Cansei de Ser Sexy, alebo CSS, sú dievčatá v legínach a vo svetroch veľkosti XXL, aké nosila vaša mama už v polovici deväťdesiatych rokov k teplákom, ale tak naozaj správne, satiricky cool začali byť až cca po roku 2005. Aj napriek indie závanu, čo sa za CSS tiahne, má ale táto kapela svoju vlastnú tvár a nesilený imidž garážového 90’s diska s trochou rebelskej ofiny. Dokonca dokáže robiť femínne electro-rockové skladby pre ostatných ľudí, nie iba pre vlastných členov. Veď uskackaná, slnečná hudba prešitá synťákmi nie je vždy na škodu...

 

CSS sú celkom milá partia zo São Paula, ktorá srší pozitivizmom a s radosťou ironizuje témy ako alkohol, párty, sex a vlastne život ako taký. Temperament Brazílie servírovaný na kozmopolitnejší spôsob.

 album cover

La Liberación nie je ťažkopádny album. Nerieši žiadne transcendentálne životné pravdy a jeho hravosť odmietajúca výjsť z puberty mu svedčí. Úvodná skladba I Love You, končiaca širokými rave klávesami, uvíta zhýralou atmosférou už známou z predošlých albumov, ale nahrávka ďalej pokračuje v určitom posune od eponymného debutu CSS. Posun nastal v čerpaní z širších žánrových vplyvov, ktoré dopĺňajú hneď niekoľkí spoluúčinkujúci interpreti.

 

V Jamajskom rytme prvého singlu Hits Me Like A Rock, sa v refréne objavuje Bobby Gillespie z Primal Scream, trash/punková príchuť v štýle Yeah Yeah Yeahs sa linie z Ruby Eyes, Rhythm To The Rebels a La Liberación. Šikovným krokom bolo prizvanie si pianistu Mikea Garsona do skladby Partners in Crime. Ten v minulosti spolupracoval napríklad s Davidom Bowiem alebo Nine Inch Nails. Šikovní Newyorčania Ratatat sa podpisujú pod Red Alert – pravdepodobne „najdospelejšie“ znejúcej skladbe albumu.

 

La Liberación na jednej strane posúva CSS do kategórie vykryštalizovanejších interpretov, ale na druhej obzvlášť významne neotrasie svetom. K CSS sa veľký odklon od vlastných súradníc asi ani nehodí. Nie je to kapela cickajúca sa s metaforami a obraznými pomenovaniami. S rovnakou nedbalosťou narába s hudbou. S dievčenskou rebéliou vystrčí prostredníček, nazve skladbu Fuck Everything a na poslucháčovi ostáva rozhodnutie, či je to všetko sympatické alebo infantilné.

 

CSS – La Liberación album sampler: