Každý rád chodí na dovolenky, ale nikto sa neteší na cestu samotnú. Radi odchádzame čo najďalej od rodnej hrudy aby sme zažili exotiku a to zo sebou prináša utrpenie spojené s leteckou dopravou. Najprv čakáte nervózne v rade s batožinou, o pol hodinu neskôr si zas popod nos šomrete nadávky na debilov, ktorý si zjavne nevedia vybrať z vreciek mince, alebo sú lenivý vyzuť si topánky, či sňať si opasok s polkilovou oceľovou prackou.


Následne čakáte ďalších ix minút na nepohodlnej železnej lávke kým vám letecká spoločnosť dovolí do lietadla vstúpiť. Zatiaľ čo čakáte profilujete spolucestujúcich vidiečanov, hľadáte v podivnom dave teroristu a odhadujete, ktoré bábo bude sedieť pred vami. Päťročný neposlušný fagan je len jeden a šance, že sa usadí za vás, sú pri vašom šťastí jedna k jednej.


Keď sa konečne otvoria dvere, závody na do lietadla začínajú. Ste už tak vystresovaný, že už zazeráte na všetkých pred vami a máte sto chutí niekomu vraziť, keď sa čo len na pár sekúnd v uličke zastaví. Ak ste jeden s tých, čo už sedia, nadávate v duchu všetkým čo vás odďaľujú od palubného chlastu a zamýšľate sa nad tým ako by sa nastupovanie dalo zefektívniť.


Túto otázku si položil aj astrofyzik Jason Steffen a už v roku 2008 vytvoril počítačový model, ako najefektívnejšie napratať ľudí do lietadla. Tento rok ho však kontaktoval producent Jon Hotchkiss, ktorý chcel natočiť epizódu seriálu práve na toto téma. A tak sa vydali, spolu s sedemdesiatimi dvoma dobrovoľníkmi, porovnať rôzne metódy v modele lietadla.

 

dn20859-1 600

Tak takto nejak by sa malo nastupovať, nezabudnite si pozrieť aj video.


Najhoršie skončila bloková metóda, ktorú momentálne používajú väčšie aero-linky s časom skoro sedem minút. O dve minúty lepšie skončilo bezhlavé nastupovanie a jasným víťazom sa stala Steffenova metóda s časom tri a pol minúty.


Keď robíme niečo, čo nás nebaví, čas sa vlečie a tak každá ušetrená minúta zníži náš stres a keď ste niekedy leteli nízko-rozpočtovou linkou určite podotknete, že nastupovanie určite päť minút netrvalo. Hlavný faktor pravdepodobne bude, že v filmári a vedci nezohľadnili faktor debility, ktorý celý proces natiahne na desiatky minút. Nabudúce si to stopnite a napíšte nám koľko to trvalo, zatiaľ pre nás najefektívnejším zostane cestovanie prvou triedou alebo súkromným lietadlom.

 

Zdroj