V Amsterdame si človek, ktorý má k alkoholu pozitívny vzťah, príde na svoje. Trochu nečakané, veď väčšinu turistov láka práve možnosť beztrestne okúsiť čaro konope indického, ale, ako sa vraví, miestni si radšej vypijú. Coffeeshopy sú veľkou súčasťou Amsterdamu, ale keď niečo miestny obyvateľ nenávidí, sú to turisti, ktorí sa pýtajú na najbližší coffeeshop v okolí. Svoju centrálu tu majú veľké pivné značky Heineken a Amstel. House of Bols zasa milovníci holandského ginu nemusia hľadať, on si nájde ich.

 

V prvom rade, reč bude o gine, ale tom holandskom, geneveri alebo jeneveri. Gin ako taký som väčšinou mala možnosť piť najmä v koktejloch (najradšej Tom Collins), sám o sebe alebo s tonikom mi príliš nechutil. Potom som sa ale, už si bohužiaľ nespomínam ako, dostala k fľaši holandského genevru a bola som očarená. Chuťovo nebol tak suchý a trpký, jemnejší, priam nežnejší, niečo v ňom mi evokovalo chuť tak milovanej škótskej. Je predchodcom ginu ako ho poznáme dnes a označovať sa tak môžu len nápoje vyrobené v Holandsku, Belgicku, dvoch francúzskych provinciách a dvoch nemeckých spolkových krajinách. Vznikol opakovaným destilovaním jačmenného destilátu s pridaním bobulí juniperusu, po holandsky jeneverbes, z toho ten názov. Juniperus bol z núdze cnosť, prvá destilácia bola za dávnych čias dosť nekvalitná a zanechávala nepríjemnú pachuť. Juniperusové bobule sa vybrali spomezi plodov so schopnosťou túto pachuť prekryť pre ich údajné liečivé účinky a tento produkt sa koncom 16. storočia v Nizozemsku predával ako liek. Dnes poznáme jeho dva hlavné druhy: Oude je genever, ktorý musí obsahovať aspoň 15% sladového obilného destilátu, jonge maximum 15%. Oude, alebo starý genever chuťou pripomína niečo na polceste medzi ginom a škótskou, zatiaľ čo ten novší, jonge, sa chuťovo snaží priblížiť anglickému suchému ginu, má neutrálnejšiu chuť.

 

Jednou z najznámejších a najrozšírenejších značiek holandského genevru je Bols, ktorý dodnes používa originálnu receptúru z roku 1820. Spoločnosť sa rozrástla na obrovské impérium a do svojho portfólia okrem klasického geneveru pridala aj vodku, koktejlové likéry a ako posledný výmysel aj takzvané koktejlové peny (ešte som nezažila, asi nechodím do správnych koktejl barov, alebo by som si mala začať objednávať aj niečo iné než Bloody Mary a v lete slanú Margaritu). Na Slovensku ste asi typické vrúbkované fľaše videli za barom ustanovizní, ktoré podávajú kvalitné koktejly. Celá škála má 38 rôznych likérov. No a pre tých, ktorí sa chcú so značkou zoznámiť, pripravila veľmi pekné návštevnícke centrum, ktoré bolo v Holandsku ocenené mnohými oceneniami za dizajn. Akcent je skôr na koktejly než na genever, no zabaví sa tu každý. Zaujímavý je už len vchod - priečelie budovy je úzke, vedie k nemu vysoké schodisko a návštevník má pocit, že ide k niekomu domov. Nečudo, obrovské výstavné priestory sa nachádzajú v podzemnej časti. Najprv čo-to poovoniavate a poochutnávate. Mňa osobne strašne bavia tieto testy vôní, nakoľko mám problém rozoznať aj vône vo víne, takže mi poviete, že má buket zmoknutého psa, alebo buket spoteného konského sedla a budem vám veriť. Preto som sa strašne bavila na ňuchaní vzoriek a hádaní, čo to vlastne je. Jedna miestnosť je venovaná legendárnemu geneveru Bols. Okrem mnohých ďalších zaujímavých častí vrcholí prehliadka v bare, kde vám namiešajú drink podľa výberu. Exit through the gift shop. Najviac sa oplatí návšteva v piatok večer, House of Bols je otvorený do deviatej večer a od piatej je na vstupné zľava 5 eur.

 

Ja som House of Bols navštívila v halloweenovskej edícii a poviem vám, bola to zábava. Po miestnostiach rozložené pavučiny a zamestnankyne veľmi rady zhodili strohé čierne uniformy a vybláznili sa na kostýmoch. Catwoman ožila v čiernej koži a po americkom vzore sme videli slutty verziu asi všetkého, čo sa dalo. Super akcia!

 

P.S. V Amsterdame sa nachádza aj Heineken Experience, tomu sa však budem venovať v samostatnej časti o veľkom spotrebiteľskom teste pivných "návštevníckych centier". Plus sa mi môj muž vyhrážal, že ak dám pivo a genever do jedného článku, prinúti ma ich vypiť naraz.