Ako tak pozerám von oknom a na teplomer, jar sa nám nezadržateľne blíži. Dni sa predlžujú, denného svetla je viac a ťahá kutilov tráviť nad svojimi projektmi viac času. Preto som opäť vybral najlepšie nápady, ktoré vám prinesú radosť a vysokú úžitkovú hodnotu.

V posledných rokoch je viac teplých dní a dokonca aj Oraváci prestávajú počas troch letných mesiacov kúriť. Príjemne strávené leto si dnes už nevieme predstaviť bez bazéna. Budovanie betónového bazéna je náročné, a dostupné nafukovacie bazéniky sú vhodné nanajvýš na osvieženie detí. Preto si zbudujeme nadzemný bazén, ktorý vyhovie aj náročným požiadavkám a budeme v ňom môcť aj plávať. Základom bazéna je vyradený gumový dopravníkový pás. Takýto pás určite zoženiete vo veľkých lomoch, uhoľných baniach, cementárňach a podobne. Od šírky pásu sa bude odvíjať konečná hĺbka bazéna. Ak má pás poškodené boky, tie odrežeme. Keďže pás je zložený z vrstiev vystužených kordom, poškodenú vrchnú vrstvu strhneme pomocou klieští a získame tak pekný vzor. Pás musíme zlepiť. Je vhodné vždy narezať jednu vrstvu a strhnúť ju dole a druhý rez posunúť o pár cm ďalej. Vytvoríme tak oveľa väčšiu plochu na lepenie. Pás dobre zlepíme lepidlom na gumu. Vybetónujeme základ, do ktorého zabetónujeme oceľový kruh z pásoviny. Na tento kruh potom nasadíme gumový pás a stiahneme ho pásovou obručou. Bazén sa po naplnení trochu deformuje, preto ho párkrát ovinieme viazacím drôtom. Navrch pridáme obruč z plastikovej rúrky vystuženej drôtom. Poslednou vecou je primeraný náter - aspoň dvakrát, vhodnou chlórkaučukovou farbou. Nezabúdame vodu pravidelne vymieňať a zakrývať fóliou, aby sme chránili bazén pred nečistotami.

Ak ste pokročilejší drevokutil, časom si s pílkou, dlátkom a vŕtačkou nevystačíte. Chcelo by to ručnú frézku. No ale keď takú frézku neviete bežne kúpiť, je to celkom problém. Tak si ju poďme vyrobiť. Stačí niekoľko kusov ocele, dobre vybavená zámočnícka dielňa a hlavne...! Skúste hádať. Áno, mixér! Ako ináč. Vďačný to zdroj točivého pohybu pre rôzne kutilské aplikácie. Takže sa zavriete do dielne, ofrézujete pár oceľových dosiek, presne ich zvŕtate, vystružíte diery s príslušnými toleranciami, vysústružíte vodítka a unášač pre frézky a potom to celé zmontujete dohromady. Čo mi je záhadou, ako sa bežný človek dostal k materiálom a presnému strojnému obrábaniu. To je toľko roboty a vybavovačiek, aby nakoniec frézoval drevo mixérom. O bezpečnosti pomlčím. Frézka sa kúpiť takmer nedala, ale nástroje do nej už áno? No, divná doba. Jaj a ešte obrázok.

Nie je týždňa, aby sa v diskusii nespomínali malé byty, dvojizbáky so 40 štvorcami a podobne. Keď nakoniec postihne mladú rodinu veľké šťastie v podobe dvojčiat, je na problém zarobené. Kam dať v mini bytíku dve postieľky? Našťastie sa dá inšpirovať veľkými logistickými centrami a riešenie je stohovať. Áno, stohovať. Pekne nad seba. Poschodové postele sú bežné, tak prečo nie postieľky? Stačia dva identické kusy, pár uholníčkov a skrutiek a máme vystaráno, mámo!

Pri deťoch ešte ostaneme. Terajšie mamičky majú obrovský problém. Na trhu je také množstvo detských kočiarov, že si ani nevedia vybrať. Niekedy mali mamičky podobný problém, a to, že nebolo z čoho vybrať. A tak zručný tatko zmontoval rám, zručná mamka niečo ušila a kočík bol na svete. Dal som vám tam aj kúsok textu, zaujala ma poznámka o škodlivosti dlhodobého sedenia v tejto polohe.

A ešte jedna vychytávka. Keď sú dve detiská narodené krátko po sebe a len jeden vodič kočiara, je problém, ako dva kusy voziť. Existujú také prídavné dosky, na ktoré sa drobizg postaví a trénuje už od malička pozíciu smetiar, pravý naskakovač. Tuto je to vyriešené elegantnejšie. Dieťa sedí, hompáľa nôžkami a predsa len je to aj pohodlnejšie, ako celý čas stáť a drkotať zubami v rytme zámkovej dlažby.

V dávnych dobách automobilizmu, pred masívnym príchodom plastov, boli nárazníky áut vyrobené z poctivej ocele, ozdobenej množstvom chrómu a hrdo trčiace mimo obrys karosérie. I napadlo kutila, že už tých škrabancov a ťukancov bolo dosť, a zhotovil si nárazník gumený. Ako základný materiál poslúžila stará pneumatika z automobilu, motocykla a na vyplnenie medzier nastrihaná gumená hadica. Celé sa to vkusne potiahlo gumou a hor' sa veselo cúvať! (Veď nič mu tam nebolo vidno, tak som išiel preč.)

No a na záver pár drobností, alebo znovuobjavenie Ameriky. Myslíte si, že váš super úžasný stojan na TV, ktorý môžete natáčať po obývačke a sledovať telku z hociktorého rohu miestnosti, je novinka? Túdle! Tuto pánko to vymyslel už dávno a keď sa telka nepozerala, tak sa zastrčila do rohu.

Tuto pánko si vyrobil karbošku z vysávača:

Čerešničku nakoniec pre jfa. V jednom zborníku bol návod na výrobu trkača. Tak to je on. Veľmi zjednodušene. Kvapalina prúdi potrubím a naberá rýchlosť. Pri určitej rýchlosti spôsobí zabuchnutie ventilu E. Spätná tlaková vlna vytlačí časť kvapaliny cez jednosmerný ventil do vzdušníka C. Po zabuchnutí ventilu E už naň netlačí prúd kvapaliny a tak sa ventil otvorí, kvapalina sa rozprúdi a pri dosiahnutí určitej rýchlosti sa znova zavrie. A tak dokolečka. No a vo vzdušníku sa stláča vzduch nad hladinou, a preto začne kvapalinu zo vzdušníka vytláčať potrubím F do nádoby. Na dnes všetko.

Zdroj: Zborníky USS