Čas vianočný – čas radostný. Ako keby nestačilo, že už je o pol štvrtej tma. Permanentne mi mrzne zadok na zastávke. Smradoši z ulice si chodia pospať do električky. A hipsteri vymysleli bio punč. Nie, to nestačí, musia sa dosrať ešte aj Vianoce a s nimi vianočný duch. Ja nemám Vianoce rada. Od detstva. Vyvolávajú vo mne podmienené reflexy, ako strach (či som bola dosť dobrá a niečo dostanem), paniku (či tie darčeky, ktoré som kúpila uspokoja všetkých členov rodiny) a obavy (či mám dostatočne vyleštený byt a či som toho dosť napiekla a navarila). A ten najhorší pocit zo všetkých: že zase zabudnem kúpiť lepiacu pásku a potom musím previazať darčeky nitkou, a to vôbec nevyzerá sviatočne a moje amatérsky zabalené darčeky zničia čaro Vianoc. No každý problém má svoje riešenie: alkohol.

Na jedného vianočného nenávistníka zvyčajne pripadá týchto päť typov vianočných milovníkov.

Poznámka:

  • nemusí to byť nevyhnutne päť rôznych osôb, záchvaty vianočného ošiaľu sa často rôzne krížia a miešajú aj u jedného človeka
  • autorka článku zvolila mužský rod, čím však nepopiera, že najväčšie vianočné maniačky sú aj tak ženy

 

Vianočný zdobič

Prvú blikajúcu reťaz zavesí už v polovici novembra. Aby naznačil, že „niečo“ sa blíži. Ku koncu novembra mu už stojí vianočný stromček – tento rok ladený do zlato-oranžova. Každá tyč, zábradlie alebo držiak sprchového závesu je omotaný girlandou v tých istých tónoch. Rodina sa musí najesť pri kuchynskej linke, aby nazasrala adventný veniec. Odniekiaľ sa vyvalia vianočné hrnčeky, tanieriky a krabičky. Malí bacuľatí anjelikovia visia po celom byte ako sen belgického pedofila. Pokiaľ to exteriér bývania umožňuje – celý bliká a svetielkuje. Ak nie, visí na vchodových dverách aspoň veniec a na poštovej schránke je nalepený Dedo mráz s jeho otravným: Ho-Ho-Ho a podvýživeným sobom pod zadkom.

  • Pokiaľ ste nútený prežiť december práve v domácnosti takéhoto maniaka, odporúčam jednoznačne absinth, ale ten pravý, halucinogénny. Zažijete najfarebnejšie obdobie vášho života.  

 

Darčekový terorista

Ležíte si pod píniovým stromom na svojej ťažko odmakanej dovolenke v Chorvátsku. Slnko vám páli kožu na bruchu, snívate o chladenom pive, čo ste si v autochladničke doviezli zo Slovenska a on sa vás opýta: „Už si rozmýšľal, čo by si chcel na Vianoce?“ Jeho posadnutosť dokonalým darčekom je chorobná. Vyčlenil si časť mozgu len na to, aby tam ukladal informácie o vašich prianiach a pároval to s blbinami z obchodov, na ktoré počas roka natrafí. Takže pod stromom si napríklad nájdete sadu hrnčekov a kanvičku na čaj s malými kolibríkmi, lebo niekedy v polovici marca vám takú ukazoval v časopise a vy ste povedali, že pekné - také na chatu. Čo na tom, že nemáte chatu a že nepijete čaj. Raz ste si zaželali, tak máte. A hrnčeky sú samozrejme hand made – upatlané z blata, stoja nakrivo a kolibrík vyzerá ako po porážke, proste z edície: „neviem ako sa to robí a nemám na to ani talent, ale je to od srdiečka“. Jediné, čo vás hreje na duši, je pohľad na vašu babku, ktorá dostala ručne vyrobené náušnice s Ficom zaliatym v živici, lebo raz jej ušla poznámka o tom, že je to síce ko... pán premier, ale inak je to celkom fešák.

  • Pokiaľ máte v blízkosti tento typ vianočného pacienta, odporúčam na každú otázku o vašich darčekových preferenciách odpovedať: vodka. Do Vianoc nepite nič, pod stromčekom jej budú celé kartóny.

