Dostal si už niekedy strašnú chuť niekoho zabiť? Ak si odpovedal áno a práve nesedíš, nenos si radšej podobné chúťky do severnej Ameriky.  Úrad národnej bezpečnosti v USA už totiž vyvíja skener, ktorí má síce odhaľovať teroristov, ale v konečnom dôsledku môže dostať do problémov hocikoho s blbou náladou.

Projekt s názvom Future Attribute Screening Technology (so skratkou FAST - akože "veľmi rýchlo ťa kukláči položia na zem") je niečo ako detektor lži, ktorý meria viacero psychologických indikátorov od tepu až po stálosť pohľadu očí. Spolieha sa pritom na bezkontaktné senzory, takže môže ocheckovať hocikoho, kto napríklad prejde chodbou na letisku.

Doposiaľ bol systém testovaný len v labáku, takže ešte nie sú vychytané všetky muchy. Zatiaľ mu odhadujú presnosť asi 70 percent, čiže na každého tretieho pasažiera sa vyrúti banda policajtov úplne neprávom. Otázne je, či môže zariadenie vôbec fungovať v reálnom prostredí, keďže psychika každého sledovaného človeka sa mení, keď prechádza nejakou formou testu alebo skenerom. Na druhú stranu je jedno isté: v honbe za nekonečnou bezpečnosťou nás zmagorení Amíci chcú pripraviť aj o duševnú slobodu. Budeme pritom napádaní za veci, ktoré sme ani neurobili.

 

Zdroj: https://www.nature.com/news/2011/110527/full/news.2011.323.html