Na počiatku bolo slovo.

A to slovo bolo na Messengeri.

A to slovo bolo Okamžite kupuj!!!

 

Dobre, mierne podvádzam. Nebolo to jedno slovo, ale dve. A to, čo bolo dôležité, nebolo to slovné, ale to, čo bolo k správe priložené - obrázok, resp. link na facebookovú stránku o dobrých akciách na letenky Tour de Svet (ak si môžem dovoliť priamu reklamu… Martin, nemáš za čo :) ). A to konkrétne letenky na Floridu.

 

Správa mi prišla približne v čase, keď Airbus Türk Hava Yolları, na palube ktorého som bol, klesal niekde nad Maďarskom smerom ku Košiciam, čo prirodzene znamenalo, že kým som zapol telefón a prečítal si ju, bol som už na zemi, a mohol diskutovať s pôvodcom správy - mojou sestrou. Ona totiž na Floridu chcela už dlhšie, a mala teda najlepšie predpoklady si túto akciu všimnúť. Tak sme chvíľu diskutovali, našli letenky do Miami ešte lacnejšie - 220 eur na osobu, no neberte to - a zapojili do procesu aj rodičov, ktorí sa chveli tiež pridať. Vo výsledku teda 5 osôb letí na dovolenku na Floridu… a netuší, čo tam.

 

Myšlienka kúpiť zájazd na výletnej lodi vzišiel od našej mamy, a vlastne mala pravdu. Pre väčšinu nás Stredoeurópanov je to niečo, čo poznajú z televízneho seriálu Loď Lásky, a prípadne nejakého poloreklamného článku v „lajfstajlovom” časopise. Sečteno podtrženo, niečo, čo máš možnosť zažiť raz za život. A niečo, čo, podľa všetkého, väčšina DM komunity nezažila, ale ich to zaujíma. Tak som teda napísal článok.

 

Na článku je vždy najťažšie rozhodnúť sa, kde začať. Tak teda chronologicky, to je asi najjednoduchšie.

A teda nákupom.

 

Trochu presnejšie výberom. Totiž, spoločností, ktoré ponúkajú výletné plavby, je veľa, a k tomu ešte má každá hromadu lodí a každá loď hromadu plavieb, no vyberte si... V našom prípade voľba padla na okruh západným Karibikom na lodi Carnival Victory, ale to predbieham. V zásade sa dá povedať, že prvým krokom by malo byť vybrať si, či chcete skôr taký „bežný priemer“ alebo niečo lepšie, luxusnejšie. Medzi základné možnosti patria napríklad Carnival a Costa, Royal Carribean, MSC, Norwegian Cruises. Na vyššej úrovni sú potom spoločnosti ako Holland America Line, Disney Cruises, Celebrity, ešte vyššie Cunard Line (áno, tí Cunard, prevádzkovatelia Lusitanie či Queen Mary, a priami nástupcovia White Star Line a ich triedy Olympic, do ktorej patril aj Titanic...), až po Hapag-Lloyd a Silversea Cruises.

Tiež je dôležité mať na mysli, že každá z týchto spoločností má zacielené, a to aj v rámci rovnakej úrovne, na mierne inú cieľovú skupinu. Trebárs dvaja cenoví konkurenti – Holland America Line, ktorí sa zameriavajú skôr na starších cestujúcich – majúc napríklad na lodiach kuchárske šou America’s Test Kitchen, a hlavne pri hudbe – B.B.King Jazz Club a „pobočku“ Lincoln Centre v New Yorku – oproti tomu Disney Cruises, ktorí sa zameriavajú... no, je to skutočne potrebné bližšie špecifikovať? No, a napokon tu sú veci ako Voyage to Antiquity či SLSP-om často spomínaná Hurtigruten, ktorá prevádzkuje čosi medzi pobrežnou dopravou a výletnými plavbami v severných moriach, až po možnosť zúčastniť sa ako cestujúci plavby trojsťažňovou plachetnicou z Európy do Antarktídy.

