Zdá sa, že o pád talianskej vlády sa zaslúžil aj Draghi, ktorý sa potom zjavil na scéne ako záchranca. Národ plače, bohatí sa tešia, ale hra sa ešte neskončila. 

 

Keďže v diskusii padla požiadavka na vysvetlenie súčasného politického vývoja v Taliansku, začnem krátkym zhrnutím:

Prvú Conteho vládu tvorilo Hnutie piatich hviezd a Liga (Salvini).

Keď sa Salvini pokúsil neúspešne vyvolať nové voľby a opustil vládu, Hnutie, aby mohlo pokračovať v práci, sa spojilo s Demokratickou stranou. Neboli síce kamoši, ale jej predseda Zingaretti pôsobí ako rozumný človek, a tak im to vcelku fungovalo.

Problém však bol v tom, že akonáhle sa DS dostala do vlády, Matteo Renzi sa z nej drzo odčlenil a vytvoril vlastnú pidistranu, ktorú síce nik nevolil, ale zato mohla všetkých vydierať a v Conteho vláde č.2 sa stala jazýčkom na váhe. 

 

  Renzi stále vyrušuje

 

Kto je papľuh Renzi

Tento taliansky Mr Bean bol svojho času premiérom a vďaka nemu sa do slovníka novinárov dostalo nové slovo „turborenzismo“ – to je stav, keď na jednej strane prehnane vychvaľujete rast ekonomiky, no na druhej ho v skutočnosti obmedzujete uberaním práv i demokracie. Ako prezradil jeho spolužiak, už v detstve mal prezývku il Bomba – pretože aby vynikol, bol ochotný trepať aj tie najväčšie sprostosti.

 

 

Po tom, ako boli v referende odmietnuté ním navrhnuté zmeny v ústave, musel podať demisiu a krátko nato kvôli zlým volebným výsledkom odstúpil aj z pozície predsedu DS a vyhlásil, že v politike končí (koho mi to len pripomína?). Ďalším jeho známym výrokom z roku 2017 je, že „Je neakceptovateľné, aby malé strany, ktoré nezískali ani 5 percent voličov, mali právo veta a mohli vydierať.“

Mimochodom, jeho nikým nezvolená pidistrana Italia Viva (Živé Taliansko) sa pohybovala medzi 2-3 percentami, ale okamžite si vyžiadala dve ministerstvá.

Tu si môžete pozrieť jeho anglický prejav, ktorý je dodnes neutíchajúcim zdrojom srandy  (najmä slová shockbecause)

https://www.youtube.com/watch?v=asyVDnO-_Z8

 

   

 

  Keď si Renzi a vyslovuješ „because“

 

Zrada

Začiatkom decembra novinári odhalili, že Renzi sa stretol so Salvinim a hoci to obaja popierali, niečo viselo vo vzduchu.     

Trinásteho januára sa papľuh rozhodol odvolať svoje ministerky a opustiť vládu, lebo vraj nesúhlasil s jej postupmi. Samozrejme, „vôbec mu nešlo o kreslá, chcel iba chrániť záujmy Talianov.“

   

   Renzi: Kreslá ma nezaujímajú

 

Ako neskôr vysvitlo, napriek tomu, že do Plánu obnovy bolo zahrnutých 90 percent jeho požiadaviek, začal z pozície svojich 2 percent požadovať hlavy iných ministrov, miesta šéfov Národného inštitútu sociálneho zabezpečenia, Národnej agentúry pre aktívnu politiku práce, a napokon aj tajných služieb. A reformu justície (treba podotknúť, že dáke opletačky so zákonom má nielen on, ale aj jeho rodičia, ktorí boli právoplatne odsúdení na dva roky za falošné faktúry a sú v domácom väzení).

Keď sa Conte v snahe zachrániť vládu rozhodol vyjsť mu v ústrety a dať mu tajné služby, zrazu to nestačilo. Zrazu chcel ešte toto a ešte tamto. Jeho jediným cieľom bolo v skutočnosti počuť NIE, aby potom mohol tvrdiť, že veď on sa snažil, on je iba obeť. Peppy neskôr priznal, že v istom okamihu pochopil, že Renzimu nejde o dohodu, zrejme mu bolo niečo sľúbené za položenie vlády a celé handrkovanie bolo iba divadielko. 

   

  Judáš

 

„Poďakovanie“ od národa

Viete si predstaviť, že v čase, keď celým svetom otriasa pandémia a krajina je v najhoršej situácii od druhej svetovej vojny, položenie vlády je akt totálnej nezodpovednosti a podraz jak delo. Navyše ide o vládu, ktorá nie je spojená so žiadnymi finančnými skupinami ani škandálmi a snaží sa, aj keď to znie ako sci-fi, naozaj konať pre dobro občanov. Peppy nie je členom žiadnej politickej strany a určite tých 209 miliárd, ktoré osobne vybojoval v Bruseli, neplánoval presunúť do vreciek našich ľudí, práve naopak, vždy verejne vysvetľoval, kam by chceli investovať peniaze, aby krajina z krízy vyšla ako moderná, zdigitalizovaná, ekologická a aby sa zmenšili ekonomické rozdiely medzi severom a juhom.

