nosný špagát a následkom toho sa celá veža zrúti (!). Buď to bol nosný špagát alebo túto vežu projektovali rovnakí géniovia ako most v Kurimanoch. Ja som čakal, že dedinčania dostali rozum a ušli z Mordoru preč. Ale nie, namiesto toho čakajú na ohyzdov v dedine. A majú v zálohe prefíkaný plán. Aby zabránili ohyzdom vypáliť ich dedinu, zapália si ju sami (!). Ako sa im to podarilo, keď už v predchádzajúcej epizóde ju vypálili ohyzdi? Nevieme. Začne záverečná bitka, dedinčanom sa nedarí, ale práve vtedy sa objaví númenorská jazda a ohyzdov rozpráši. Ako Númenorci vedeli, že práve v tejto dedine sa odohráva bitka medzi vidlákmi a ohyzdmi? Nevieme. Ale Númenorčania vyhrajú a môže nasledovať scéna parodujúca Návrat kráľa. Je extrémne dojemné, keď vidíme, ako Saurbranda za svojho kráľa prehlási 50 špinavých a otrhaných sedliakov.

 

Už to vyzerá, že sa všetko šťastne skončilo, ale pozor, veľký zvrat. Ešte pred tým, ako Saurona zvrhli, podarilo sa mu skonštruovať diaľkové ovládanie k sopke. Sopka sa zapína zázračným mečom, ktorý si Sauron ukryl v pivnici u miestneho krčmára (!). A keď ten meč vložíte do ovládacieho panelu, ktorý sa nachádza v elfskej veži, tak to odpáli sopku, ktorá sa nachádza asi tak 100 kilometrov ďaleko. Aj keď podľa spádu popolčeka to vyzerá, akoby tá sopka bola od dediny tak sto metrov. Ale nebudem to hodnotiť ako dieru v deji. Sme vo fantasy svete, možno tá sopka vie chodiť alebo tak niečo.

 

Od čias Pompejí vieme, že ak sa na vás rúti pyroklastický mrak, tak ste už prakticky mŕtvi a mali by ste zaujať nejakú vtipnú pózu, aby sa archeológovia mali po rokoch na čom zasmiať. Ale tu výbuch sopky všetci prežijú, akurát kráľovná Númenoru oslepne. V jednej scéne hovorí, že nechce aby niekto vedel, že je slepá a v ďalšej scéne si nechá previazať oči šatkou. Toľko ku konzistencii seriálu. Ibaže by to bol nejaký ďalší majstrovský plán, ktorý som nepochopil.

 

Takže takto nejako sa končí 7. epizóda seriálu. Ale potom si tvorcovia spomenú, že seriál sa volá Prstene moci a teda by to asi chcelo, aby sa tu nejaké Prstene moci aj objavili. Takže Sauron si vrazí kudlu do brucha a niekto prehlási, že pomôcť mu môžu iba elfskí doktori. Mimochodom, Černoelf pár epizód dozadu tvrdil, že elfi nemajú lekárov, len umelcov. V každom prípade, keď sa Saurbrand dostane do Eregionu, tak mu pohľad na Čierny štvorec, Pisoár a Hovná v plechovke zdvihne náladu natoľko, že sa skoro okamžite uzdraví a môže ísť Celebrimborovi vysvetľovať, čo je to zliatina. Celebrimbor je najväčší kováč svojej doby, ale očividne ešte nepočul o tak exotických materiáloch ako mosadz alebo bronz.

 

Bohužiaľ, nálada v Eregione je napätá. Trpaslíci darovali elfom asi tak dve deká mithrillu, takže nestačí na to, aby obložili mithrillom každého elfa v Stredozemi. takže zázračný strom zomrie na rakovinu a všetci elfovia s ním. Lenže našťastie je tu Saurbrand. Elfom vysvetlí, že ak z mithrillu vytvoria predmet v tvare kruhu, svetlo tu bude krúžiť ako vo Veľkom hadrónovom urýchľovači a to zosilní jeho účinok (!). A vďaka tomu netreba obložiť mithrillom každého elfa, ale stačí len jedného a všetci vrátane stromu budú zachránení (!). Long story short. V piatok prišiel Sauron do Eregionu so smrťou na jazyku a v nedeľu s jeho pomocou ukovali Tri prstene moci!

 

Ja chápem, že vytvorenie Prsteňov moci nemohlo zabrať celé roky ako v knihách, ale naozaj tvorcovia nemohli vykresliť vytvorenie Prsteňov moci tak, aby vyzeralo aspoň trochu náročnejšie? Lebo tu to vyzerá asi tak, že ak by zverejnili návod v časopise „Urob si sám“, tak by si každý domáci kutil mohol doma spraviť toľko Prsteňov moci, koľko len chce. Dokonca ešte aj scéna, kde hobbitka podáva Slotovi jabĺčko, zabrala viac času ako vytvorenie Prsteňov moci. A kontrolná otázka, čo si myslíte, na čo sa skutoční Tolkienovi fanúšikovia tešili viac?

