Aj vy ste si mysleli, že celá tá vec s voľbami, to je len med lízať a z billboardov zízať? HA! Prudký omyl, priatelia! Prinášam vám jedinečný náhľad do zákulisia prípravy jedného ríl trú kandidáta, ba čo viac, copypejstla som autentické úryvky z jeho denníka. Čítajte, učte sa a inšpirujte sa, pretože na základe historických súvislostí, po skúsenostiach so zvolením *NIEKTORÝCH dnešných poslancov, budete pravdepodobne o tomto človeku ešte počuť!

 

*(zámerným capslockom by som rada eliminovala smršť hejterských postrehov od tých, čo sa cítia v rámci svojej funkcie veľmi činorodo)

 

Do volieb ostáva 5 mesiacov

 

Za posledné dva roky som vystriedal asi 7 zamestnaní, takže sa cítim na dosť zbehlého v akejkoľvek oblasti. Mám zmáknutý menežment ľudských zdrojov (po škole som si privyrábal strážením synovcov), nie je mi cudzie odvetvie práva (viem, čo mi hrozí, keď nelegálne stiahnem album Rihanny – a mŕtvica to nie je) a vo voľnom čase naberám cenné skúsenosti z oblasti marketingu (minule som takto cez net predal totálne rozbitý ajfón v kategórii „ako nový“). Aj preto som sa po dlhšej úvahe rozhodol kandidovať za mestského poslanca. Rozmýšľam, čo by som svojmu voličovi vedel ponúknuť a tak ma napadlo postaviť kandidatúru na silnej osobnosti (to je tá vec, o ktorej sa pred vami ľudia budú veľmi často zmieňovať, ak nie ste pekní ani múdri). Jediný úspech, ktorý som však kedy dosiahol, je certifikát za 5. miesto v plávaní 50m kraul na ZŠ. Ale keďže do volieb ostáva ešte dosť dlhý čas, nejaký menší zádrheľ ma určite nemôže zastaviť, pretože na základe dlhoročnej praxe z povaľačstva mám pocit, že môžem svojou osobou lokálnu politickú scénu jedine obohatiť.

 

Do volieb ostávajú 4 mesiace

 

V rámci zdokonalenia sa vo vedomostiach o svojej domovine som hodil do Googlu základné kľúčové slová: „nazov mesta – pocet obyvatelov“ a výsledok ma prekvapil, lebo som sa v predstavách sekol asi o 20 tisíc. Začal som sa intenzívnejšie zaujímať o svoje bydlisko a dokonca som objavil viac možností kultúrneho vyžitia ako to, ktoré začína v piatok o 20:30 nástupom do MHD a končí v sobotu nad ránom, výstupom mojej frajerky na tému alkoholizmus a jeho dopad na partnerský vzťah. So zámerom vytvorenia prvotných pozitívnych impresií o svojej osobe som si našiel na mestskom portáli diskusiu o vážnej situácii v meste a zapojil som sa do rozbehnutej konverzácie. Keďže o nelegálnych skládkach viem zhruba toľko ako o trojrozmernom harmonickom oscilátore z kvantovej mechaniky, povyťahoval som z každého najviac rejtovaného príspevku to najlepšie. Dokonca už pociťujem v žalúdku jemné záchvevy lokálpatriotizmu a dostal som chuť naozaj pre toto mesto niečo urobiť. Zveril som sa s tým najbližšiemu kamarátovi z čias blatových koláčov na pieskovisku a ten mi poradil, že by som sa mal dať sterilizovať a pre istotu aj odsťahovať. Svoju snahu ale nevzdávam, pretože moje skúsenosti zo zašívania sa počas pracovnej doby ma predurčujú na ozajstného zástupcu ľudu.

 

Do volieb ostávajú 3 mesiace

 

Založil som si nový fejsbúkový profil v znení „moje meno - kandidát na poslanca“ a za hodinu som nazbieral 350 lajkov. Neverím vlastnému úspechu a prvýkrát si hovorím, že by som to fakt mohol dať. Neskôr, keď som si prezrel príspevky na svojej stránke, z ktorých drvivá väčšina sa skladala z dvojbodky a písmena D, som začal trochu pochybovať o správností svojho rozhodnutia. Kamoš z čias blatových koláčov ma finálne povzbudil príspevkom: „Jozo, ne*ebe Ti uz uplne“ a vtedy mi došlo, že všetci moji FB fanúšikovia si mysleli, že ide o dobrý vtip. Vzdať sa však určite nemienim, veď stavať sa dá na akejkoľvek základni. Naopak, chcel by som začať zodpovedne spravovať svoj profil, no neviem, čím by som zfleku zaujal svojich voličov. Spomenul som si však na svoje lokálpatriotické vedomosti a napísal som: „Vedeli ste, že (názov môjho mesta) – má 12 345 obyvateľov? Na podtrhnutie sily svojej osobnosti som si status sám olajkoval. Som nadmieru spokojný, ale aj nesmierne unavený – to poslancovanie je naozaj náročné! No určite chcem vo svojom pláne pokračovať, pretože vďaka diplomu z prokrastinácie mám pocit, že toto mesto ma naozaj potrebuje.

 

Ak ste zvedaví ,ako kandidátov príbeh pokračuje, stačí ak si odchytíte nejakú z lokálnych tvárí, ktorú si zo stredoškolských čias pamätáte len od chrbta, lebo ste ho (ju) permanentne videli len v polohe ležiac, v krčme na stole. Je totiž na 90 % pravdepodobné, že práve takýto človek nastúpil na cestu uvedomelého správania a dnes či zajtra vás poctí svojou tvárou na bilbórde. Alebo si počkajte na ďalšie úryvky z denníka, ktoré vám prinesiem už o nejaký čas