Renzi bol na sociálnych sieťach posielaný do všetkých temných otvorov ľudského tela a zahrnutý nadávkami, z ktorých „špinavé hovno“ je ešte tá najjemnejšia: 

- Haha, predstavujem si, ako jedného dňa budú tvoji vnuci v knihe dejepisu čítať, čo si urobil. História ťa potrestá. Tvoj vnuk si pôjde na matriku zmeniť meno.

- Zo Živého Talianska k Mŕtvemu je už len krok

- Žiadna maska ťa neochráni pred ľuďmi, ktorí na teba budú pľuť. Mal by si nosiť skafander, aby ťa nik nespoznal.

- Zničil si Taliansko a Taliani ti to nikdy nezabudnú. V týchto tragických časoch si uštedril krajine posledný úder. Toto je tvoj koniec! Hanbi sa!

- Jediné, čo ešte môžeš urobiť pre dobro Talianska, je navždy z neho zmiznúť. Pri pohľade na tvoj ksicht sa nám chce grcať!

  

 

  Renzi – netvor z Florencie

 

Jednoducho sviňa

Novinári to zhrnuli takto: „Všetko bolo vopred pripravené. Takto to chceli tí z nepriehľadného a temného pozadia, ktorí stoja za ním. Toto je najneslávnejší a najhanebnejší bod v histórii našej modernej politiky. A to tu máme Berlusconiho, Salviniho a Meloniovú. Ale ani oni tuším nikdy neklesli až do takejto špiny.“

A papľuh Renzi? Ten si uprostred pandémie pokojne odletel na dobre zaplatenú cestu do Saudskej Arábie, na osobné pozvanie toho princa, ktorý okrem iného nechal rozštvrtiť novinára. Jeho cieľom je presadzovať záujmy štátu, ktorý pošliapava najzákladnejšie ľudské práva, a tak v riťovleznom rozhovore pre miestnu televíziu vyhlásil, že Saudská Arábia je miestom „novej renesancie budúcnosti“, a že im závidí nízke náklady na pracovnú silu.    

   

 

  (cretino – kretén)

 

Demisia

Premiér sa teda musel odobrať do parlamentu, vysvetliť svoje zámery a požiadať poslancov o dôveru.

Kým v zákulisí pred hlasovaním prebiehali horúčkovité telefonáty a snahy o dohody, Peppyho zastavovali ľudia na ulici a prosili ho, aby ich neopúšťal. Stále bola nádej.

Dôveru v poslaneckej snemovni Conte dostal bez problémov. V Senáte to najprv nevyzeralo dobre, ale napokon sa našlo 23 rozumných ľudí, ktorí sa rozhodli spojiť do skupiny Italia23 a podporiť ho ako osobu (pretože Peppy je stále nestraník).

 

 

No keďže vláda nezískala absolútnu väčšinu, jej pozícia by v ďalšej legislatívnej činnosti bola veľmi oslabená.  A tak Peppy poďakoval za česť slúžiť svojej krajine a 26. januára sa rozhodol podať demisiu: „Pandémia, hlboké sociálne a ekonomické problémy si vyžadujú jasnú perspektívu a vládu, ktorá má bezpečnú väčšinu. Nech moja rezignácia poslúži možnosti vytvoriť nové vedenie, ktoré ponúkne víziu národnej záchrany a väčšiu stabilitu politického systému, aby sa Taliansko čo najskôr pozviechalo z krízy a pandémie. Pokiaľ ide o mňa, vždy budem vášnivo  a zo všetkých síl podporovať našu krajinu.“

Všetci, i sám Peppy, však ešte dúfali vo vládu Conte 3. 

 

Ďakujeme

Sociálne siete sa naplnili nárekom Peppyho dievčat, no jeho stránku zaplnili aj krásne a dojímavé poďakovania od občanov. Ocenili ho i niektorí novinári (podľa nepotvrdenej správy tí z Berlusconiho médií nemohli, ani keby chceli - keď Conteho pochválila dvojica komikov na jeho TV kanáli, musela sa zbaliť). Len jeden citát:

„Vniesol do politiky dôstojnosť, intelektuálnu poctivosť, akýsi druh čistoty a transparentnosti, dalo by sa povedať empatiu. Takéto niečo sme tu ešte nemali. Nie v politike. Nie na tejto úrovni. Odchádza porazený bez toho, aby prehral, ​​na konci pokrovej hry, ktorú nemohol nikdy vyhrať, chladne bodnutý palácovým manévrom z prvej republiky a mediálnymi vrahmi, ktorí ho obkolesili. Možno to nebol premiér, ktorého by sme si vybrali, ani taký, akého sme si predstavovali, ale bol taký, akého sme potrebovali. Bez ohľadu na vaše predstavy, pred niekým takýmto, po roku ako je tento, vo svete ako je tento, na konci krízy ako je táto, nemôžete nič iné, len sňať klobúk a poďakovať mu.“

 

Game over?

