Niekedy dávno bol Nightwish synonymom gothického metalu. Bývalá speváčka Tarja Turunen spievala tak vysoko, že praskali okenné sklá a zdalo sa, že všetko dobre napreduje.


A zrazu sa chlapi rozhodli, že Tarja letí a zobrali si do kapely Anettku Olzon. Oproti Tarji to bola taká prvotriedna doska so špinavými blond vlasmi farby ošťatej slamy.
 Na počudovanie prvý album s novou speváčkou sa im vydaril a po štyroch rokoch koncom minulého roka vydali aj druhý s názvom Imaginaerum.


Keďže Anettkin hlas znie ináč ako Tarjin, museli prispôsobiť aj piesne a kapela postupne prechádzala na symfonický zvuk.
 Na prvé počutie som sa čudoval, že čo to akože spáchali títo Fíni?  Celé to znelo ako spleť nesúrodých zvukov v rôznych štýloch. Okrem tvrdých metalových zvukov som tam našiel jazz, škótske gajdy, miestami som mal dokonca pocit, že počúvam Lord of the Dance, potom že nejaký musical, následne červeného brata Winnetoua cválajúceho po prérii a celé to zakončila orchestrálna skladba - zmes všetkých ústredných melódií, ktoré na albume odzneli.



Po úvodnej nechápačke som si prečítal, že ide o tzv. koncept album s dejom, ktorý je prostý – starý skladateľ si o sebe myslí, že je mladý a v sne si to prežíva.
 Od čias Nočnej mory z Elm street všetci vieme, že v snoch sa môže stať všetko (preto nevedeli zničiť Freddyho Kruegera - prispôsobil si snovú realitu a tak vznikol seriál, ktorý pozná každý, ale nikto si z neho nič nepamätá, aj keď videl všetkých 128 pokračovaní).

 

Aj Anettka už v novom klipe vyzerá ináč.  Už to nie je tá nerozhodná dievčina, ktorá nevie, kam na koncerte dať ruky, ak náhodou nespieva. V klipe je prezlečená za takú čudnú Červenú Karkulku, ktorá dostala dajakú čudnú pohlavnú chorobu od vlka, že jej černejú pery a má veľké kruhy okolo očí.
 Alebo je to Sneluhienka, čo dostala alergiu na pesticídne jablko.
 Alebo je to v podstate jedno.



Klip akurát zachytáva posledné momenty čistej mysle, ale už s nekoordinovanými pohybmi.  Nechcel by som sa s ňou stretnúť v lese po zotmení. Klip nie je vhodný pre deti, ktoré si myslia, že Rytmus je král a fenomén a nič tvrdšie od neho neexistuje.
 Veď posúďte: