Môj bývalý šéf je gej. Stali sme sa dobrými kamošmi. Keď sme na firemnom večierku spolu chlastali, začal mi odhaľovať...

 

... mená ľudí, ktorí boli v skrini zalezení geji. Politikov, doktorov, profesionálnych športovcov, bankárov, právnikov. Jedným z nich bol chalan z mojej základnej školy, ktorý si ma jedného dňa náhodne vybral a udrel do tváre, len aby rozosmial svojich kamarátov. Keď som sa v šatni hrabal vo svojej skrinke, niečo som hľadal, úmyselne mi hodil na hlavu knihy. Urážal ma ako bol školský rok dlhý. A nielen mňa, ku každému sa správal ako debil. Vyštudoval medicínu. Dnes sa po skončení ordinačných hodín rád hrá na doktora aj so svojimi „kamarátmi“ po tom, ako jeho manželka odcestuje na služobku. Môj ex šéf je jedným z tých jeho „kamarátov.“ Nie, nevolá sa Mike Pence. Chalan sa plaví po homosexuálnych pokecoch, a keď mal môj šéf gangbang party, MMMF, lebo je síce gej, ale netrpí predsudkami, zistil, že ten môj spolužiak má malý penis. Komplet stoporený menej ako 9 cm. Cool, vravím si, to vysvetľuje mnohé. Bol to monumentálny kokot, pretože nemal monumentálny kokot. Heuréka!

 

Pošteklil som vašu zvedavosť a získal som si vašu pozornosť? Dobre. V robote sme mali Secret Santa. Mne bol random pridelený náš šéf vývoja s módnym zmyslom Jeremyho Clarksona. Od posledného športového dňa miluje golf. Fun fact. Nevie ani hodiť mincou, nieto to ešte švihnúť golfovou palicou. Má oko-ruka koordináciu pandy veľkej, čo je trochu zvláštne, keďže, napríklad, robí karate a jazdí na motorke. Je to tak zábavné až je to smutné. Jeho rameno má horší ohyb ako popularita Kevina Spacea. Legenda hovorí, že po tom, čo sa väčšina podniku rozbehla k švédskym stolom, odpálil loptičku na 30m a nemilosrdne sa zastavila o hlavu hrdličky. Hrdlička padla k zemi ako tehla. Ani náhodou nebola v jeho killzone, ale v 90. stupňovom uhle od týčka. Yup. Vidím to na golfový magazín a švihácku rukavičku. A pretože ho mám rád, tak k tomu prihodím PC Erotic, including a story about a young and beautiful but disgraced female CEO whose bright gold dildo got hacked. 

 

S naším Jeremym Clarksonom som mal históriu dávno predtým, než sme začali spolu pracovať. Chodili sme spolu do školy. Teda, ja si ho pamätám najmä ako toho debila, čo pred začiatkom hodiny, keď učiteľ si šiel zapáliť, pritlačil k stene jedno dievča a udrel ju do žalúdka. Jedného dňa prišla za ním karma a vybrala si mýto. Počas rýchleho letného večera na motorke ho zostrelilo čierne BMW a ušlo. Utrpel vážne poškodenie mozgu. Vlastne sa z neho stal oveľa lepší človek. Tá nehoda mu z hlavy vyjebala tú sprostú piču, ktorou bol na základnej škole. Keď sme sa o tom rozprávali, bolo to po robote v krčme, kam ma pozval, zosypal sa ako profesor dženderových štúdií, keď je konfrontovaný s realitou a faktami. „Áno. Moji kamaráti a ja sme tú babu šikanovali v prvom ročníku. Bola šprt, ale inteligentná. Všetci sme to oľutovali, keď náš bývalý spolužiak zomrel na rakovinu. Zrazu sme boli všetci kamaráti. Všetci sme boli k sebe milí, keď sme sa spájali proti smútku. Bolo to, ako keby si do vody hodil drogy. Bolo to ako koniec nejakého detského filmu.“ Dodáva, že dvaja z nich dnes pracujú v PZ. Nežartuj. Robota, kde nielenže môžeš tĺcť ľudí, ale máš to aj zaplatené? Kurva, na čo čakáte. Prihláste ma! Čo spravil, ho časom dosť nahlodávalo. Dievča s dvomi blonďavými copíkmi reprezentovalo každé zlé rozhodnutie, ktoré urobil len preto, že bol smutný, žiarlivý a neustále vymýšľal. Plot twist. Neskôr sa mu zapáčila. Pokúsil sa to napraviť. Dal jej všetok priestor, ktorý mohol. Snažil sa vybudovať späť veci, ktoré zničil. Ide o to, že nikto nikdy nepočuje pozitívne veci: Povzbudil ju. Snažil sa jej ukázať, že ľutuje, čo spravil a to, čo povedal, keď sa jej vysmievali, nemyslel vážne. Nakoniec sa jej ospravedlnil na stretávke. Plakali obidvaja. Vlastne si ani poriadne nepamätal, či mu odpustila, pretože, jednak sa na tej stretávke dosť pilo a jednak on si neodpustí nikdy. Dojebal inú ľudskú bytosť len preto, lebo mohol. 

