Tak, dnes sa potvrdilo, že keď rozdávali rozum, smeráci stáli v rade na alobal.

 

Nie, ani doteraz som si nemyslela, že by Kolesík a spol. boli spoľahlivým etalónom zdravého rozumu. Ale tak nejako som čakala, že aspoň pred voľbami sa pokúsia krajinu trocha pozdvihnúť a budú robiť menej blbostí než obvykle. Krátka pauza.

 

Dobre, dosmiali ste sa, môžeme pokračovať. Práve som sa dozvedela, že štát sa chystá rušiť IC vlaky. Hurá, heuréka, akoby managerských megablbostí v ZSSK doteraz bolo málo. Nie, nie. Keď pred voľbami váš neobľúbený, ale plebsom milovaný súkromný podnikateľ, ktorý má všetky spoje na mesiace dopredu vypredané (a napriek tomu krachuje), oznámi, že chce skončiť, čo spravíte? Správne, urobíte z neho monopol.

 

A my idioti, ktorí sme si dovolili pochádzať aj z iného kraja ako je západozápad, sa teraz môžeme domov terigať:

a) Regiojetom. K nákupu lístka budeme potrebovať vešteckú guľu, aby sme zistili, kedy v najbližšom termíne o dva a pol roka dostaneme od šéfa dovolenku. Pritom tento astrálny termín sa musí zároveň zhodovať s potrebou dostať sa domov a s jediným voľným miestom v celom regiovlaku. A najväčší machri môžu namiesto červeného ferrari ohurovať čiernou kreditkou pri kúpe lístka u tety za okienkom, keďže tak nejako tuším, že z bežného účtu už cenu lístka len tak neutiahnete. 

b) Rýchlikom ZSSK. Naposledy, keď som túto sofiinu voľbu urobila, sedela oproti mne čudná zapáchajúca pani vo svojich najlepších (kilách) rokoch, dvaja frflajúci dôchodcovia (ktorým to vydržalo celých slniečkových 7,5 hodín cesty) a vedľa mňa študent, ktorý tak smrdel cigaretami a pivom, že ma z neho naplo. Dvakrát. Nehovoriac o tom, že keď sa chcel človek (a.k.a. ja) dostať na WC (áno, týmto vzletným názvom myslím tú smradľavú, ošťatú a hygienicky prudko závadnú kadibudku), predieral sa k nemu asi 10 minút uličkou plnou stojacich ľudí. Boh žehnaj sociálnej vláde a vlakom zadarmo. Ako bonus sa cesta, ktorá IC-čkom trvá 5,5 hodiny (bežne so všetkými meškaniami 6-7 hodín), rýchlikom natiahne na 7,5 hodiny až nekonečno.

c) Autobusom. Ha ha ha.

d) Autom. Lebo predsa každý pracujúci cp-čkár, ktorý cestuje na rodnú hrudu, MUSÍ mať auto, aby tým sockám z hladovej doliny ukázal, ako sa mu dobre vodí. Načo sa tam inak trepe, že? Ak žiadne nemá, nech radšej ostane pekne tam kde je budovať DPH, HDP, WTF či inú skratku, z ktorej na nás číhajú krajšie zajtrajšky. 

 

Takto od stola dávam návrh na odmeny za tieto úžasné, prevratné a inovátorské riešenia vo svete obchodu a dopravy. Zaslúžia si to, za mňa ide balík sena a poukaz na rekreačný pobyt v miestnej psychiatrickej liečebni. Zhrnuté a podčiarknuté. Nikto z týchto našich inovátorov voľného trhu nielenže v živote vlakom nešiel, ale podľa mňa ani len netuší, čo to ten vlak je, ako vyzerá a či sa to dá jesť. Inak by nemohli rozhodnutia podobného druhu prezentovať s veľkou pompou a očakávaním, že im za ne ľudia ešte aj zatlieskajú. A čo ma dnes dorazilo úplne? Že ľudia im aj tak tlieskajú. Tu si predstavte facepalm, dvojitý facepalm a obesenie sa na kľučke od dverí.