Bol som v snobskej spoločnosti. A to nielen raz, ale dvakrát. Prvýkrát to bolo v decembri minulého roka v deň preChristmas Dailymale party, kde som nabehol priamo zo snobskej akcie v obleku a kravate. A teraz zase. Bol som na módnej prehliadke.

 

Nebudem vám popisovať, ako som sa tam dostal. Nebolo to mojou vinou. Lístky sme dostali od niekoho, kto to má ako povinnú jazdu viackrát do roka, tak sme sa šli podeliť s jeho pracovnými povinnosťami. Veď kamaráti si pomáhajú.

 

V deň módnej prehliadky som došiel domov a manželku som skoro nepoznal. Okrem prefarbených vlasov bola aj na kozmetike. Za hodinu a pol na ňu nahodili kilo malty, penetrák, základnú farbu, tónovaciu farbu a lak. Čiže mimika sa jej zúžila na minimum. Syn ju poslal umyť sa a trojročná dcéra ju spoznala len po hlase. Ja som si nahodil bielu košeľu, vybral si vhodnú kravatu (k tmavosivému obleku a bielej košeli to bolo jedno), manželka čierne večerné šaty a išli sme hľadať Refinery gallery.

 

Našli sme ju medzi colným skladom a nákladiakmi s cisternou. Úžasný nápad urobiť zo starej výrobnej haly tzv. galériu. Skoro sme tam tento rok boli na koncerte, ale našťastie to preložili. Tie stĺpy a kovové zábradlia dodávajú tej skoro zrúcanine, spomienkovému robotníckemu kultu, osobitný šmrnc. Keby sa stlmili svetlá a netlačilo by sa tam pár sto ľudí, tak by to bolo vhodné prostredie na natáčanie v štýle Saw. Napríklad po módnej prehliadke už tam nikto iný neostáva, len pár modeliek a riaditeľ reklamnej agentúry, aby si trošku eroticky zašpásovali (dobrý úvod na horor, čo?) a potom môže začať last man standing v uzavretej techno industrial galérii.

 

Spoločnosť, čo sa tam zišla, nebola na zahodenie. Bývalá politička s o 20 rokov mladším partnerom, politik s o 10 rokov mladším partnerom a presne oproti mne Kristínka Farkašová s veľkým výstrihom. Ženy vo večerných šatách a chlapi podľa toho, akú funkciu tam mali. Buď to bol unudený doprovod svojich partneriek v obleku alebo doprovod svojich partnerov v hipsterských handrách, ktorí sa tvárili, že sú veľmi in.

 

Z tej hodiny a pol promenádovania na móle a očumovania akože módnych kreácií v sprievode hlasnej elektronickej hudby a blikajúcich svetiel ma až oči a uši boleli, som si urobil ako správny vedecký pracovník, odchovaný umierajúcim komunizmom, tieto závery. Sú zhrnuté do bodov, aby som si refrešol svoje poznatky zo zovšeobecnenia a pripravil sa na návrat zlatých časov, ktoré nám nešťastná revolúcia v osemdesiatom deviatom zobrala:

 

