USS. Nie, nie je to United States Ship, čo by vám ako prvé mohlo napadnúť. Vojnových a vážnych tém tu máme viac než dosť. Rozhodol som sa opäť zacestovať do minulosti a ponúknuť vám Crème de la Crème, výber toho najlepšieho, čo vám v rokoch minulých mohol tento štvrťročne vychádzajúci zborník ponúknuť. Asi už tušíte, že to je Urob/udělej si sám, ktorý nejakým zázrakom prežil do dnešnej doby a ponúka silno oklieštené návody a hlavne čo a kde si máte kúpiť, lebo to nutne potrebujete.

Ale späť na prvopočiatok. Prvé číslo zborníku vyšlo v roku 1970. Po dlhé roky ho zostavoval Kamil Zoufalý. Nomen Omen, fakt si nerobím srandu. Takéto periodiká vychádzali aj v zahraničí. Človek je tvor premýšľajúci, tvorivý a v dávnych dobách, keď o mobile a internete sa písali iba sci-fi poviedky, telku mali 4 ľudia na dedine a vysielala 4 hodiny denne, ľudia mali akosi viac času. A ten čas niektorí využívali na pestovanie svojich koníčkov. Tento časopis im mal k tomu pomôcť a tí najväčší machri mali šancu podeliť sa o svoje nápady s iným kutilom na opačnej strane republiky. Keďže sme v 1968 odvrátili svoju tvár od skazeného západu a s láskou sa zadívali na východ, podľa toho vyzeralo aj obsahové zloženie zborníka. Zo začiatku samé praktické veci a zlepšováky, ako išla úspešná doba socializmu, tak sa to menilo takmer na predmety dennej potreby a z núdze cnosť. Našťastie, náš človek Mak mal nejakým spôsobom prístup k základným surovinám a materiálom. Čo sa dalo ukradnúť ukradol, čo sa nedalo zohnať vybavil cez iného a keď už sa fakt nedalo, tak kúpil. Ako tak listujem zborníkom, niektoré veci by už dnes nikto nerobil. Jednak preto, že sa to neoplatí, lebo si to môžeme kúpiť v dobrej kvalite a za pár šupov, alebo preto, že by to trvalo ako stavanie babylonskej veže a na to už nemáme dosť životov, prípadne preto, že to dnes už nepotrebujeme. Dosť balastu, poďme sa pozrieť, čo nám prvé ročníky dali.

Najskôr to boli samé praktické veci, ktorých bol akútny nedostatok. Rôzne prívesné vozíky, či už na prepravu všeličoho, alebo obytné, aby bola rekreácia v niektorom modernom stredisku ROH pohodlnejšia ako v stane. Perličkou je obojživelný obytný príves, ktorý môže plávať a navyše je skladací, takže ho škodovka s výkonom 38 kW dokázala potiahnuť bez toho, aby sa uvarila v prvom kopci. Dnes, keď je problém zapísať do techničáku iný rozmer kolies, či zmeniť farbu vozidla, bolo získanie typového osvedčenia pre doma zbastlený vozík malina. Žiadna homologizácia, skúšobňa. Stačilo, aby vozík vážil aj so záťažou maximálne polovicu váhy vozidla, ktoré ho ťahá a aby ste doniesli potvrdenie, že nosné časti zváral kvalifikovaný zvárač s papiermi. Potom ešte zacálovať 100,- Kčs, pac a pusu na čelo a mohli ste ťahať vlastný vozíček. Nasledujú rôzne stroje, ako vibračná forma na škvárobetónové tvárnice, či rôzne druhy miešačiek na ručný, či elektrický pohon. Dnes, keď sa dá kúpiť malá miešačka takmer v každom hypermarkete je to úsmevná predstava. Veľmi sa mi páči aj detské „bezpečnostné“ sedadlo do auta. Už vtedy niektorým docvaklo, že dieťa voľne lezúce po kabíne auta nie je práve najlepší nápad. O bezpečnosti by som pomlčal, lebo spôsob uchytenia sedačky je taký... No, voľný a sedačka skôr pripomína detskú hojdačku. A veď, pozrite sa sami.

Veľa sa vtedy venovalo údržbe a vylepšovaniu už tak dokonalých a moderných motorových vozidiel pochádzajúcich z východného bloku. Takže úpravy trabantov, škodoviek, či žigulíkov tvoria pestré panoptikum návodov. Staršie ročníky si pod pojmom čiernobiela fotografia vybavia kartičku z tvrdého papiera s viac ako 50 odtieňmi sivej a nie iba obrázok na monitore prehnaný cez sépia filter. Áno, vyvolávanie filmu a následné vyhotovovanie fotografií sa dialo aj v domácich podmienkach. Ku tomu bolo treba plno serepetičiek, zväčšovák, a tmavú komoru. Na fotografovanie samospúšte, kadejaké clony a udělátka. Aj takéto rady vďačne poskytol zborník.

