Taliansko má škandál ako hrom: agent 007, dlhé roky sa pohybujúci v blízkosti politikov, je v skutočnosti zememerač, ktorého koníčkom je infiltrovať sa na top akcie

 

V novembri 2018 somálski džihádisti v Keni uniesli 23-ročnú Silviu Romano, ktorá pracovala pre neziskovú organizáciu. Po roku a pol ju talianska tajná služba oslobodila, v máji 2020 priletela do Ríma. Hoci médiá špekulovali o tom, že vláda za ňu zaplatila vysoké výkupné, minister zahraničných vecí Luigi Di Maio to poprel. Zdalo sa, že prípad je uzavretý, lenže onedlho sa novinárom z programu Hyeny (Le Iene) ozval podnikateľ Stefano Saraceni a najavo vyšli podivuhodné skutočnosti.

Pán, ktorý roky žil v Keni a dnes pôsobí ako poradca, mal deň po únose telefonát s človekom, ktorý sa predstavil ako funkcionár ministerstva obrany. Hoci svoju pozíciu nešpecifikoval, zdalo sa, že robí pre tajné služby. Povedal, že reprezentuje priamo talianskeho premiéra, je osobne poverený záchranou Silvie a chcel by pri tom využiť jeho kontakty.

Saraceni si rozhovor nahrával a všetko si pre istotu overil. Nebolo to ťažké, lebo keď meno funkcionára zadal do vyhľadávača, ukázalo sa množstvo záberov z návratov ďalších zachránených krajanov, kde sa muž vyskytoval v spoločnosti politických špičiek.         

Vďaka nahrávkam a textovým správam sa dal presne zrekonštruovať celý priebeh ich dvojmesačnej spolupráce. Silviu dvakrát vypátrali, no únoscom sa zakaždým podarilo zmiznúť. Do hľadania sa postupne zapojili talianske externé tajné služby, oddelenie špeciálnych operácií karabinierov, diplomati, kenská polícia a lesné hliadky.

 

Niekto sa chce nabaliť

Lenže veci sa nehýbali a nespokojný funkcionár začal naznačovať, že do záležitosti sa mieša niekto zhora. To on dvakrát stopol operáciu, keď dievča už-už šli oslobodiť: „Nemôžem nič robiť, musím poslúchať pokyny tých „úžasných poradcov“. Moji šéfovia chceli ísť podľa plánu, ktorý som navrhol, ale ten hore to zastavil,“ posťažoval sa.

Naposledy sa ozval dva mesiace po únose: „Lokalizovali sme Silviu a teraz je to už len otázka peňazí.“ O pár dní to uzavrel: „Som úplne znechutený a vzdávam to. Nevieš si predstaviť, koľko ľudí je do toho zapletených v oboch krajinách, čakajú na korisť ako šakaly. Ja by som to tu v Keni bol schopný vybaviť za päťstotisíc eur, ale Taliani chcú dvadsať miliónov. Dávam od toho ruky preč.“

Zdalo sa, že Hyeny sú na stope kolosálneho škandálu: Silvia mohla byť prepustená po dvoch mesiacoch, lenže ten (alebo tí) z vládnych kruhov, ktorí sa chceli nabaliť na výkupnom, ju bez výčitiek svedomia nechali v zajatí afrických teroristov rok a pol! Kto to bol?!

 

S premiérmi a prezidentmi

Následne novinári zavolali priamo funkcionárovi. Najprv si ho nahrali a nechali si u odborníkov potvrdiť, že ide o hlas z nahrávok, aby mali istotu, že sa za neho niekto nevydával.

Potom konečne prezradili, že dotyčný sa volá Valter Tozzi a hoci jeho meno nie je známe, on sám sa preukázateľne dlhé roky pohybuje v najvyšších kruhoch. Ako dôkaz poslúžili fotografie so známymi politikmi (s prezidentmi, premiérmi i s pápežom), no i ukážky zo správ, kde počas osláv štátneho sviatku funkcionár na tribúne pošepkal vedľa stojacemu predsedovi vlády niečo, na čom sa obaja zasmiali, a potom prehodil pár slov aj s jeho osobným strážcom.