  • Módna prehliadka nie je o tom, že vám ukážu módne trendy na najbližšie obdobie. Je to o tom, aby teplí módni návrhári a tučné návrhárky mohli vykázať činnosť, že sa prezentovali a minuli účelne, efektívne a hospodárne všetky dotácie, granty a nenávratné finančné príspevky, ktoré si na svoje umenie zobrali.
  • 90 % prezentovanej módy sa nedá nosiť. A to nie v tom zmysle, že na bežné nosenie, ale vôbec. Pravdaže ak odrátam hipsterskú môdu, tak mi zostane asi 50%, ktoré by si ani hipsteri neobliekli na halloweenskú párty. Veď kto by sa obliekol do šiat, ktoré vyzerajú, akoby ste strhli na seba čipkovaný záves alebo hrubú prikrývku z postele s empírovým vzorom. Taká sukňa, že zaberie celé mólo na šírku, by sa iste hodila do bratislavskej MHD na Hlavnej stanici v Bratislave v nedeľu večer po všech svätých, keď sa študujúca mládež vracia z domu so zásobami potravín a ošatenia, ktoré má vydržať do Vianoc. Aby som nezabudol: ten kovošrot, čo mali niektoré modelky na hlave alebo omotané medené plotové pletivo miesto sukne. Ako by povedal Samuel Marcius – To je hardcore!
  • V móde budú kabelky. A to nielen dámske, ale aj pánske. Čiže každý frikulín bude mať novú módnu kabelku, kde bude mať svoj nový šesťpalcový zohnutý ajfóun, cibetkové frapé mokačíno a štýlovú fľašku s organický dulovým džúsom s tekvicou hokkaido. A na olovrant celozrnný chlieb z 12 druhov semienok so sójovo pohánkovou fašírkou (nezabudnúť na cesnak, veď je zdravý). Dámske kabelky budú veľké, ba čo viac - obrovské. Škoda, že sa do nich nezmestí ani klasická áštvorka. Možno to bude len ako typická dámska bordeláreň a obranno-útočná zbraň. Hlavne, že sa do nej zmestí polka tehly a najnovšia evitovka.
  • Modelky už vôbec nemusia byť vysoké. Stačí 10 centi podrážky a ďalších 15 centi podpätok a keď sa promenádujú na vyvýšenom móle, tak sa na ne pozeráte zdola a ešte aj sedíte. Keď po ukončení akcie vyšli prezlečené, tak boli nižšie ako ja. 25 centimetrové kopytá na druhej strane zabezpečovali, že slečny na móle sa pohybovali ako zakrádajúci sa Alien. Párkrát sa potkli a jedna sa aj poriadne zjebala.
  • Na druhej strane je požiadavkou, aby sa modelky na seba podobali, akoby ich jedna mater mala. Vlasy všetky vyrovnané, vyžehlené do copu, z ktorého sa dá jednoducho urobiť účes, ktorý dopĺňa chôdzu Aliena, lebo celá hlava vyzerá, že je pretiahnutá. Úsmev je zakázaný alebo upadli do letargie z toho, že majú na hovno prácu. Prípadne si hodili dajakú vhodnú kombináciu antidepresív a analgetík a bolo im jedno, že musia chodiť na úzkom móle na 20 centimetrových kopytách, odeté do kovošrotu s posteľnou prikrývkou a k tomu ich ešte aj manager reklamnej agentúry preťahuje. Síce sa mu nechce, berie viagru trikrát denne, aby stihol obhospodarovať všetky svoje ovečky, veď to sa od neho vyžaduje, ale musí to urobiť pre ich blaho. Ku koncu sa jedna aj usmiala, ale tá nemala ani vyžehlené vlasy. Rebelka.
  • Že Bratislava nie je Viedeň, to nám už pripomenuli párkrát aj bez volieb. Ale že Bratislava nie je v JUESEJ, tak na to som mal dôkaz až teraz. Vykúkajúce bradavky nie sú žiaden problém. Ba ani vyskakujúce hompáľajúce sa cecky. Na rozdiel od Dženet Džekson neboli zvráskavené, aj keď rovnako malé.

 

Na záver by som sa chcel poďakovať Kristínke Farkašovej. Milá Kristínka (dúfam, že ti môžem tykať), ďakujem za spríjemnenie večera výhľadom do tvojho výstrihu. Bolo to príjemné, aj keď si sa snažila ukrývať svoje prednosti. Ale nabudúce, keď sa stretneme a budeš ma chcieť baliť výstrihom, tak si nezabudni dať zafarbiť vlasy (škoda, že ryšavá nie je tvoja prirodzená farba) a trošku uber z intenzity rúžu, lebo ak vyjdeš z galérie, si ťa tam pomýlia s pouličnými pracovníčkami. Cmuk.