Nedeľa, 22:15. Článok. Sakra.

Asi takto prebiehala chvíľka, keď som si uvedomil, že po nekonečnom odkladaní by som ten článok mal napísať. Napísal som som predsa, že do pondelka bude. Challenge accepted!

 

Pre dnešný diel by sa hodil nadpis Vysokoorganizovaný chaos! Prečo? Lebo to, čoho sú Dáni schopní, vo svojej honbe za dokonalosťou verejného styku, pripomína banánistan. Začnime ale poporiadku.

 

Ktokoľvek príde do Dánska, či už pracovať alebo študovať, si musí vybaviť CPR číslo a „yellow card“. Je to niečo ako u nás občiansky a rodné číslo, ktorý ale funguje ako vaše heslo na prihlásenie sa do oficiálnej elektronickej pošty alebo na ostatné úradné stránky. Prekvapujúce je to, že na kartičke nie je fotka, takže ktokoľvek si ich môže len tak vymeniť a nikto nezistí rozdiel. Asi dôvera. Skúsenosti by ich zocelili, ako by potvrdila istá spoločnosť poskytujúca úver len na základe občianskeho. Normálny čas vybavenia – 2 týždne až dva mesiace. Bez týchto vecí si však ani neprdnete.

 

Ďalšia vec ktorá je tu potrebná je NemID. Vyzerá to ako kartička veľkosti občianskeho, ktorá sa otvára na 3 časti a je plná čísel. Šikovne to chlapci a dievčatá dánske vyriešili, vďaka tejto veľkosti sa vojde všade. Vďakabohu za aplikáciu, ktorá prekvapujúco naozaj dobre funguje (pozdravujem projekt Slovenko.sk). Vďaka nej máte prístup ku všetkým kódom na základe databázy a potvrdí vašu totožnosť. Chránené heslom alebo faceID. Veľmi dobrá vec.

 

Ďalšia vec je dánske bankové konto. Je to konto kam sa vám dostane vláda a na základe ktorého vám rátajú dane. Nie je to ako u nás, že môžete pri daňovom priznaní ojebá-ojekabátiť. Opäť konto na základe CPR, čo je aj vaše prístupové meno. Ja mám DanskeBank, na ktorú som čakal krásnych 7 týždňov, ale má appku v angličtine a zatiaľ vyzerá byť super. Webstránka jak z Windowsu 95.

 

Pred prvou výplatou by ste si mali vytvoriť tax cards. Buď to spravíte vy, väčšinou ale váš zamestnávateľ.  V nich si nastavíte ako chcete zdaňovať svoje príjmy z 2 príjmov 2 výšku rozdielne dane. 8% daň je na každý príjem, druhá od 30 do 60%. Tá 8% sa prirátava vždy, ak máte len jeden príjem. O tom, že to je aj „strašne moc Máňo“ svedčí aj to, že by Dánska vláda mala mať 600 miliónov ktoré jej zostali navyše. Tak mi povedal český priateľ. Karty sa dajú každý mesiac striedať.

 

Bez týchto vecí sa nemôžete ani zamestnať, ani si pripojiť internet. Takže som si na net počkal. Bez bankového účtu nedostanete žiadnu výplatu.

 

Prečo však chaos? Začnime mojimi skúsenosťami. Do Dánska som prišiel v predstihu, aby som si všetko zariadil pred ostatnými a skôr. To znamenalo že som musel ísť do Odense, 160 km odo mňa. Deň pred odjazdom mi volá bývalý spolužiak žijúci v Dánsku, že jeho spolubývajúceho otočili s tým, že úrad príde v septembri za nimi na školu. Takže sa výlet stopol. O týždeň som si povedal že keď už nič, aspoň si spravíme ten výlet a vybral som sa skúsiť šťastie. Priamo v kancelárií nás hneď zobrali dnu a za 10 minút sme mali CPR v ruke. Keď sme sa pýtali ako je to možné, že nám áno a jemu nie, povedala panička že máme dobrý deň. Priamo v kancli sme stretli ďalších Slovákov, pozdravujem do Serede. Vraj tú slovenskú angličtinu rozoznáš na kilometre. Po rýchlej debate, kávičke a pičovaní na agentúru sme išli naspäť.

 

V septembri sa stalo presne to, čo som očakával, alebo čo sa stane keď pošleš naraz niekoľko tisícok žiadostí na úrad naraz. Čakalo sa. Dlho. 4 týždne. Ja som si zatiaľ stihol vybaviť NemID, na ktoré následne opäť čakali 3 týždne, lebo sa zopakoval ten istý scenár čo minule.

 

Prvý septembrový týždeň som mal všetko potrebné na otvorenie účtu. Požiadal som o to, ale všetko sa samozrejme rieši cez internet a nie v kancelárii alebo a pobočke. Idea dobrá. Prvý telefonát z banky som mal hneď obtýžden, po zaslaní všetkým dokumentov. Krátky rozhovor s týpkom z banky, odpoveď pracujeme na vašom účte. Poteším sa a začnem čakať. A čakať. Po 3 týždňoch som v pondelok prišiel do banky. Vraj odo mňa nemajú žiadne dokumenty. Prichádzam domov a hneď všetko mierne nasratý opäť posielam. Vo štvrtok mi volá niekto iný z banky. Že či sa stále chcem stať klientom banky, lebo odo mňa od septembra nič nedostali. Krásne, až slovenským štýlom mu vypič... vysvetlím že hej, zo dva krát a že čakám. Chalanisko sa zakokce a cez telefón cítiť že mu to jedno. Vraj mi účet otvoria urýchlene. Do týždňa som ho mal. Celkový čas 6 týždňov. Dnes to trvá ževraj maximálne 1 týždeň.

 

Pri prvej výplate som zistil že aha, kurva. Výplatu mi jaksi vôbec nezdanili. Zabudli no. Takže sa chystám na vracanie asi 1000dkk v marci. Pri druhej výplate mi jaksik zabudli zdaniť SU. Zabudla vláda. Opäť čakáme na marec.

 

Zhrnutie. Dánsky systém je chaos. Navonok vyzerá byť dokonalý, ale pri užívaní až tak dobrý nie je. Systém vás poštou informuje aj o najmenších detailoch, ale sem tam zabudne dodať nejaké doležité info. Nevadí no. Informujú dokonca aj o zmenách a opravách mojej ulice. Avšak zabudnú upozorniť na to že vám nestrhli dane. Potom sú také príjemné prekvapenia. Na druhej strane, niektoré veci by sa zišli na Slovensku. Väčšina obyvateľov Dánska sama netuší, ako to, že ešte nezbankrotoval cely štát. Je to záhada ako väčšia ako útroby Slovenskej pošty.