     S Peppym

 

Ale najmä zábery z príletu dvoch námorníkov z Indie. Ako členovia vojenskej jednotky, ktorá v roku 2012 chránila nákladnú loď pred útokmi pirátov, omylom zastrelili indických rybárov a boli vzatí do väzby. Keďže hrozilo, že tam strávia doživotie, vláda bojovala za ich návrat do vlasti. Diplomacii sa podaril malý zázrak, keď ich v roku 2012 dostala domov aspoň na Vianoce a v roku 2013 na voľby. (Jeden z nich bol napokon zo zdravotných dôvodov prepustený v roku 2014, druhý sa vrátil o dva roky neskôr).

Keď Massimiliano Latorre e Salvatore Girone prileteli na vojenské letisko v Ríme, v budove pre vládne návštevy na nich čakali rodiny a vonku stáli vysoké vojenské šarže a s nimi aj Tozzi. Keď ostro sledované lietadlo pristálo, ako prví šli ku schodom minister zahraničných vecí, ministerka obrany a Tozzi. Všetci vošli dnu, po chvíľke hlavní hrdinovia Latorre a Girone zišli dole – a hneď za nimi opäť dôstojne kráčal Tozzi.

 

Agent a zememerač

Keď mu Hyeny zavolali, aby zistili, kto sa to chcel nabaliť, pobavený Tozzi im rozpovedal svoju verziu. Celá dvojmesačná komunikácia bola vraj iba žart. Nikdy nerobil pre vládu, ani pre tajné služby a vlastne je len obyčajným zememeračom z Rieti. Na otázku, ako sa zememerač dostal do ostro sledovaného lietadla s námorníkmi, tvrdil, že je aj novinárom na voľnej nohe a jednoducho sa akreditoval (nenašiel sa žiadny jeho článok a novinári z celého sveta poslušne čakali na vyhradenom mieste). A pri premiérovi sa ocitol ako akreditovaný fotograf, lebo sa rád fotí so známymi ľuďmi.

Celý príbeh vyznel tak bizarne, že Hyeny stále nechápali, s kým majú do činenia. Kto je ten tajomný muž, ktorý sa nonšalantne pohybuje na dôležitých podujatiach medzi najvyššími štátnymi potentátmi a tvári sa, že je agentom tajných služieb? Ak je to len chorobný klamár, túžiaci po sláve, ako sa tam dostáva? Bol naozaj poverený záchranou Silvie Romano? A ak nie, vedia vládni predstavitelia o tom, čo robí a rozpráva?!

 

S futbalistami aj s Obamom

V médiách i na sociálnych sieťach sa následne rozpútala diskusia, pričom mnohí ľudia boli presvedčení, že Tozzi agentom je. Bodaj by nie, stačilo prehľadať archívy a našli sa ďalšie zábery.

Keď v roku 2006 majstrov sveta vo futbale viezli autobusom cez Rím, bol tam s nimi.

V roku 2008 sa dostal na stretnutie lídrov G8 v Aquile, kde sa odfotil s Barackom Obamom. Vedľa Silvia Berlusconiho sa vyskytol na pohrebe vojakov, padlých v Nasiriyi i na pohrebe obetí zemetrasenia v Aquile.

 S Berlusconim

 

Na oslavách výročia založenia jednotiek karabinierov sa nachádzal vedľa prezidenta Giorgia Napolitana. Ruku si podal aj so súčasným, Sergiom Mattarellom. Zúčastnil sa recepcie po tom, ako vláda Mattea Renziho zložila slávnostný sľub. Počas sviatku ozbrojených síl stál bok po boku s generálom Piccirillom, riaditeľom tajných služieb. 