Letná pecka, nafukovací katamaran z autozáhradky. Hold my beer. Ako vyrobiť plaváky? To zoberiete rolku pevného igelitu, zhotovíte si strih, nastriháte si podľa neho diely plavákov, rozumej duše a potom okraje zatavíte dokopy žehličkou. Samo o sebe by sa to rýchlo rozpadlo. Preto z plátna ušijete obal na dva a dva igelitové plaváky, nafúkate to pumpou, zaistíte to natáčkou a štipcom, ku plavákom primontujete záhradku, ktorú ste dali dole zo strechy z auta a hurá blbnúť na vodu.

Ako plynie čas, niektoré rady začínajú prechádzať do kategórie WTF. Napríklad čerpadlo na fekálie. Iste, každý kto má žumpu vie, že čo sa dostalo dnu, malo by aj ísť von. Ideálne fekálnym vozom a rovno do čističky odpadných vôd. No kedysi boli fekálie používané na výdatné hnojenie záhradky a pestovaných plodín. Dnes je v žumpe asi viacej šampónu a práškov ako hovien, ale aj tak. Brrrr.

Poznáte gumené povrazy s háčikmi, ktorými prichytíte náklad v aute, niečo na strechu a tak celkovo sú užitočné? No tak v roku 1971 nepoznali. Motalo sa to kadejakými povrazmi a motúzikmi. Ale ak ste šikovne nastrihali dušu z pneumatiky nákladného auta, z tvrdého drôtu naohýbali háčiky a pracky, tak ste mali parádne gumené popruhy.

Máte problém s garážou? Hlavne vo veľkomestách drahá záležitosť. Tak si postavte vlastnú, skladaciu! A stačí vám na to len 17 m2 sololitu a 5kg farby. Strih si upravte podľa tvaru vášho auta. Poskladáte, odložíte do kočikárne, či ako si to predstavoval autor a môžete vyraziť.

A čo tak škvrny? Rúž, hrdza, olej, maslo, horčica, čaj... Nič, s čím by si neporadil bežný prací prášok. No voľakedy asi neporadil, keď vznikol tento návod:

Čaj – čpavkový roztok s 5% kyselinou octovou, potom vyprať

Čokoláda – benzín, potom glycerín, vytierať

Horčica – vytierať chloroformom (zrazu sa zobudím a mám v ruke tričko od horčice)

Maslo – postupne tetrachlór, benzín, trichlór

Olej – 1 diel benzolu a jeden diel tetrachlóru

Rúž – mydlový roztok s benzínom a dichlórom, liehom...

Máte doma elektrickú vŕtačku? Takú s káblom. No, iná vtedy ani nebola. A že sa mala čo vrtieť. Slúžila na pohon všemožných nástavcov. Rôzne brúsky, kotúčová píla, minisústruh, frézka, hoblík... A čo tak kosiť trávu? Ale čo by nie!

No a ak nemáte vŕtačku, tak kanibalizujete manželkin mixér, pridáte mu skľučovadlo a vŕtate mixérom. A čo by to bolo za univerzálny mixér, keby nevedel aj brúsiť, či leštiť.

Viete ako sa kedysi vŕtali diery do panelu, keď ste chceli prichytiť obraz, nedajbože policu? No, nevŕtalo. Príklepová vŕtačka bol sen a veľmi ťažko sa zháňala po podnikoch, lebo na predaj nebola. Diery sa zhotovovali kruhovými sekáčikmi. Pekne ručne, kladivkom, vyklepkávať dierku, až kým nebola dostatočne hlboká. Musí viete čo... Jo a susedia asi tiež neboli nadšení. 

Že bol zverejnený príspevok o tom, ako si doma vyvažovať kolesá na auto už asi ani nemá cenu písať. Zavesiť koleso na silonovú strunu a veriť si, že je zavesené presne v osi a potom určiť podľa náklonu koľko gramov závažia mám pridať a kam je už nad moje chápanie. Tam sa muselo strieľať desiatky gramov baj očko. Po natrénovaní vyvažovania vám jedno koleso nezaberie ani pol hodinu. Takže dve hodiny strávim krútením kolies v garáži, ďalšiu pol hodinu zdvíhaním a spúšťaním, prekladaním zdviháku s neistým výsledkom. To víš Karle...

Pre ozaj šikovných bol uverejnený plán motorového člna. Ale fakt že pekného.

Dokonca sme sa mohli dozvedieť, ako sa preparujú vtáky (operence vy prasce!). Mám nutkanie požičať si na tento účel susedovu sliepku.

To by bolo na dnes všetko. Ak vás článok pobavil, môžem povyberať chuťovky aj z ďalších ročníkov.

 

Zdroj: Staršie vydania periodika Urob si sám.