 

Verím, že ľudia majú schopnosť zmeniť sa, ľudia sú schopní si vzájomne odpustiť, a ich životy idú ďalej. Len to musíš chcieť. Okrem toho sa mi priznal, že, „Našiel som Ježiša.“ Nie, nebolo to tak, že by mu Ježiš povedal, Skús nebyť piča. Jeho rodičia sa doma neustále hádali. Namiesto priateľstva a lásky sa naučil ako sa hnevať. Toto si so sebou nosil do školy. Pretože bol veľké decko, dokázal odstrčiť ostatné deti a nebolo toho veľa, čo by s tým mohli urobiť. Užíval si to, ten svoj sadistický úlet. Keď si mohutné decko, je to veľká výhoda. Myslím, že keď sa dostaneš do puberty, všetky šance sa o niečo viac vyrovnajú, ale vtedy mohol robiť všetko, čo chcel, a nikto, okrem dospelých – ktorí, ruku na srdce, na to zvysoka srali, ho nemohol zastaviť. Sila ti stúpne do hlavy. Zvlášť, keď si dieťa.

 

Mohol fungovať opačným spôsobom. Chalan ako hora, mohol byť ochrancom slabších detí a nerdov. Čo je to najhoršie, čo sa mu mohlo stať? Mal by zopár neobvyklých kamarátov. Je tam toho. Ale uznávam, ak by bol vychovaný v milujúcej rodine a bol by starším súrodencom, mal by prirodzený zmysel pre zodpovednosť. Pravdepodobne je o tom niekde zaujímavá sociologická štúdia. Mali mentalitu svorky. Začína to ako sprostý vtip, a potom efekt snehovej gule. Sme skupina. Sme definovaní tými, ktorých nenávidíme. Mám podozrenie, že to siaha až do našich evolučných koreňov – nespájali sme sa spolu do rodín, kmeňov a osád, pretože máme radi spoločnosť, spravili sme to preto, že nám to poskytlo ochranu pred dravcami, nepriateľmi a celým nepriateľským, neľútostným svetom. Preto sa naše vyvinuté kmeňové inštinkty zdajú byť oveľa viac motivované nenávisťou a strachom ako empatiou a kamarátstvom. Povedané jedným slovom, tribalizmus.

 

Dnes po robote učí deti karate. Technicky je teraz „reverendom Joshom“, je pokrytý tetovaniami a vyzerá ako proteínový kokteil, ktorý sa premenil na človeka. Žije doma so svojou mamou. Predpokladám, že je to preto, že je chorá a stará sa o ňu. A je to môj kamoš. V závere nášho večera, počas ktorého sme obrátili hore dnom nie jednu pintu Pražačky, som si spomenul na dve zbytočné existencie. Chalan, ktorý so mnou chodil do ZUŠky. Dovtedy to bolo pre mňa bezpečné miesto a on sa tam zrazu votrel. Raz ma kopol do ruky tak, že mi spôsobil vážne poškodenie svalových vlákien a ja som bol niekoľko týždňov v slučke. No jo no, moje začiatky na gitare boli neslávne. Jeremy Clarkson mi odpovedá, že videl jeho fotku na facebooku. Má na tvári vytetovaných niekoľko sĺz. Ahem. Chvíľka ticha, počujem cvrlikať cvrčky. A potom tu bolo jedno dievča. Netuším, čo som jej kedy urobil, ale nenávidela ma, tak som ju nenávidel na oplátku. Dávala mi prezývky, nie, nie s jemným erotickým podtónom, nie vtipné, ani nápadité, len hlúpe. „Zomrela. Pred rokom. Jej frajer sa rozhodol piť a ísť 120 kmh po dedinskej ceste. Cesta pokračovala zákrutou, oni nie. Ten náraz ju vymrštil z auta cez čelné sklo. Nebola pripútaná.“

 

Hm.