Vitajte pri mojej pravidelne nepravidelnej sérií. Rovno píšem že nepravidelnej, lebo sa až pridobre poznám a viem, že keď sudičky rozdávali vlastnosti, ktoré bude dieťa mať keď vyrastie, trošilinku to s tou prokrastináciou prehnali. V tejto časti si priblížime začiatok v Dánsku – alebo ako sa rozplynuli naivné predstavy násťročného o  bývaní.

 

Začnime pekne zhurta: Pondelok, 12. august

Dnes je ten deň. Dnes sa idem nasťahovať do svojho „domova“ pre najbližší takmer rok. Zároveň je to deň, kedy prvý krát stretnem svojho spolubývajúceho. O 9:00 prichádzame na adresu, kde už vidím iné auto so slovenskými ŠPZ. Vystúpi chalanisko, pozdravíme sa, podáme si ruky. Do niekoľkých minút prifrčí majiteľ bytu. Otvára nám dvere do vchodu a pekne si šlapeme na najvyššie poschodie. Pochuja schodov.

 

Po vkročení do bytu zostávam mierne zaskočený. Poďme poporade. Prvé, čo Vás môže prekvapiť, je to že Dáni neprenajímajú byty zariadené. Žiadny problém, na to som bol nachystaný. Horšie prekvapenie ale je to, že za zariadenie považujú aj svetlá. Takže v byte žiadne svetlo nebolo. V troch izbách sú na strope len háčiky, na ktoré by sa mala dať nejako zavesiť lampa. Ako do nej dostať prúd, to neviem, keďže najbližšia „skrinka“ je 2,5 metra. A v nej sú nejaké káble. Ako absolventovi Obchodnej akadémie mi dva čierne káble veľa nepovedali, takže sa ich radšej nechytám.

 

Ďalšia prekvapujúca vec je to, že byt nie je v až tak dobrom stave ako sa javil na fotkách. To znamená, že v stenách sú diery po predchádzajúcich užívateľoch, ktorí ich zasadrovali, ale nevybrúsili, prípadne rovno „žuvačky“ ktoré pravdepodobne držali plagáty. V niektorých stenách sú trošku väčšie diery v omietke, čo je vlastne tapeta a na nej niekoľko vrstiev farby. Ešte že nám pán majiteľ povedal, že na konci pobytu nemusíme maľovať, ako je  v Dánsku pri odsťahovaní sa zvykom. Zo záchoda ide neskutočný smrad, s ktorým bojujeme dodnes. V kúpeľni ešte zostaneme. Sprchovací záves? Načo. Veď ten netreba. Lampa? Prekvapivo áno, ale niekto vymontoval žiarovky. Nevadí. Tak isto je svetlo v chodbe, kde si opäť niekto požičal žiarovky. V kuchyni pre istotu nie je háčik, ani skrinka, takže tam svietime nočnou lampičkou. Okná nádherne prefukujú, vďaka čomu máme neustály prísun čerstvého vzduchu. To však zároveň znamená, že ak spíte hlavou pri okne, budete mat od začiatku jesene seknutý krk. Approved Celkovo som žalúzie na okne opravil až mesiac po príchode po fľaši vína, keď mi odhodlanie veruže nechýbalo.

 

Zvykom býva aj to, že v kuchyni nájdete aspoň nejaké základné kuchynské náčinie. Ako ste možno správne uhádli, nebolo tu nič. Takže to sa stalo prvou úlohou – zohnať niečo na čom sa bude dať variť, z čoho budeme papať wifonečky a piť Nesku. Navštíviť normálne nákupné stredisko veľkosti Tesca nemalo zmysel, za tanier 8 Euro nedám. Vďaka známej, ktorá tu žije už asi 16 rokov, som objavil čaro bazárov. Proste ľudia to, čo už nepotrebujú nevyhodia, ale odnesú pekne do bazáru, kde sa to neskôr za smiešnu cenu predá niekomu kto to potrebuje. Kuchyňu som vybavil za 17 Euro vrátane 2och panvíc a hrncov. 3 hlboké, 3 malé a 3 plytké taniere stačia pre troch ľudí, ako by povedal piešťanský krocan, jednoduchá matika.