 

Čo ale zaujíma čitateľa v našich zemepisných podmienkach – čo to koštuje? V zásade sa dá povedať, že výletné plavby stoja niekde okolo 100 eur na osobu na noc... čo možno znie na prvý pohľad veľa, ale keď sa zamyslíte nad tým, koľko stoja hotely v Karibiku, tak to vôbec nie je až také zlé. Zvlášť keď si uvedomíte, že táto cena nezahŕňa len samotné ubytovanie (vo vnútorných kajutách, cena ďalej stúpa pre kajuty s výhľadom, balkónom – asi o polovicu drahšie – a napokon apartmány), ale aj stravu. Veľkú, neskutočnú, americkú hromadu jedla (áno, viem, áno, napísal som to ja, áno, tak som aj dopadol.) Bez akýchkoľvek poznámok pod čiarou sa dá tvrdiť, že je k dispozícii jedlo 24 hodín denne. Bufetové raňajky, niekoľko rôznych možností cez deň - v našom prípade bufety, pizzeria, hamburgeráreň, taco joint a ešte sendvičáreň, večera (aj) v reštaurácii s obsluhou a trojchodovým menu. A ak potrebujete cenu ešte o niečo stlačiť, platia podobné princípy ako u bežných dovoleniek – rôzne first minute, last minute a off-season zľavy dokážu stlačiť cenu aj pod 50 eur na osobu a noc.

 

Čo nie je v cene však môže s peňaženkou, a s tou slovenskou ešte dvakrát tak, slušne zatočiť.

Totiž, nápoje.

V základe sú len čapované vody, čapovaná káva, ľadový čaj a podobne. Všetko ostatné, to je za príplatok. Orientačne, plechovka koly stojí okolo troch dolárov, pivo sedem, koktejl desať. To sa rýchlo nazbiera... Ak si teda nekúpite balíček. Konkrétne u Carnivalu balík s nealkom (kokakoly, džúsy, a pod.) stál necelých 10 dolárov na deň, balík s alkoholom – pivo, koktejly, víno do $20/pohár – okolo 50 na osobu a deň. Tie drahšie spoločnosti to mávajú v cene, prípadne mávajú akcie typu „pri zakúpení kajuty s balkónom, nápojový balík zdarma“.

Ďalej tam sú napríklad exkurzie, ktoré fungujú tým bežným cestovkovým spôsobom typu „vezmeme to, čo ponúka miestny Achmed/Stojan/Emilio, a dáme na to prirážku 50-100%“; na druhú stranu máte istotu, že keď sa niečo poserie, loď vám neujde. Kasíno, k tomu asi veľa hovoriť netreba. Wellness, ak ste si niekedy pozreli cenník vo wellnesse luxusného hotela v západnej Európe, je to zhruba podobné. Večere v špecializovaných reštauráciách – na lodiach je spravidla niekoľko špecializovaných reštaurácií – steakhousy, sushibary, francúzske bistrá a podobne – kde si môžete objednať večeru za príplatok, od nejakých 20 až po stovky eur na osobu. Čo v cene je, je kultúrny program, ale k tomu sa chcem dostať chronologicky. A aby som nezabudol, v cene môže a nemusí byť zahrnuté sprepitné pre personál – záleží na tom, kde plavbu kupujete. Na európskych stránkach väčšinou je, na amerických naopak. A nesmiete si brať na palubu vlastný alkohol, s výnimkou jednej fľaše vína (bežného rozmeru) na osobu. Jedine, že by ste si prepašovali tvrdý alkohol napríklad, hmm, vo fľaši od šampónu? (Shoutout pre Katku a Maťa.) Aj keď to je zrejme pomerne bežný postup nelimitovaný na cestujúcich z východnej Európy, hodnotiac podľa toho, že o tom vtipkoval aj komik na večernom standupe.