Vrchný Bordelistan krajiny rozhodol, že ideme otvárať školy. Pekná myšlienka. Lenže sme uprosted pandémie a to nejak nevychádza, keďže učitelia sú väčšinou starší a chorľavejší, no pôvodný plán očkovania ich šupol do predposlednej kategórie spolu s bezdomovcami a podobne dôležitými časťami spoločnosti. S tým treba niečo robiť. Mozgy zasadli a uplynulý týždeň bol v živote očkovaniachtivého učiteľa plný udalostí.

Situáciu som mala možnosť sledovať zblízka, keďže moja maminka jediná, najlepšia na svete, je momentálne stredoškolská profesorka. Samozrejme, zaočkovať sa chcela. Má nad 55 rokov, zdravý rozum a fakt, že antipandemické opatrenia ignorujú nielen žiaci, ale aj podaktorí kolegovia, jej na pokoji nepridáva.

Udalosti sa dali do pohybu v polovici minulého týždňa. Zodpovedné mozgy spontánne rozhodli, že zmenia plán a učiteľov cez víkend zaočkujú, aby v pondelok mohli otvoriť školy. A sranda sa mohla začať. Dialo sa toto: v stredu povedali, že vo štvrtok pribudne na oficiálnej koronastránke ďalší link na očkovanie, špeciálne pre registráciu učiteľov. Beriem túto info vážne, a tak celý štvrtok klikám ako pablb každých 15 min na stránku a obnovujem zoznam, aby som nepremeškala spustenie registrácie a hneď upozornila maminku. A… nič. Rovnaké nič bolo celý deň. Samozrejme, kladiem si otázku, že keď už spúšťajú registráciu s veľkorysou časovou rezervou necelé 2 dni pred spustením akcie, nemali by to spojazdniť aspoň hneď ráno? Alebo aspoň naobed? Z existenciálnych pochybností ma vytrhne večerná tlačovka ministrov. Len tak mimochodom povedia, že mal byť sprístupnený link, ale že nakoniec nebude. To nevadí, veď naň len mrte ľudí čaká celý deň. Minister pokračuje oznámením, že namiesto jedného linku dostupného na stránke radšej budú rozosielať registračný formular riaditeľom jednotlivých škôl, ktorí ho zas posunú učiteľom. Lebo je to síce zložitejšie, ale zato oveľa menej praktické. Úprimne vám poviem, dosť ma to nasralo.

Okej, tak už máme piatok, formulár stale nikde, ale zato sa dozvedáme, že na očkovanie majú profáci prísť s potvrdením, že na danej škole naozaj pracujú, a že učia v ročníku, čo má študovať prezenčne. Niektoré školy riešia situáciu tak, že ho zavesia na ich webstránku, odkiaľ si ho profáci môžu stiahnuť. Škola mojej mamky ale musí byť niečo extra, a tak namiesto toho dáva oznam, že potvrdenie je v škole vo forme zdrapu papiera dostupné na vrátnici a milí učitelia si preň môžu prísť osobne. Tak fasa. Zhrňme si to. Je piatok, čas obeda, nikto nie je zaregistrovaný, cez víkend sa už má očkovať. Moja mama má online vyučovanie a ľutuje, že sa nevie astrálne premiestňovať, lebo by mala byť aj o 20 km ďalej v budove školy, aby si vyzdvihla potvrdenie na očkovanie. Voláme do školy, nech nie sú trotli a naskenujú potvrdenie mailom. Prípadne odfotia do mobilu, nie sme nároční. Je nám to na trt baraní, pretože sa to samozrejme NEDÁ a potvrdenie sa smie prevziať len a iba osobne. Ochrana osobných údajov, chápete. Začínam mať nervy. Nakoniec sa náš sused akčne prihlási, že vymyslel riešenie. Spočíva v tom, že posielame suseda koňa brata známu, ktorá je práve v meste a má cestu okolo školy, že tie *ané potvrdenia vyzdvihne, zanesie susedovi do práce, sused ich vezme domov a rozdá všetkým zúčastneným pedagógom z našej obce v počte tri kusy. V napätí sledujeme vývoj udalostí. Susedova známa vstupuje do školy a pýta papiere. Samozrejme, tam ju zdžubú jak sysla, že to je iba DO VLASTNÝCH RÚK. Známa je zmätená, ale nemá na výber a tak odchádza. Následne prichádza do školy ďalšia osoba, ktorá tiež chce potvrdenia. Akurát ale začne veľmi razantne protestovať keď jej ich nechcú dať. Následne jej potvrdenie vydajú. Susedova známa je vtedy už ale žiaľ preč a tým pádom nezistí, že na vydanie potvrdenia treba proste nahlas mindžovať.