 

Vďaka Facebook Market placu som zohnal zvyšok potrebného nábytku, ako napríklad stoličku za 7E alebo stolík zadarmo. Jediná vec čo som dokupoval v normálnom obchode, bol nový matrac. Síce odvtedy už 3 mesiace spím na matraci na zemi, ale aspoň mám letisko – úžasných 120cm na šírku.

 

V podstate, keď prídete do Dánska, máte asi dve možnosti ubytovania sa. Ak študujete, je tu šanca že Vám vaša škola ponúkne niečo ako internát. Prosím, nech Vás ani nenapadne predstaviť si niečo ako u nás v Mlynskej. Väčšinou sa jedná o plne zariadené ubytovanie so zariadenou kuchyňou vo veľmi dobrom stave. Vo väčšine prípadov máte vlastnú kuchyňu, kúpeľku vlastnú budete mať určite. Žiadne spoločné sprchy alebo WCka, čo sú komunisti? Moja škola takúto možnosť, samozrejme, nemá.

 

Druhá možnosť je prenajať si izbu, prípadne celý byt alebo dom. V tom prípade je to všetko o šťastí a o tom koho máte za landlorda. Už hľadanie je zaujímavé, lebo ponuky si síce môžete pozrieť zadarmo, ale ak chcete napísať landlordovi a niečo s ním dohodnúť, treba platiť. Zasratí kapitalisti. Aj tak Vám na väčšinu reakcií na uverejnené ponuky neodpíšu, alebo ak sa zadarí, pozvú Vás na obhliadku. Čo bolo síce veľmi milé, ale nie,  naozaj sa kvôli obhliadke bytu nebudem trepať 1300km tam a 1300 naspäť. A nie, naozaj tam nestihnem byť zajtra o 9 ráno, keďže som dnes do 22ej v robote. Tešilo ma. Dovidenia.

 

Cena jednoizbového bytu alebo garsónky sa v mojom meste pohybuje od 350 Euro, dvojizbáky idú asi od 650 eur. Momentálne žijem v trojizbáku s ďalšími dvoma chalanmi, Slovákmi. Pripraviť sa treba na to, že na začiatok treba za byt zaplatiť depozit – väčšinou 3 mesačné nájmy. To už celkom peňažný budget ucíti. Nie je možnosť sa tomu vyhnúť, majú to všetky byty, ale aj internáty. Po konci prenajímania si príde landlord byt skontrolovať a rozhodne sa, koľko vám vráti, prípadne nemusíte posledné tri mesiace platiť nájom. Je to o vzájomnej dohode.

 

Na svoj byt sme si po krátkom čase zvykli, sem-tam sa nám aj podarí vyhrať nad smradom z wécka. V kuchyni máme vlastnú práčku, čo nie je zvykom a aj umývačku riadu. Máme dobrú lokalitu, asi 300 metrov od hlavného námestia s dobrým výhľadom priamo naň. To je dobre, keďže väčšina barov je v centre a cesta domov býva náročná. Do školy to máme cca 2 kilometre, bicyklom cca 10-11 minúť, pešo raz toľko. Šak nebudem chodiť spotený, ne? Stanicu autobusov a vlakovú stanicu máme podobne ako námestie, knižnicu ešte bližšie. Tá sa veru spočiatku veľmi hodila, keďže v byte nebol internet a prvé tri týždne sme žili bez neho. Skúste prežiť zo slovenského paušálu za 20E od nášho oranžového operátora. Filmy som chodil striedavo sťahovať od knižnice alebo do posilky, kde si o mne museli myslieť zaujímavé veci. Z kuchynského okna mám priamy výhľad na auto zaparkované vo dvore, takže ďalší plusový bod by sa našiel. Ale zase, pohľad za 70E mesačne.

 

Ako som sa neskôr dozvedel, približne polovica spolužiakov to mala rovnako ako ja, druhá polovička prišla do zariadených bytov so všetkým čo k životu treba. Je to pravdepodobne byt od bytu, respektíve landlorda ako sa o byt stará a ako mu záleží na tom čo tam jeho prenajímatelia nájdu. Ale veď čo by ste chceli za skromných 320 eurokoruniek na osobu mesačne + elektrina?