V kinách už pomaly dojazdil štvrtý Mad Max s novým predstaviteľom osamelého pútnika post-apokalyptickým púštnym svetom. Mel Gibson možno ani tak nevadil štúdiám kvôli veku, ako kvôli povedzme „neštandardným“ názorom na domáce násilie a na ľudí s tmavšou pokožkou. Teraz je tu Tom Hardy, ktorý momentálne fičí.

 

Málokto ale vie, že Šialený Max bol donedávna nielen zaujímavá akčná trilógia, ale aj veľký popularizátor austrálskeho filmu a štartovacia pozícia pre Mela Gibsona a režiséra Georgea Millera. Priznajte, koľko austrálskych filmov poznáte okrem Šialeného Maxa? A poznáte vôbec túto sériu?

 

Mel Gibson po opici

Prvý diel z názvom Mad Max vznikol v roku 1979 a nadšenec George Miller ho zbúchal prakticky na kolene. O tom, že film sa odohráva v blízkej budúcnosti, nás informujú iba úvodné titulky, inak tomu nič nenasvedčuje. Policajt Max Rockatansky (v ďalších dieloch toto priezvisko už autori nepoužili a vy asi tušíte prečo) bojuje s motorkárskym gangom a popritom nažíva spokojným rodinným životom. Rozpovedal som vám približne 80% stopáže. Potom príde nečakaný zvrat a vy pochopíte význam slova „mad“ v názve filmu. Výsledok: produkcia stála 600 000 dolárov a film zarobil viac ako 100 miliónov. Mimochodom, neznámy Mel Gibson prišiel na casting len ako sprievod kamoša. Gibson bol ožratý, spuchnutý po barovej bitke a na castingu sa dogrcal. Tvorcovia uznali, že je vhodný kandidát.

 

Austrálsky film? Nie je to o kengurách?

Mad Max 2 (niekde označovaný aj ako Road Warrior) dal o dva roky neskôr prvému dielu význam a keby sa nenatočil, dnes by sme nečumeli na Fury Road s Tomom Hardym. Tento film vystrelil Gibsona medzi hviezdy podobne ako Georgea Millera, ktorý získal väčší rozpočet a z Maxa spravil globálny hit. Ľudia vo svete zistili, že v Austrálii existuje aj iný druh kinematografie ako dokumenty o kengurách. Mad Max 2 je surový akčňák s neuveriteľnými kaskadérskymi kúskami, ktoré fascinujú i dnes, v dobe čoraz viac nudného CGI. Pikoška o kaskadérčine pre Mad Max 2: záverečná scéna bola tak nebezpečná, že kaskadér, ktorý ju vykonával, nesmel 12 hodín pred natáčaním jesť, aby ho v prípade zranenia mohli v nemocnici ihneď operovať. Neprezradím viac. Určite si tento film pozrite, ostatné môžete vynechať.  

 

Tina Turner a gladiátori

Trojka s podtitulom Beyond Thunderdome je typický príklad toho, keď tvorcom stúpne sláva do hlavy a nevedia, ako peniažky vhodne investovať. Film je viac-menej o záchrane detí a gladiátorských zápasoch (nie, žiaden Russel Crowe, aj napriek tomu, že je Austrálčan). Jednu z hlavných úloh hrá Tina Turner, ktorá zložila k Mad Max 3 aj titulnú skladbu (We don´t need another hero). Jej pieseň je dokonca lepšia ako samotný film. Aj tak stále väčšia švanda ako jednotka! Jeden kritik tento diel nazval post-apokalyptickým, mesianistickým Indiana Jonesom.

 

98%

Rok 2015. Máme tu nový diel Šialeného Maxa, ktorý len voľne nadväzuje na predošlé časti, takže keď nemáte záujem rozšíriť si obzory o starších Maxov, ktorí dokázali, že v Austrálii sa dá natáčať nielen o koalách, kengurách a iných vačkovcoch, ale aj o násilnej budúcnosti bez ropy a vody, spokojne navštívte najbližší multiplex. Dostanete poriadnu mainstreamovú porciu nefalšovanej brutality. Okrem iných to naznačujú tieto ukazovatele: (1) film sa pripravoval od roku 2011, do kín mal prísť začiatkom minulého roku, no premiéra sa posunula kvôli dotáčaniu a upravovaniu mimoriadne náročných kaskadérskych scén bez použitia CGI, (2) na rottentomatoes.com má Mad Max: Fury Road viac ako po mesiaci premietania stále neuveriteľných 98% pozitívnych kritík.