Taliansky prezident zveril rokovanie s ex koalíciou Robertovi Ficovi (fuj, to znie hrozne!), ktorý mal zistiť, či by sa strany dokázali dohodnúť na sformovaní novej parlamentnej väčšiny. Keď to nevyšlo, poveril zostavením vlády Maria Draghiho.

Národ zaplakal a Conte neskôr priznal, že demisia asi bola chyba...

 

 

Gróf Draghila

Nebudem vám tu vypisovať celý životopis Draghiho. Je to 73-ročný ded, ktorý môže byť rád, že ráno nájde papuče a nemal by sa hrabať riadiť krajinu počas pandémie. Hovorí sa však, že by sa takto chcel neskôr dostať na pozíciu prezidenta..

 

  V čase krízy je ľahké hnevať sa na banky, no ozajstným problémom  

                                              sú malí daňoví neplatiči ako obchodníci a remeselníci. Mario Draghi

 

Slúžil všetkým predchádzajúcim vládam a v skrini má veľa kostlivcov. Už pred mnohými rokmi ho vtedajší prezident Cossiga verejne nazval podlým špekulantom. Taliani na neho majú ťažké srdce, pretože počas svojej kariéry prijal alebo vyvolal politické rozhodnutia, ktoré sa pre krajinu ukázali ako neúspešné. Riadil napríklad nákup špekulatívnych cenných papierov, ktoré vo veľkej väčšine prípadov obohatili súkromné ​​banky a ochudobnili štátnu kasu. K presným údajom sa ale nedá dostať, spadajú pod štátne tajomstvo. V 90-tych rokoch stál za divokými privatizáciami a likvidáciou veľkej časti talianskeho verejného priemyselného a bankového aparátu.

Vždy, keď mal na výber, rozhodol sa pomôcť veľkému kapitálu, finančným systémom a súkromným ​​gigantom ako Goldman Sachs, Confindustria, GEDI S.P.A., skupina Elkann, Benetton či Mediaset, a tak žiadny div, že ho po dvadsiatich rokoch vernej služby odmenili miestom Prezidenta Európskej centrálnej banky. Proste človek, čo uprednostňuje banky a serie na ľudí. Apoštol elít.  

 

 

 

Aj Nemci sa sťažovali, že gróf Draghila vysosal úspory z ich účtov

 

Kto bude za a kto proti

Opozícia sa teší, aj keď Draghiho budúce zoskupenie bude tiež musieť získať podporu v parlamente a ktovie, či sa mu to podarí.

Berlusca ho podporí, Draghi je jeho kamoš a stará múmia potrebuje pomoc, pretože pribúdajú dôkazy o tom, že bol zapletený do spolupráce s 'Ndranghetou. Zdá sa, že jej bombové útoky v deväťdesiatych rokoch neboli odplatou za zatknutie bossov, ale politicko-podvratným projektom, spojeným so Silviovou stranou.

Salvini sa akoby zázrakom cez noc z antieuropeistu stal proeuropeistom, ba dokonca je ochotný riešiť migrantov a ľudské práva. Nuž, 209 miliard je slušné lákadlo.

Renzi bude hlasovať za, len aby ho s jeho teraz už sotva dvomi percentami pribrali k stolu.

Meloni je proti, ale to je už jedno.

 

 

 Od Conteho dievčat ku Drag Queen?

 

Kam pôjde Peppy?

Zatiaľ nie je jasné, kde skončí Peppy. Povrávalo sa, že odmietol miesto ministra, i že bude vice premiérom. Že sa stane lídrom Hnutia piatich hviezd, i že by mohol založiť svoju stranu. Ale asi to nespraví, lebo nie je a nechce byť profesionálnym politikom. Pravdepodobne sa vráti učiť na univerzitu vo Florencii, kde sú na neho veľmi hrdí.

Keď ho po rokovaniach s Draghim odchytili novinári a pýtali sa, ako sa cíti, odvetil: „Želám si, aby sa čo najskôr vytvorili také podmienky, vďaka ktorým bude krajina v bezpečí. Je strašne veľa súrnych vecí, čo treba riešiť, moje osobné pocity nie sú dôležité. Nepozerajme sa na osobné osudy, pozerajme sa na dobro krajiny, pretože okolo nás je veľa utrpenia. “

Naposledy prehovoril na schôdzi Hnutia piatich hviezd 7. februára. Potvrdil, že nebude členom novej vlády, nebolo by to správne. „Ale otočiť sa chrbtom k Draghimu by bolo chybou, bolo by to ako otočiť sa chrbtom ku krajine. V súvislosti s Plánom obnovy sa obávam Ligy, preto Hnutie musí zostať pri stole a vyvážiť jej vplyv.“  

 

Bomba na záver

Podľa najnovších dnešných informácií bol celý komplot spoločným dielom Renziho a Draghiho. Už v decembri vraj prebehli konzultácie aj s Ligou a Berlusconim, ich ľudia boli videní, ako vstupujú do Draghiho vily v Umbrii.

Ak sa to potvrdí, bude to ešte nechutnejšie ako sa zdalo, svätý Mário možno nedostane dôveru v parlamente, a potom...?

Uvidíme. TBC