Potvrdenie ale rozhodne treba. Lebo veď ministerstvo má len asi 3 databázy, kde sa pravidelne za jednotlivé školy updatuje zoznam zamestnancov, pomocného personálu a tak podobne. A preto bez papiera, že si profák, akoby si ani nebol. Because of reasons. Popri svojej práci sledujem dianie, skúšam aktualizovať stránky a sondujem, či sa neobjavia nové pokyny. Mama znova volá do školy, ze nech pošlú aspoň ten*aný prihlasovací formulár, načo dostane odpoveď “nech si to rieši ministerstvo, očkovanie je každého osobná vec". Áno, hlavne keď sa nemôžeš registrovať, kým ti šéf školy nepošle link. Následne sa xx ľudí pýta, že keď sa teda majú ísť očkovať, či v škole bude v priebehu víkendu niekto sedieť na riti a osobne vydávať potvrdenia nasraným učiteľom.

Tak si to zhrňme. Je piatok večer, učitelia sa majú zajtra začať očkovať, akurát netušia kde, kedy, ako. A nevedia sa zaregistrovať, lebo mystický link na registračný formulár ministerstvo posiela jednotlivým školám, resp riaditeľom. A je na miere mámvpažizmu rýchlosti jednotlivých riaditeľov, ako často a či vôbec budú cez víkend sledovať maily a preposielať formulár svojim podriadeným. Kto by uprednostnil jednotný online formulár na verejne dostupnej webstránke, keď môže mať toto? Dlho očakávaný moment príde v nedeľu na obed (v maili vidno, že riaditeľka dostala mail v sobotu cez deň). Normálne ma tento rapídny vývoj udalostí zošokoval. Zvyšok víkendu moja mama trávi tým, že sa snaží zaregistrovať, ale vsetky termíny jej vypisuje ako zatvorené, alebo obsadené. Ďalšia radosť vo mne. Očkujú len v pár mestách, Nitra najbližšie k nám je už nedostupná, šéfko v telke radí, že volné miesta má napríklad ŽILINA. Áno, veď len tak si odskočíš cez pol republiky cez lockdown na očkovanie, no problem. Ak ti príde zle, skrútiš sa do klbka na chodbe a zostaneš tam ležať, alebo čo. Vraj treba čakať, termíny doplnia. Ibaže by nie. Minister pípne, že ho PREKVAPIL ZÁUJEM o očkovanie, a že vlastne nemajú dosť vakcín na zaočkovanie vsetkých. Ten pocit, keď je šéf rezortu prekvapený, koľko má vlastne na Slovensku pedagógov.

Takže máme znova stredu, všetky termíny na stránke su zatvorené alebo plné. BA ukazuje 2 voľné miesta, ale keď si dáš tú námahu a vyplníš 3 stránky osobných údajov, systém ti povie, ze "toto miesto je už obsadené". A tak stále dookola. Moja mama nadáva na školstvo. Nevtieravo jej pripomínam, že to ona chcela pozitívne vplývať na budúce generácie. Nebyť toho, mohla ešte stále manažovať polovicu republiky v súkromnom sektore a lietať po služobkách.


 

Čo dodať? Fakt sa smejem, ze sú tu konšpirátori v čiapočkách z alobalu a Tiborovou fotkou v ruke, čo si myslia, ze nás pri očkovaní začipujú. Však tu nevieme zorganizovať ani prepojenie 2 databáz, aby si ťahali údaje. Takže myslím, že v tomto smere nám najbližšiu dekádu nič nehrozí.


 

PS. Update: dnes padlo vyhlásenie, že budú dopĺňať ďalšie termíny. Link na registráciu vám poskytne váš nadriadený, keď sa k tomu dostane, alebo bude mať náladu. Stay tuned.