 

Tak a to by sme mali, toto je dej Prsteňov moci, najdrahšieho seriálu histórie. Ak sa Vám zdalo, že je tu, priveľa postáv, tak máte pravdu. Namiesto toho, aby si tvorcovia vybrali zopár postáv a tie sa nám snažili predstaviť čo najlepšie, tak tu máme asi 30 postáv, o ktorých poriadne nič nevieme. Sčasti je to spôsobené tým, že seriál sa snaží vybudovať napätie mysteryboxmi. O polovici mužských postáv nevieme nič, alebo len veľmi málo, aby sme mohli špekulovať, kto vlastne je Sauron. Celý ten nápad je stupídny. A to bez ohľadu na fakt, že na Reddite boli už pred začatím seriálu úniky, podľa ktorých bol Sauronom Halbrand. 

 

Situáciu nezlepšili ani katastrofálni herci. Ale aby som nehanil len ich, musím si položiť otázku, sú scenáristi a režiséri totálni kokoti? To si fakt nik nevšimol, že sa im podarilo vytvoriť asi najhorších protagonistov v histórii? Predovšetkým Galadriel je zo začiatku extrémne otravná. Niekde okolo 5. epizódy sa jej buď skončí perióda, alebo jej zaberú lieky na vaginálnu mykózu, pretože sa zrazu začne správať úplne inak ako doteraz a tvorcovia nám neukázali žiaden iný dôvod tejto náhlej zmeny. A tým, že naletela Saubrandovi, tak z nej tvorcovia spravili rovnakú hus ako zo žien, ktoré posielajú peniaze americkým vojenským doktorom. A zo Saurona pre zmenu spravili incela, ktorý sa obrátil na zlo len preto, lebo mu Galadriel nedala.

 

Okrem hercov mi tu vadil aj dej, ktorý je extrémne rozťahaný. Aj Frodovi trvalo 35 minút, kým odišiel z Grófstva, ale tento čas sme strávili worldbuildingom a vysvetľovaním, prečo je dôležité zničiť Veľprsteň. Tu nám trvá asi 5 hodín, kým zistíme, že treba zohnať dosť mithrillu, aby sme zastavili rakovinu stromu, nehovoriac o tom, že celý nápad s rakovinou stromu bol totálne jebnutý. V dejovej linke s hobbitkami sa sedem epizód nič nedeje a až v ôsmej sa dočkáme súboja medzi dvomi postavami. Tvorcovia si dokonca vymysleli Isildurovu sestru. Ak si odmyslíme, že v knihách Isildur nemal sestru, ale brata, tak táto osoba nerobí nič okrem toho, že ešte viac spomaľuje už aj tak pomalý dej. Ale na druhej strane sa na ňu aspoň dobre díva, keďže má veľké prednosti. Zadnosti nehodnotím.

 

Okrem toho, že dej je pomalý, je strašne nezaujímavý, postavy nečelia žiadnym prekážkam, ktoré by museli prekonať. Spomínal som, že Galadriel zavreli do žalára. V inom seriáli by to mohla byť zaujímavá peripetia a my by sme rozmýšľali, ako sa dostane z väzenia. Tu proste len premôže štyroch strážcov, zavrie ich do cely a celé to trvá 5 sekúnd. Dokonca to ani len nie je zaujímavá akčná scéna so strhujúcou choreografiou. Galadriel si totiž zlomila prst pri scéne, kde dvíha prilbu. Natáčať nejakú ozajstnú bojovú scénu by teda zaváňalo rizikom, že sa doživotne zmrzačí. Keď už sa tvorcovia rozhodli spraviť z nej princeznú bojovníčku, mohli ju obsadiť aspoň niekým, kto má skúsenosti s bojovými scénami (napríklad taká Ramona Tabak) a nie niekým v terminálnom štádiu osteoporózy. V každom prípade, ak postava zvládne akúkoľvek prekážku bez sebamenšej námahy, vo mne ako v divákovi to zabíja záujem o dej.

 

No a pomaly budem končiť, už takto je to dlhšie ako priemerný status Toho, komu nakoniec Zuckerberg zrušil účet na facebooku a aj tak je tu kopa vecí, ktoré som chcel zachytiť, ale nedostal som sa k tomu. Lenže na jednej strane je tu síce veľmi málo zaujímavého deja, na druhej strane je tu tak veľa vaty a nikam nevedúcich odbočiek, o ktorých vlastne ani neviem, prečo vôbec boli v tomto seriáli. Ak by vás to zaujímalo hlbšie, určite so nájdete na youtube kopu videí, kde ľudia rozoberajú dej tohto seriálu a každú jedno nelogickosť, na ktorú narazia. Mne sa napríklad páčila táto youtuberka, ktorá vlastne len prerozprávala dej každej jednej epizódy a ja som sa na tom rehotal ako kôň.

 

 

 

(!) nie, ani mne to nedáva zmysel!