Ani sme sa nenazdali a po jarnom crossfite na ovocných stromoch je tu obdobie jarných motorizovaných športov na dedine. Síce medzitým bolo obdobie oddychu v podobe PN a keby som mal aj antibiotiká, tak sa z toho poserem. Keďže som mal len lokálne, tak som vydržal doma dva týždne. Prvý týždeň som nemal hlas a druhý kašlal. V rámci toho obdobia nám aj trošku nasnežilo a mohli sme sa aj trošku poguľovať, sánkovať a postaviť snehuliaka a to prosím pekne v rámci letného času na Veľkú noc. Čiže všetci leňoši, ktorým sa nechcelo umývať okná na počesť jarnej rovnodennosti, šunky a maľovaných vajec, čakali v kolónach, kým sa kamionista naraňajkuje a potom zavolá domov, že nepôjde domov na Veľkú noc, lebo dole po Donovaloch ho predbehol príves, náves alebo záves (každý nech si dosadí).

Po tom, čo vo veľkom jarnom cholesterolovom update zožrali 8 kilovú šunku s 15 kilami majonézového šalátu a spláchli 13 druhmi zákuskov, ktoré napiekla mama, teta, krstná alebo hocikto len nie my, je na rade šport.

Hneď prvý víkend po veľkonočnej ožieračke bol pekný a kto nelenil, mohol sa aj opaľovať. Angusta vytiahla motorku, naleštila ju, aby balila na chrómový lesk bratislavských plech-bojov. Ja som tiež vytiahol svoje stroje, natankoval benzín a ideme na to.

 

Rotavátor kross

Najprv som vytiahol rotavátor. Taký kross na rotavátore je národný šport v každej dedinskej záhrade, kde sa neotočí malotraktor. Kde sa otočí malotraktor, tak tam osemročné decká jazdia na traktore, lebo otec sa o jedenástej  ešte nevyspal z opice a o jednej je už zase ožratý. Tie necelé dve hodiny, kým je hore si dopĺňa hladinu alkoholu.

Ja mám len rotavátor. Volá sa Robi 55, je maďarskej výroby a na rozdiel od slovenského Roba, aj dačo robí. Pravdaže, ak sa mi ho podarí naštartovať. Väčšinou po zime sa mi nedarí nič nastartovať ani pri dodržaní technologického postupu a zložitého algoritmu, ktorý môže pochopiť len človek z dediny. Rotavátor vytlačíme na voľné priestranstvo, odmontujeme koleso. Má len jedno a predsa to nie je jednostopové motorové vozidlo. Potom otvoríme prietok benzínu a trikrát pootočíme. Trojka je magické číslo, preto by to malo fungovať. Potom otočíme sýtič a potiahneme štartér. A potom ešte raz a ešte raz. A potom ešte viackrát. Potom si dáme pauzu, lebo si necítime ruku. Uzavrieme prívod benzínu a sýtič. Dáme si pauzu na oddych. Masáž rúk a cviky pomáhajú. Hlavne psychike, že a teraz to naštartujem.

Ideme na ďalšie kolo s tým istým výsledkom. Po treťom kole zavoláme susedovho syna. Síce už dávno nemá nárok na detské prídavky a má dva metre, ale je o 15 rokov mladší a možno aj o viac centimetrov vyšší. A má dlhšie ruky, takže vie viac potiahnuť. Moje ruky sú dlhé maximálne na to, aby som si poťahoval svojho. Po pár správnych potiahnutiach mu to naskočí. Je to ako športka alebo masturbácia - len pár správnych ťahov a milióny máte v ruke. Bez ohľadu na to, či ste muž alebo žena. Ak ste žena, tak tie milióny môžete mať aj inde.

Po naštartovaní necháme trošku odbafkávať motor, aby sa zohrial. Veď ani vy by ste neboli prácechtivý, keby vás zobudili po zimnom spánku a hneď by ste museli robiť. Ak sa aklimatizoval, tak ho pustíme do práce. Kross je zaujímavejší, keď máte tvrdú zem a pridáte plyn. Skacká ako na motokrose.

