Stretnú sa dvaja metalisti po dlhšej dobe v Rožňave pri pive a špekulujú, čo s nasledujúcim víkendom. Obidvaja sú cezpoľní a obom počas víkendu odchádzajú priateľky mimo miesta pobytu.

„Počuj, čo keby som došiel z Považskej k tebe do Bratislavy a pochodíme miestne pivárne? Nemám prehľad - máte tam v Bratislave nejaké podniky, kde čapujú pivká z remeselných, alebo menej známych pivovarov, alebo si varia vlastné?“ pýta sa prvý.

V mysli druhého v sekunde preblysne zostrih alko-tripu krížom cez Staré mesto, pripomínajúci scény z filmov Strach a hnus v Las Vegas a Štamgast: „Je ich tam zopár, kľudne dôjdi“.

 

O týždeň neskôr, sobota 14:00, Bratislava, Hlavná šťanica.

Bratislavský prisťahovalec vykračuje naproti kamošovi, považskému imigrantovi. Hosť sa ubytuje u Bratislavčana, vyloží náklad a ide sa do prvej pivárne priamo pod bytom. Program je neúprosný.

 

14:15 Koutská piváreň (Gunduličova 1)

Začíname zľahka, štandardne kvalitným českým ležiakom, desinkou. Značka Kout na Šumave nie je v našich končinách výrazne populárna a podnik otvára ako jeden z prvých v meste, takže voľba bola jasná.

Mimochodom, naproti Koutu na Sládkovičovej ulici sa nachádza Staromeštianska pivotéka, kde je omnoho veľkorysejšia ponuka remeselných pivovarov - na výčape majú okolo 10 pív, ale pre nepriaznivú otváraciu dobu sme tento lokál vynechali.

 

14:45 Čierny pes (Na vŕšku 2)

Rýchle pivko, do mesta cez/popod Hodžovo námestie, skrz Michalskú bránu, priamo do najhistorickejšieho centra (dôraz na estetickú hodnotu, kurva) a hore vŕškom po kamenných mačacích hlavách do pivnej pivnice. Ešte je biely deň a u Čierneho psa je takmer prázdno.

Vynecháme stálu ponuku (Bernarda) a objednáme Ipu od Wywaru a polotmavý Ale od Kalteneckera (v tomto prípade z patriotských dôvodov).

 

15:05 Žil Verne (Panská 13)

Originálny podnik s vlastnými pivami (Veľký hrdina, Vynález zkazy, 20 00 míľ pod morom), na ktorý som zabudol pri vytváraní programu, no cestou mestom sme to napravili a z výčapu sme ako veľkí hrdinovia eponymne zvolili rovnakú pochúťku.

 

15:25 100 pív (Medená  33)

Tu to zabodovalo u nás obidvoch. Výber, atmosféra, obsluha a hlavne tie neuveriteľné nápoje! Na tomto mieste si naozaj vyberiete zo 100 rôznych pív domácej i svetovej remeselnej výroby. Väčšinou sú fľaškové, no aj na výčape je ich približne sedem.

Riskli sme Lemongrass IPA od novo-otvoreného slovenského pivovaru Zámčan a vyšlo to. Polotmavá IPA bola nielen chuťovo vynikajúca, ale citrónová tráva ju osviežila a dodala jej netradičnú, povzbudzujúcu chuť.

 

15:50 Unity Street (Štúrova 12)

Milá pivnica v strede Štúrovej nahradila (údajne) legendárnu jedáleň Karmína, majitelia niekoľkokrát obnovili priestory i jedálníček a nájdete tu pomerne široký sortiment remeselných pivovarov, kde sa miestami objaví aj exotickejšia ponuka, napr. výrazná 20tka (nie čašníčka) alebo vrchne kvasené pivko s ovocnou prímesou.

Naozaj nepamätám, čo sme tam pili, ale bolo to dobré a začalo písať- už som slabučký oproti internátnym časom.   

 

Medzičasom sa k dvom pivným dobrodruhom pridali ďalší pútnici starým Prešporkom a veruže neostali u jedného chmeľového nápoja ...

 

16:10 Bratislavský meštiansky pivovar (Dunajská 21)

Nastal čas na výdatný obed/olovrant a k tomu výborný ležiak, varený priamo pre sieť reštaurácií spadajúcich pod tento pivovar. Mali sme šťastie, v obvykle vybookovanej reštaurácii sme dostali stôl pre šiestich.

