Tak čo, inšpirovali ste sa? Zhotovili ste si protišmykové sandále? Že nie? No, keď budete doma skuvíňať s narazenou kostrčou, tak to máte za to. Ďalších pár ročníkov vydalo svoje poklady a ja som ich pre vás zozbieral. Poďme na to.

Skákadlo pre najmenšie deti. Nie, fakt netuším komu toto napadlo, lebo to nemá ani kolieska, len sa to kýve a hojdá a ja by som v tom grcal od rána do večera. Ale na tréning doskoku pre malých paragánov, alebo atlétov v skoku do výšky super prípravka. Stačí pár metrov oceľových rúrok, koženka a pružiny. Trochu sa pomocujete s rúrkami, pozvárate to u známeho autoklampiara a medzi tým žena ušije koženkové sedátko. Vložíte drobca a máte doma minikenguru.

Miešacia batéria. Dnes u nás známa ako páková batéria, na trhu je toho mraky, od šuntov po pozlátené super-duper kvalitné. Nie tak v roku 1985. Väčšina z nás mala klasický oddelený kohútik na teplú a studenú vodu. Síce sa niečo dalo zaobstarať, ale viete no. Bežný smrteľník ťažko. Ale keď niečo chceš, tak si to kľudne vyrob. Podľa textu je výrova jednoduchá. Stačí len malý sústruh, vŕtačka a autogén. Teleso vysústružíme z mosadze, alebo odlejeme z epoxidu. Najväčšia babračka je výtoková hubica. Tú musíme opatrne vytvarovať z medeného plechu, ideálne vo zveráku s olovenými čeľusťami. Spoj spájkujeme a všetko dokonale vybrúsime a vyleštíme. Vyrobíme pár vnútorných súčiastok. Tu niečo pribrúsime, tu zaleštíme, tu odlejeme z epoxidu, skúšame, centrujeme pasujeme, až to chodí ako má. Vyrobíme prípojné rúrky na vodu a otestujeme. Ak to funguje, nájdem niekoho, kto nám to pochrómuje. Nakoniec hotovú batériu dobre prilepíme na pracovnú dosku chemoprénom. Hej, dobre čítate, chemoprénom. Prilepiť.

Poloautomatický menič prevodov. Máme tu určite nejakých cyklistov, Sagáňov a tak. Starší si isto pamätajú jednoduchú prehadzovačku na Eske, či Favorite. Páčka na ráme, rýchlosti triafame s citom, ideálne bez plného záberu, lebo to ľúbilo strieľať reťaz. Najväčší frajer na sídlisku mal 5 kolečko a vpredu dvojtanier. Dnes, keď aj poslednú šunt z Tesca má indexovanie rýchlostí je to veľmi úsmevné, koľko námahy a pritom... taká blbosť. Nič menej, úprava spočíva v troch bodoch. Najprv upravíme zuby viackolečka a to tak, že niektoré zuby znížime a na všetky zuby vybrúsime „turbínku“, tj zbrúsime hrany vždy na jednej strane. To má uľahčiť reťazi preskakovať na susedné kolečko. Potom upravíme radiaci mechanizmus a vyrobíme aretačnú kulisu. Následne upravíme radiacu páčku. Keďže sme z prehadzovačky vyhodili pružinu, ovládanie lankom je nefunkčné. Preto páčku prispôsobíme na ovládanie drôtom v trubičke. Všetko sa musí hýbať ľahko, s minimálnymi vôľami. Potom ešte vyrobíme navádzací segment na prehadzovačku, všetko to namontujeme na bicykel a ideme to celé odskúšať a vyladiť. Odmenou nám bude hladké radenie s definovanými polohami rýchlostí.

Pri cyklistike ešte ostaneme. V posledných rokoch zažíva boom používanie teleskopickej sedlovky. Tuto súdruh vymyslel odpruženú sedlovku, lebo odpružený bicykel bol niečo ako fatamorgána. I rozpílil sedlovú trubku, trochu osústružil, dopasoval, prevŕtal, namontoval pružinu z postele a fungovalo. Ako dlho netuším. Síce to stálo 30 KČS, ale tie tenučké trubky sa museli vydrať za 2 týždne. Žiadne klzné púzdro, tlmenie, nič. Ale čo aj o tom viem, som len strojný inžinier.

Univerzálny šampónovač. Nič zložité. Vezmete plastovú fľašu od fridexu, strčíte do nej dve rúrky správne zrezané pod uhlom, potom dve diery do rúry vysávača, skontrolovať tesnosť, prilepiť páskou o rúru a môžete tepovať. Hadicu vysávača napojíte tak aby fúkal. Nanesiete penu na koberec, počkáte kým zaschne a povysávate.

A teraz tu máme vychytávku pre lovcov perál, mušlí a inej morskej hávede. Vďaka tomuto dokonalému prístroju môžete vyloviť poklady mora z hĺbky až 30 metrov. Dámy a páni, Hydraulická ruka pre lov pod hladinou. Základom je injekčná striekačka a gumový balónik s guličkovými ventilmi. Z mosadze vyrobíme čeľuste, tak isto aj držiak striekačky. Celé to zvŕtame, zoskrutkujeme a vyskúšame. Hydraulická kvapalinu tvorí voda. Balónik pumpuje vodu cez hadičku do striekačky, tá posúva piest a zatvára čeľuste. Na nafukovačke sa dopravíme na potrebné miesto, na hadičke spustíme čeľuste do vody a snažíme sa chytiť plyšáka. Jaj, to nie, to bolo v obchoďáku. Princíp rovnaký, len netreba hádzať mincu na každý pokus.

Moja obľúbená téma, čerpadlá. Tentokrát sa čitateľ pochválil, že si zakúpil benzínovú kosačku trávy a zároveň posťažoval, že je málo využívaná a len tak hlivie. Ale keďže je to vlastne výkonný benzínový motor, skrslo mu v hlave vyrobiť adaptér priamo na nožovú hlavu, takže ju netreba odmontovať a priamo cez adaptér poháňať čerpadielko. Ale aké. Trochu gúglenia a vypadlo na mňa čerpadielko, ktoré sa dnes predáva ako čerpadlo na pohon ručnou vŕtačkou. Ekvivalent akoby ste do Yarisky narvali motor z Tatry 815. Ale tak kosačka našla aj iné využitie a pánko je evidentne spokojný, že točí motohodiny.

Toto síce nie je z kategórie WTF!, ale dokladá to zúfalú ponuku ručného náradia. Veľmi stručne. Sústruh, frézovačka, zváračka, nejaký ten plech, oceľové profily a máte nástavec na vŕtačku. Ani si neviem predstaviť ako sa to drží a ovláda, ergonómia šuvix. Brúsne pásy sa samozrejme nekupujú. Jednoducho si ich vyrobíte zlepením zo šmirgľového papiera a podlepením hnedou papierovou páskou. Nuž, bolo ťažké byť kutilom, keď ste si najprv museli vyrobiť náradie.

Na záver som si nechal obrázok, kde tým chalanom normálne závidím. Keby mne vyrobil tatko stavebnicu, s ktorou sa môžem hrať tak, že si do toho sadnem, museli by ma od toho trhať násilím. Krásne premyslené, prácne detaily a vysoká univerzálnosť. Merkúr 5 krát väčší.

zdroj: zborníky USS