Pred nejakým časom ma jedno pekné pondelkové ráno šéf privítal v práci vetou “Budúci týždeň pôjdeš somnou do Linzu na veľtrh.” Čo by nebolo tak zlé lebo:

a.) Zmena pracovného stereotypu

b.) Platený víkend na 4 hviezdičkovom hoteli.

Keby to neznamenalo stráviť celý víkend s naším starým aj by som sa tešil.

 

Nebudem sa tu rozpisovať o priebehu výstavy lebo by to aj tak nikoho nezaujímalo. Čo ma nasralo prinútilo zamyslieť sa bol myšlienkový pochod jednej nemeckej bojovníčky za stravovaciu spravodlivosť.

 

Obed prebiehal vo veľkej sále so stolmi bez zasadacieho poriadku. K tomu formou švédských stolov (slováci rozumejte: syndróm Husákových detí. Môžeš zrať pokial nepraskneš, šak ked zadarmo nech aj roztrhne, ne?).

Pri tom našom stole sa ocitla aj dvojica nemeckých Bio-matiek. Z prvu milé a usmiate panie, v štádiu mladosť za mnou, dôchod ešte ďaleko - napriek tomu nastajlované ako správne 25-tky - hipster edition. Ihneď sa s nami dali do reči a rozoberali sme toto aj tamto. Až do chvíle pokým sme si so šéfom ako druhý chod nedopriali pravé nefalšované Wienr šchnitzle. Úsmevy z ich bavorských tvári sa postupne začali vytrácať a len mlčky sa prizerali ako do seba kúsok po kúsku súkame túto vyprážanú bravčovú dobrotu. Asi tak v polovici to jedna z nich už nevydržala a spýtala sa ako to môžeme jesť. Na moju otázku čo má vlastne na mysli mi odpovedala niečim čo sa mi vrylo do pamäti:

 

Obom by vám prospelo keby som vám pustila video o tom ako sa z prasiatok tie šnicle robia, odkedy to videli moje deti nedajú mäso ani do úst!

 

Pod váhou tohto silného argumentu mi zabehlo a zmohol som sa len na pohľad typu na nejebe ti!? Asi som zle počul.

Chcel som jej povedať romantický príbeh o tom že ja som chlapec z dediny, že sme doma mávali zabíjačky úplne pravidelne, že sme u toho ako deti pomáhali a dokonca sa na to vždy všetci tešili lebo sa pri tejto udalosti zväčša nadrbala stretla celá rodina a známi. A NIKOMU žiadne negatívne trvalé následky neostali.

V jej očiach však blčali plamene sebapresvedčenia jasnejšie ako ranná zora nad alpami a jej “pravdou” by neotrasli ani Kimové atomové bomby. Musí to tak byť, lebo to tak písali aj v poslednom čísle „Schön & Gesund“, koniec koncov potvrdila to aj kamarátka Ulrike, čo už rok chodí k výživovému poradcovy za 500 ečiek/mesiac a stále vyzerá ako vyplavená veľryba.

Tak som jej slušne vysvetlil že ja som chlap a ako taký presne viem že za jedlo môže byť považované jedine mäso, všetko ostatné je len príloha za čo som si vyslúžil pohŕdavý pohľad a trest formou “tichého” zvyšku obedu. Len by ma zaujímalo čo by si tie deti vybrali keby som pred nich postavil čerstvý šalátik a taký pravý burger. Zrejme sa to už nedozviem.

 

Zopár dní nato som na internetoch postrehol príbeh jednej mladej rodiny, presvedčených a praktizujúcich vegánov, ktorý si adoptovali dvojročného chlapčeka. Nakoľko z neho chceli vychovať správného, slušného a úspešného muža kŕmili ho výhradne Bio-Raw new-age sračkami, očkovať ho nedali lebo to je výmysel žido-farmaceutickej loby, ktorej ide len o zisky a okrem toho spôsobuje autizmus. Všetky zdravotné problémi liečili podávaním cesnaku a rôznych “overených” výťažkov z bilín. Čuduj sa svetu že dieta takto podviživené a s podkopanou imunitou nezvládlo ani obyčajný zápal plúc a zomrelo. (Najlepšie bolo keď ich odsúdili na niekoľko rokov do base a daný pár sa vyjadril že nechápu začo, veď oni pre to dieťa chceli len to najlepšie, okrem toho tak žijú sami nič im nieje.) Ozaj trefne to zhodnotila moja priateľka keď povedala že ak už tým rodičom jebe nemajú rozum, nechala by zatvoriť tých novinárov lebo sa tomu celému niekoľko mesiacov len prizerali a  nič nespravili. O jedno hladujúce dieta menej. Čo už.

 

No a čo že je vedecky dokázané že sa naším predkom vďaka konzumácii mäsa niekoľko násobne zvýšil objem mozgu vďaka čomu sa vyvinul Homo Sapiens, srať nato že každý lekár ti potvrdí že dieta k správnemu vývinu potrebuje výživové prvky obsiahnuté jedine v mäse...

Prečo, pre boha PREČO existujú ľudia, ktorý si sú sebou tak neistý že majú nutkanie ostatným vnucovať svoj spôsob života, hoci aj nasilu len aby mali potom zo seba dobrý pocit. Smutná pravda je taká čím viac vyspelé ľudstvo je, čím viac vymoženosťí a slobôd máme, tým ľudom jebe čím dalej tým viac. Slovami klasika: Dobre už bolo a bude ešte horšie.

 

Na záver jeden Fun Fact:

Jedným z najznámejších vegetariánov bol Hitler a pozrite ako to sním dopadlo. Takže nato myslite až budete nabudúce vychutnávať šalátik!