Kým na 100 pivách sa zhodujeme ako na najlepšej pivotéke s najbohatším výberom, Bratislavský meštiansky pivovar na Dunajskej podáva najlepší ležiak, ktorý sme v sobotu vyskúšali a jednoznačne je to top pivná reštaurácia v meste.

Nielen kvôli vlastnému ležiaku, ale hlavne vďaka najchutnejším grilovaným rebrám v Bratislave. Tu nie je o čom diskutovať!

 

17:?? Richtár Jakub (Moskovská 16)

V žiadnom prípade sme nemohli obísť legendu bratislavských pivární, prvý minipivovar v Bratislave. Mali sme šťastie, našiel sa pre nás veľký stôl pre veľké pivá.

Čo sa týka ponuky a dizajnu, Richtár už trošku stráca dych, no stále má špecifickú atmosféru. Predstavuje taký ten druh krčmy, kde musíš prísť s partiou kamošov a neodídeš odtiaľ, kým sa nenadrbeš ako český pro-ruský bloger v Zemanovom volebnom tíme.

Tak sa aj stalo.

 

18:?? – 19:?? Ružinovský pivovar Komín (Miletičova 17)

V bližšie nešpecifikovanom čase medzi šiestou a ôsmou hodinou večernou dorazila veľká voda do pivárne priamo na trhovisku na Miletičovej. Tento večer máme jednoducho šťastie - tesne po príchode sa uvoľnil stôl. Oveľa menej nadšení sú z toho miestni čašníci.

Sládok odviedol dobrú robotu. Komín sa môže pýšiť poctivou 12tkou. Rozhodne odporúčam zablúdiť na trhovisko, aj keď nepotrebujete papriky do leča, či pravé ázijské Fajky ©.

 

2?:?? Steinplatz (Kamenné námestie)

Nejakým spôsobom sme sa dotrepali späť do mesta. Máme šťastie? Máme.

Koštujeme nejaké IPY a ALE-y, pravdepodobne od trnavského Sesslera, ale ktovie. Teraz si tým už nikto nie je istý.

Kurióznejší, než rozmanitá ponuka pív na pípe a podzemné priestory Steinplatzu, pripomínajúce jaskyňu zdobenú starožitnosťami je fakt, že to boli kedysi verejné záchody. Takže je sobota večer, máme pekne pod klobúkom a chlasceme v hajzloch.

 

Sobota? : Stupavar (Prepoštská 4)

Ďalšia krčmová legenda na končiacom zozname. Keď odbočíte vpravo z Ventúrskej ulice (napr. cestou z Univerzitnej knižnice) do nenápadnej starobylej uličky s vystavenými zástavami v oknách ambasád exotických krajín, zablúdite do ešte nenápadnejšieho vchodu na pravej strane a prejdete cez záves vo vstupe, objavíte typický krčmový kolorit podniku, kde sa čapuje skvelý a originálny Stupavar.

Je jedno, či si objednáte klasickú jedenástečku, alebo zamierite do vôd vrchne kvasených experimentov, zaručene vám zachutí.

Mali sme šťastie na stôl, páni. Menej šťastia mali návštevníci Stupavaru:

Ktorýsi spitý idiot začal hlučne imitovať pro-ruských, praslovanských, xenofóbnych, anti-semitských konšpirátorov a.k.a Prakokotov (©Zomri) ... Bol som to ja ... Ospravedlňujem sa. Prítomní snáď pochopili, že šlo o fór.

 

Proste noc: Kraken (Štefánikova 14)

Stupavar sme úspešne zatvorili, no smäd je sviňa a skúšame šťastie niekde inde. Slabšie kusy sa už odpojili.

Kraken nie je piváreň, no zaslúži si pozornosť. Odporúčam ho hlavne ako grandiózny dojazd v neskorých nočných hodinách. Tento zaujímavý priestor mieša štýly tradičnej mestskej kaviarne a whiskey baru, kde hrá punkrock na írsku nôtu. Všetko zaujímavé sa odohráva práve na veľkom bare, kde pokecáte s čašníkom a ten vám odporučí jedinečnú single malt whiskey alebo originálny rum.

My sme zvolili rumovú cestu. Vraj. Kto si to má všetko pamätať? 

 

Komické duo metalistov vykračuje v tanečnom kroku dole Štefánikovou, v rytme piva a rumu. Bola to ťažká púť, no vyplatila sa...

 

Pokračovanie v nedeľu. Budeme mať šťastie?