Každý si určite (ne)pamätá predošlý diel tohto skvelého pivného tripu. Takže tu je vytúžené pokračovanie udalostí, ktoré sa konali po prepivnenej februárovej sobote.

 

Zhrnutie pre tých, ktorí si náhodou nespomínajú na článok uverejnený na dailymale len pred necelými ôsmimi mesiacmi:

V sobotu sme s kamošom prešli zhruba za 12 hodín 10 pivární a jeden whiskey bar naprieč Starým mestom s menšou odbočkou do Ružinova. Chcieť vedieť presné množstvo vypitých pív by bolo ako chcieť vidieť doktorandskú rigoróznu prácu kapitána Danka. Veľmi približne to mohlo byť 20 + nejaký rumík na popravku. Popritom sa zjedli grilované rebrá, fazulačka a pivné pochutiny utopencovitého typu. Pridalo sa k nám asi päť ľudí a rovnaké množstvo to i vzdalo.

 

(Upozornenie: Nasledujúce informácie sú iba voľným prerozprávaním skutočných udalostí, keďže u účastníkov Tour mohlo dôjsť počas konania akcie k poškodeniu mozgu, najmä v oblasti pamäte).  

11:00 Budíček + bolehlav/ žalúdočný Mordor

Starý alkoholický recept na opicu? Pokračuj s pitím.

 

11:30 Fabrika (Štefánikova 4)

V centre Bratislavy je v nedeľu o takomto čase takmer všetko s pípou zatvorené. Zaujímavá skutočnosť pre mesto s oficiálne polmiliónovou populáciou (neoficiálne 700 – 750 000?). Nikto tu nepije pivo od rána?

Svetlú a mimoriadne príjemnú výnimku predstavuje Fabrika beer pub. Nenechajte sa ošaliť názvom. Ide o reštauráciu na úrovni, nie o krčmičku. V podniku sme samozrejme prví. Vyrábajú si vlastné pivko, ktoré nenechá pivného fajnšmekra chladným. Od februára sa tuším zmenil sládok, no kvalita ostala. Preto je jedno, či si vyberiete ich ležiak, APA-u (Sakra, ako mám toto skloňovať? APU? To znie dosť indicky.), Weizen, či tmavý ležiak.

 

Fabrika disponuje výbornou kuchyňou, no mali sme chuť na ....

12:30 Roxor Burger (momentálne Šancová 19, pôvodne Vysoká ulica)

Pre mňa osobne najchutnejší burger v Bratislave. Áno, silne subjektívna záležitosť, ale keď sa na to pozrieme štatisticky, rôzne rebríčky zverejnené v médiách, či osobné rozhovory s priateľmi a známymi odhaľujú rôznorodé najobľúbenejšie burgre, no stále s dovetkom „ ... a samozrejme Roxor“, ktorý sa neustále umiestňuje na popredných miestach populárnych burgrární, čo oprávňuje majiteľa i zamestnancov vyhlasovať, že sú ozaj najlepší v meste.

Roxor nepatrí medzi pivárne, no chutný (a značne objemný) pokrm si môžete osviežiť mimoriadne vydarenou desinkou Jozef II. od Wywaru zo stálej ponuky alebo špeciálom z obmieňanej ponuky (obvykle nejaká zaujímavá IPA). Ponuka burgrov sa takisto aktualizuje. Medzi dlhodobo obľúbené šlágre patrí klasický Premium, syrový špeciál BlueCheese a môj obľúbený El Gringo s opečenou slaninkou, cheddarom, jalapeño a chrumkavými tortilla chipsmi.

Roxor sa medzičasom presťahoval z centra na Vysokej do väčších priestorov na Šancovej. Sťahovanie bolo nevyhnutné. Najprv bolo takmer nemožné po pracovnej dobe zohnať stôl bez rezervácie, potom bol problém aj so samotnými rezerváciami na najbližšie dni. Po presťahovaní ostal vysoký štandard kuchyne i obsluhy, no miesto prišlo o riadny kus atmosféry.

 

14:00 Dunajská 54 (Dunajská 54)

Tento podnik som nepoznal. Zablúdili sme tam cestou do Mamuta, lebo čapujú Stupavar. Navštívil som ho prvý a zároveň posledný raz, no nie preto, že by čosi vadilo. Práve naopak, moderný dizajn, dobre čapované pivko a príjemná obsluha s ktorou sa dá pokecať napríklad aj o francúzskej vlne brutálnych hororov sú devízou. Jednoducho som si tam viackrát nenašiel cestu. Možno preto, že eponymný Stupavar je bližšie v centre a vyniká svojou atmosférou. Kto pravidelne navštevujete 54ku, dajte recenziu do diskusie.

 

15:00 Mamut (Ferienčíkova 13)

Ďalšia bratislavská klasika. Tentoraz s vlastnou podnikovou tmavou 13kou. Vyznačuje sa príjemne sladkastou a ľahkou chuťou, teda leje sa do hrdla aj sama. Mamut je v pohode, povedal by som až  old school hostinec, ktorý na jednej strane ničím extrémne nevyniká, no odporúčam ho ako vhodnú alternatívu, keď ste už presýtení staromestských podnikov.

 

Čo dodať? Je niečo po štvrtej, od včera sme nevytriezveli, dnes sme dali minimálne 8 pív, máme chuť ísť do 100 pív a rýchlik Termix NiKA do Považskej Bystrice odchádza z Hlavnej stanice o šiestej.

V miernom pokluse sme uzatvorili našu púť v 100 pivách. Okrem iného sme okoštovali aj moju mimoriadne obľúbenú IPA Raging Bitch od amerického remeselného pivovaru Flying Dog. Keď na toto pivko kdesi natrafíte, rozhodne vyskúšajte.

Pred odchodom sme nakúpili fľašky do zásoby. Akože cez týždeň si otvoriť lahváčik k večeri pri telke alebo ich odložiť do chladničky a pohostiť nimi v budúcnosti návštevu s ktorou distingvovane vydiskutujeme odtiene a dozvuky degustovaných nápojov. Áno, dopili sme ich cestou na stanicu.

 

Lúčenie bolo vzhľadom na náš stav a históriu víkendu krátke, stručné, no plné porozumenia odzrkadleného v krvou podliatych očiach. O zaspávaní na bare v Krakene, nedojedenej pizze  z donášky, poldňovej pondelňajšej dovolenke a týždňovom pôste sa rozpisovať nebudem.

Od vtedy sme precestovali niekoľko koncertov a iných zaujímavých miest po Slovensku (Vedeli ste, že na Prednej hore majú mikropivovar? Nie priamo v priestoroch proti-alkoholickej liečebne, ale pomerne neďaleko.), no podobný trip sme nezopakovali. Keď nás zdravie neopustí, tak snáď budúci rok.

 

Tento článok venujem zatvorenej prevádzke Krakena na Štefánikovej. R.I.P a Fňuk L