33-ročný Sascha Ring si hovorí Apparat, v Nemecku je veľká hviezda a nie je dôvod sa tomu čudovať. Najskôr zjedol talent, potom začal s hudbou ako DJ, vydal niekoľko albumov na labeli Shitkatapult, ktorý spoluvlastnil, v roku 2007 mu vyšlo úspešné LP Walls, v 2009 sa stal polovicou hudobného hybridu Moderat (Modeselektor + Apparat) a naposledy sa vybral do Mexika natočiť nový album The Devil's Walk, pretože vraj v Berlíne je cez zimu depresívne. Pomáhali mu s ním Joshua Eustis (Telefon Tel Aviv) a Patrick Christensen (Warren Suicide), výjde už 27. septembra a nie je depresívny.

album cover1

Práve naopak, už dlhší čas sa neobjavila na scéne podobne organická, poctivá nahrávka. Každá skladba na albume využíva svoj potenciál a album sa ako celok drží myšlienky “menej je niekedy viac”. Sascha Ring si to zjavne dobre uvedomuje. Majstrovsky kombinuje melódie, triezvu melanchóliu a všetko chlapsky špiní elektronickými glitch ruchmi.

 

Pulz, aký má skladba Song of Los, sa nedá len tak ľahko prepočuť. Ringov snový hlas ako sebavedomejší odvar Thoma Yorka z Radiohead, krotí euforické tanečné rytmy a zároveň čerpá inšpiráciu zo svojho obľúbeného remesla - DJ-ingu. Candil De La Calle je zasa tak sexi, že pri nej kadečo hrozí. Celkovo má The Devil's Walk až kinematografické kvality a bez problému by mohol byť skvelým filmovým soundtrackom. Rovnako veľkolepo by znel v priestore opery, ako aj v aute. Možno aj ako pomôcka pri zvádzaní, pre tých mrdochtivejších z vás.

 

The Devil's Walk je príkladom, ako sa dajú účelne využívať súčasné technológie na prácu so zvukom. Apparat si z mladosti si požičal svoje kovovo chladné klubové rytmy zaprášených techno párty a romantizuje ich silnými melódiami do akejsi post-2000 klasickej hudby. Über cool, gratulujeme.

 

foto: Lars Borges

album cover: Mute Records