Fotografiu, kde si pripíja s Guidom Bertolasom, šéfom Civilnej obrany, doplnil textom „Spomínajúc na staré časy a mnohé spoločne vybojované bitky, želám ti všetko dobré k narodeninám, drahý Guido!“

 

Nikto ho nepozná

Novinári požiadali o oficiálne stanovisko vládu, ministerstvo obrany, generálny štáb vzdušných síl i niekoľkých politikov. Všetci odpísali, že dotyčný muž pre nich nepracuje a nikdy ani nepracoval. Bývalý premiér Conte si pamätal, že ho žiadal o selfie, ale v nevhodnej situácii, a tak odmietol. Na stretnutí starostov v sídle vlády však Tozzi využil situáciu a keď sa Conte fotil s jedným zo zúčastnených, priskočil k nim. „Vôbec som nevedel, kto to je,“ spomenul si starosta. Tozzi ho z fotky odstrihol a tváril sa, že bol s premiérom sám.

Guido Bertolaso sa tiež zasmial: „Nepoznám ho. So mnou sa fotí mnoho ľudí.“

Kompletne vyfabulovaný je i článok v miestnych novinách, podľa ktorého sa Tozzi, „osobný poradca prezidenta Francesca Cossigu“ honosí titulom Rytier Vatikánu a  Rytier republiky.

 S prezidentom Matarellom

 

Šofér i generál

V snahe odhaliť Tozziho pravú identitu sa potom novinári vybrali do Borgo Velino, kde žije. Vysvitlo, že zememerač má za sebou niekoľko rodinných súdnych sporov, napadol brata i jeho dcéry. Synovca nejaký čas tiež vodil na akcie fotiť sa s politikmi: „Ale potom sme pochopili, že je to choré a zatrhli sme mu to.“ Na správu, ktorú Tozzi poslal do redakcie, že v roku 1984 pôsobil ako chemický, biologický a nukleárny špecialista v pásme Gazy, sa brat len zasmial: „Veď ten ani nevedel, kde je Blízky Východ! Vtedy šoféroval školský autobus a chvíľu robil dopravného policajta.“

Okrem toho bol Tozzi stíhaný za vydávanie sa za inú osobu. Keď ho v obchode čapli, ako kradne, tvrdil, že je generál a kontroluje ich pohotovosť, no pri pohľade na karabinierov si rýchlo strhol nalepené výložky. Keď ho prehľadali, našli rôzne odevy, uniformy a vojenské hodnosti. Na otázku skade to má, povedal, že to je štátne tajomstvo.

Inokedy simuloval krádež manželkinho auta (so značkou 007), tvrdiac, že v kufri sa nachádzajú tajné doklady, týkajúce sa únosov talianskych občanov, magnetické karty na vstup do sídla vlády a rôzne letiská a ďalšie dokumenty, ktoré by mohli ohroziť národnú bezpečnosť.  

  Ako starí kamoši

 

A čo na to Tozzi?

Ten má zo slávy radosť ako malé dieťa, jeho mottom je totiž veta „Na svete je len jedna horšia vec než to, že sa o vás hovorí. A to, keď sa o vás nehovorí.“

Rozhovory nedáva, ale na Facebook napísal, že mu telefón s ponukami zvoní od rána do večera, a tak dúfa, že mu niekto zaplatí za exkluzívne interview alebo o ňom napíše knihu. Bola by z toho i dobrá komédia. 

Z komentárov sa zdá, že jeho priatelia (a často aj pomocníci) vedia, čo robí a tešia sa na jeho ďalší husársky kúsok. Len ktovie, či sa teraz ešte niekam dostane.       
Hyeny napokon vypátrali úplne iný škandál ako plánovali. Ukázalo sa, že Taliansko má v národnej bezpečnosti dieru ako šľak, keď sa obyčajný zememerač dostal až k americkému prezidentovi. Prípad začalo prešetrovať Ministerstvo obrany a pre neoprávnený prístup do vojenského priestoru i vojenský prokurátor.