 

Vianočný pamätník

Jeden z tých neškodnejších, no o to otravnejších. Väčšinou je to niektorý zo starších členov rodiny, ale nie nevyhnutne. Hneď ako sa rozžiarí prvá vianočná dekorácia v nákupnom centre, začína spomínať. Spomienky sú časovo neobmedzené od jeho detstva až po minulý rok. „Pamätám sa, ako sme nemali salónky, keď som bol malý, a tak sme do farebného alobalu balili kamienky.“ Odkiaľ ste mali farebný alobal? Ja neviem, kde by som zohnala farebný alobal aby som do neho zabalila sprostý kamienok. „Pamätám sa, ako naša babka piekla medovníčky, vešala ich na stromček a voňalo to u nás škoricou a medom.“ Tak načo ste vešali obalené kamienky, keď ste mali medovníky? „A vianočný stôl nebol plný takýchto dobrôt, mali sme len kapustnicu s údeninou, šunku, klobásky a čerstvo upečený chlieb.“ Smutne pozriete na váš stôl s bezmäsovou  kapustnicou a vypraženým baklažánom (lebo vaša drbnutá sestra je teraz vegánka) a na šalát bez majonézy (lebo otec ma vysoký cholesterol) a na vyprážané mrazené filety z tresky (lebo podľa predpisov EU vám nemôžu zabiť kapra hneď ako ho vylovia... a vy nie ste vrah). Chce sa vám plakať. „A pamätáš, minulé Vianoce, aký si bol prekvapený z môjho darčeka? To bolo niečo!“ Nikto si nezaslúži dostať pod stromček fotoalbum plný fotiek ľudí, ktorých nepozná a ešte ho musieť pri každej príležitosti vytiahnuť a vypočuť si dookola tie isté príbehy, ako tuhľa s Ferom v 1795 lovili ryby na Dunaji. Pri tejto spomienke môžete plakať... aj podľa predpisov EU.

  • Odporúčanie: urobte si z toho vianočnú hru. Vždy, keď tento samozvaný kronikár povie slovo „pamätám sa“ a „vtedy“ za jeden vypite. Budete sa na jeho historky tešiť.

 

Vianočný vypekač

Dvanásť druhov koláčikov je pre amatérov,  ja upečiem dvadsaťštyri druhov... Uhni mi z kuchyne, do Vianoc sa tu nevarí... Tu sa pečie kronika tohto roka... Nežer mi to, to je do pečenia... Zapni rúru na 180, nech sa nezdržujem, keď prídem domov... Celú noc som piekol... Skontroluj, či som vypol rúru... Prečo to všetko musím robiť sám? Aspoň vykrajovať by si mi mohol pomôcť... Ako to vykrajuješ? Toľko odpadu mne nikdy neostane... Cítiš vo vzduchu tú vôňu Vianoc... Niečo tu smrdí... Tie kurvy sa pripálili... Na koľko si zapol tú rúru? Ale na linecké cesto je 180 veľa... Nejedz mi tie ozdobené, daj si tie spálene... Snáď to nevyhodím, dám tam rum a budú z toho guľky... Tu som mal rum... Kde je ten rum? Dýchni na mňa... Ty si mi vychľastal ten rum? Ja sa na to môžem vykašlať... Nebyť mňa, jedli by ste bebe s nutelou... Načo sa snažím, aj tak to pes požerie vo februári, ako každý rok... Nebude toho málo?

  • Na prežitie cukrovinkových orgií odporúčam: Um tuzemský prekladať zmäknutým maslom a inzulínovými injekciami.

 

Koledníci

Skupina ľudí, otravujúca vianočnými pesničkami a vy máte tú smolu, že jeden z nich je člen vašej domácnosti. Tohtoročný repertoár si precvičujú zásadne vo vašej obývačke. Ničím sa nelíši od minuloročného, akurát Ave Maria má rokovejší nádych a Tichá noc je ako od Fragile. Každý ju ziape v inej tónine. Ak majú náhodou voľný večer a necvičia, počúvajú vianočné koledy z Youtube a dohadujú stratégiu, ako poraziť koledníkov na každoročnej okresnej súťaži: Daj si drbnutý vianočný sveter a píľ nám uši so slovenskou verziou Jingle bells. Vianočným piesňam sa nevyhnete. Sú rádiá, ktoré nehrajú nič iné a tie ostatné to prekladajú novým hitom od Biebera, takže to máte jedno. Nejaký záškodník vám vymenil vaše obľúbené CD v aute za Golden Colection Christmas Hits od Stašáka a všetci v MHD majú ako zvonenie nastavené Last Christmas. Krvácate z uší. Mozog sa vám zaťahuje belavým hlienom a namiesto pokoja a kľudu máte doma desať jeblín, pijúcich punč a spievajúcich ďalšiu odrhovačku. Zamiesené na pravú vianočnú depresiu.

  • Nezúfajte, bude horšie. Budú vysielať Popolušku a Mrázika. Tak, ako každý rok, začnite piť vaječný koňak hneď od rána. Okolo štvrtej zvraciate, ale môžete to hodiť na pokazené vajcia.