Vyrážate na letnú dovolenku, napichaní ako finalisti Superstar pred vyhlásením výsledku? Je jedno, či je to “slušná” dovolenka s frajerkou, rozbíjačka s kamošmi alebo dobrodružná objaviteľská cesta po neznámej krajine – na všetkých vás môže stretnúť pár vecí, ktoré vám ju vedia pekne otráviť. V tomto článku vám poradíme, ako im predísť a ako (keď už ste im nepredišli) ich rozchodiť.

1. Spálenie
Ja viem, že si všetci myslíte, že vy sa natrieť nepotrebujete. Sedíte 8 hodín v kancelárii pod žiarivkovými lampami, no napriek tomu si myslíte, že vaša koža je podobná koži Antonia Banderasa. Prídete do Egypta, o dvanástej si ľahnete na slnko a čakáte, kým sa do šiestej večer vaša koža sama nesfarbí do zlatohneda. Mám pre vás novinku – nestane sa to.

Väčšina z nás je od prírody biela ako Marilyn Monroe 6 minút po smrti, takže bude dobré si kúpiť mlieko na opaľovanie. A nie jedno, radšej tri - s rôznymi faktormi (spýtajte sa frajerky, ona ich bude mať určite aspoň 5). Prvý deň aplikujeme faktor 30-50 a snažíme sa nebyť na slnku 8 hodín. Počas ďalších dní znižujeme na 10-15 a nakoniec pod 10 – každopádne však priebežne sledujeme, či máme farbu Banderasa (dobre), údeného lososa (trochu zle) alebo zadku priateľky, ktorej sme po ňom pri sexe naplácali (veľmi zle). Ak ste na dovolenke aspoň týždeň, nebojte sa, OPÁLITE SA. Aj bez toho, aby ste behali po pláži cez obed nenatretí a riskovali ráčika.

A čo robiť, keď už ste to posrali? Vezmite si aj mlieko po opaľovaní – ideálne s obsahom pantenolu. Natrite sa hneď ako prídete z pláže (jasné že až po sprche!) a nešetrite.

2. Úpal
Ani vám sa nehodí žiadna pokrývka hlavy, tak žiadnu nenosíte? Na krásnom malajskom slnku len pár rovnobežiek od rovníka sa vám to môže pekne vypomstiť. Tak si to ešte raz premyslite. Kúpte si ironický kovbojský klobúk, alebo idiotskú šiltovku s názvom lokálneho piva. (Pri fotení su ju nezabudnite dať dolu, nech nevyzeráte na všetkých fotkách ako blbec.) Riešiť prípadný prúser z úpalu je oveľa otravnejšie ako vyzerať pár hodín denne počas jedného týždňa pred kamošmi alebo frajerkou divne. Pri pobyte na slnku tiež pite veľa vody (áno, vody). Alebo aspoň trochu, keď sa vám tam pomedzi pivo nezmestí. Ak je superteplo, moc nechľastajte, brzdite s kávou a príliš nešportujte – ten infarkt za to fakt nestojí.

Ak je vám po celom dni na slnku zle – choďte do najbližšej nemocnice, neodkladajte to. Ak sa to stane nejakému kamoškovi – vyzlečte ho, schlaďte ho a dajte mu napiť (ideálne športový drink s elektrolytmi).

3. Opité nehody
Videli ste to stokrát, naživo aj vo videách na internete. Našrot rozbitý kamarát z celej sily kýve dopravnou značkou, až sa tá zlomí a rozbije mu hlavu. Chlapík na youtube po 10 vodkách skáče do plytkej vody, kde mu kameň rozbije hlavu. Týpek ide skúsiť prvýkrát na motorke – je na mol a tak po pol sekunde padne a – uhádli ste - rozbije si hlavu. Doničiť sa dajú však aj iné časti tela.

Ja nehovorím, že k dovolenke nepatrí žúrovanie. Hovorím len, že po piatom drinku je dobré sa na chvíľku zastaviť a uvedomiť si, že ste mali päť drinkov. Myslite na to, že nadrbanosť vaše schopnosti robiť veci, čo ste nikdy neskúšali, nikdy radikálne nezlepší. Sledujte aj svojich kamarátov a keď vidíte, že sa chystajú na nejaký nereálny plán – zastavte ich. Mrte dovolenkových zranení začalo totiž po 10 drinkoch vetou: „Ty kokos, ktovie či by som zvládol...“ Nezvládol. Vyhnite sa zraneniu a nebuďte hrdinovia! Noha v sadre pri 30 stupňoch je fakt hnusne spotená a poriadne svrbí!

4. Hnusný hmyz
Aj keď s komármi, červenými mravcami a ovadmi na vašej záhrade si možno už aj tykáte, na exotickej dovolenke je všetko inak. V teple vyliezajú na povrch všetky druhy hnusných, veľkých, nechutných a často jedovatých chrobákov. Naša myseľ ich nepozná a náš imunitný systém tiež nie, tak sa treba pripraviť dopredu. Vygúglite si krajinu, do ktorej idete, a chrobáky, ktoré vás tam môžu poštípať, prečítajte si niečo o druhoch a značkách repelentov. Niektoré majú vyššie a niektoré nižšie koncentrácie – tak na sebe nenoste príliš veľa sajrajtu.

Ak už vás niečo poštípe a vyzerá to viac otravne ako jedovato – tu je zopár tipov ako to riešiť: zachladiť ľadom a zdvihnúť hore, nech vás to moc nesvrbí. Ak to nevyzerá moc dobre – zožeňte si antihistaminikum alebo protizápalový liek, prípadne lokálne anestetikum (sprej). Ak to bolí, dajte ibuprofen. A aspoň na pár hodín nechľastajte! No a samozrejme - ak to vyzerá ZLE - šup do lokálnej nemocnice.

5. Poistite sa
Nebuďte hlúpi a cool a poistite sa. Ak máte kreditnú kartu, poistenie v nej už môže byť zahrnuté – zavolajte do banky, ako funguje. Existujú aj online poistenia – vyplnenie formulára trvá asi 4 minúty a poistnú zmluvu aj doklad na hlásenie udalosti si vytlačíte z netu. A radosť z poskytnutej zdravotnej starostlivosti na druhom konci sveta vám nepokazí ani účet, ktorý vám za ňu vystavia. Myslite však na to, že všetko väčšinou musíte vykešovať a peniaze vám poisťovňa vráti až po návrate – rozmyslite si preto, či si radšej nedáte pozor a prachy si neušetríte na ďalších 100 drinkov v hotelovom bare a prenájom skútra (v opačnom poradí).