 

https://lh5.googleusercontent.com/HFAQSJ1HTC1YVzC8e0Rsv56mqQzuuMVloc0EgtBiTaUgWVYKer-hK8H_COz6u21eAX6S9J1fc4XQhdWoplYF9L-EpmKIT7-VDgr9uJ0KSdWmPZbfumAB7JJO8RYB2PhjMY9v3jI

Vychovávame už mladú generáciu motorizovaných športovcov

 

Plochá dráha s kosaškou

Ďalší šport, čo začína na jar a dá sa prevádzkovať celé leto, je plochá dráha s kosačkou. Tá dráha musí byť naozaj plochá, lebo ináč sa zasekneme. Preto najprv pozbierame všetky krtince, čo sa nachádzajú na našej dráhe. Po 6 fúrikoch čerstvej zeminy pokyprených biorotavatorom (zabiť krtka), vytiahneme kosačku. Štart kosačky je blbovzdorný - trikrát stlačíme bublinku a potiahneme štartér. A znova potiahneme a znova… Zase si dáme zábaly na pravú ruku. Trošku si oddýchneme a pouvažujeme nad priateľom po telefóne. Zase zopakujeme kolo a nasratí vytlačíme kosačku na slnko. Tu máš, zohrievaj sa, ty stará korytnačka.

Korytnačke naozaj pomôže ohrievanie na slnku a naskočí. Potešíme sa a ideme kočíkovať. Ja pojazd nemám, takže tempo diktujem ja a nie dajaký stroj. Keď je riedka tráva, tak len prebehnem, keď je hustá, tak sa zaseknem. Pravdaže, po krátkej práci je nútená pauza, lebo benzín som použil do rotavátora. Ten sa ešte mieša s olejom v pomere 1:50 a v kosačke by tento benzín narobil aj zvukové, aj svetelné efekty v podobe dymu, ktorý sa vyrovná koncertu Deep Purple na začiatku 70s.

Okrem záhrady kosím aj pred bránou a plotom. Tam sa mi o zábavu starajú menej inteligentní majitelia inteligentných psov - pes vie, že nemá kakať doma v byte, ale majiteľ nevie, že to hovno tam nemá nechať. Niekedy sú to naozaj závideniahodné kusy hovna a keď to náhodou nezistím, tak mám priamo pri kosení aj hnojenie, ako odstredivá sila vrhá hovno na všetky strany.

 

Bonus oddychovka s motorovou jednoručkou

Na rodinnom dome je stále dačo, čo sa dojebe a keď to dáte opraviť, tak majstri sú takí zruční, že rozjebú ďalšie tri veci, aby ste sa nenudili. Minulý rok sa to začalo tak, že jabloň, pod ktorou sme zvykli sedieť, odišla do večných lovíšť. Čo s priestranstvom? Vyčistíme a urobme altánok. Takže sme mali prácu na celú jar. Natrieť vyše 100 štvorcových metrov dreva obojstranne v dvoch vrstvách bola dobrá zábavka.

Tento rok rozhodnutie padlo na plot. Veď nechceme vyzerať ako sedláci.  Pri rožnom dome mi to vyšlo na vyše 150 metrov štvorcových. Tak som začal motorizovane čistiť plot od hrdze. Zohnal som malú karbošku, vlastne manželka ju zohnala, lebo ona každého pozná. Ja v podstate bývam u nej v podnájme a stačí, že ju poslúcham. Win-win pre všetkých Takže som kúpil rôzne nadstavce, ktoré vyzerali ako pomôcky na sado-maso a išiel na to. Nie na sado-maso, ale na bránu.

Po hodine som jeden nadstavec úplne zruinoval. Bola to taká otočná drôtená kefka, sen každého masochistu. Drôtené chĺpky som mal všade a to som mal na sebe ochranné okuliare, šiltovku a mikinu. Okrem toho všade bol zelený prach a už som pľuval zelené. Po necelých 4 hodinách som dokončil bránu. Super, 10 metrov hotových. Už ma čaká len zvyšných 140. Keďže nikto sa na to nepodujme, zase si vyberiem najlacnejšiu variantu – urob si sám.

S nostalgiou si spomínam na zimu, keď som došiel domov z práce a hodil som sa pred blbé seriály a úplne stačilo, keď som videl, ako Horacio naklonený k vrahovi vraví, že pôjdeš do basy, ty hajzel. Alebo dačo podobné.