Disclaimer: V článku bude recenzia knihy a o niečom článok predsa len musí byť tak si to rozmyslite dopredu ak sa daný titul chystáte čítať. I keď nevyzradím nič čo by ste sa nedočítali už na prvých stránkach knihy.

 

Pred časom na mňa internety vypľuli toto dielo s tak šialeným námetom, že ma to zaujalo. Keď som  sa lepších ľudí na DM pýtal ohľadom nejakých referencií na autora či dielo tak som síce odpoveď nedostal, ale zas prišla nevyžiadaná rada „šak prečítaj a zrecenzuj“. Priznám sa, že podobné knižky kde pochybujem o kvalite „nakupujem“ najskôr na nete, aby som si šetril miesto v už i tak preplnenej knižnici. Ak to prečítam a zaujme, následne si diela autora už kupujem. Toto sa však na internetoch „kúpiť“ nedalo a tak som zaúkoloval Ježiška. Teraz však ku knižke samotnej.

 

Predstavte si feudálnu spoločnosť vedenú osvieteným panovníkom ktorá nepozná choroby či infekcie a obyvatelia žijú niekoľko storočí. Vojny ak nejaké sú, sú vedené podľa striktných pravidiel kde aj Ženevské konvencie vypadajú ako barbarské pravidlá. Naviac pravidiel ktoré sa nik neodváži porušiť lebo čestné slovo a česť má svoju váhu. Deti sa dajú počať len vo vzťahoch z čistej lásky čo je aj dôvodom prečo buď má pár deti hneď na začiatku, alebo vôbec. Väčšinu práce za vás dokáže zastať dobytok ktorý rodí samotná zem, príkazy mu dávate telepaticky a stačí ho len vyhrabať ak máte šťastie na úrodnú pôdu. Ak bývate v meste, alebo úrodnú pôdu nemáte musíte nakupovať. Dobytok ktorý dorastá keď si z neho odrežete kus chutnej pečienky, vydrží dlhé roky a nevyžaduje si žiadnu starostlivosť keďže kŕmenie a voda mu iba škodia. Naviac v posledných rokoch sa ho v zemi rodí čoraz viac tak, že si ho môže dovoliť každý obyvateľ z čoho prosperuje celá spoločnosť. Samozrejme nejaké triedne rozdiely predsa len existujú. Nie každý si totiž môže dovoliť tie najchutnejšie kusy s najčiernejšou aurou ktoré vydržia i niekoľko storočí kým zmiznú.

 

Nejaké chybičky sa v systéme kde k spoločenskej smotánke patria kurtizány a miesto bálov sa ako vrcholné spoločenské udalosti usporiadavajú swingers akcie nájdu. Asi tou najpodstatnejšou z nášho pohľadu je, že to je svet démonov a rolu dobytka zastávajú hriešne duše ľudí. Démoni nemajú o existencii sveta nad nebeskou blanou ani potuchy a vôbec netušia ako a skade sa dobytok berie okrem toho, že ho nachádzajú v pôde. Teda až kým nedôjde k nehode ktorá vytvorí priechod spájajúci tieto dva svety. Hore práve zúri druhá svetová vojna a k otvoreniu priechodu došlo na území ovládanom treťou ríšou. Náckovia ktorý vstúpia do pekla si veľmi rýchlo uvedomia kde asi po smrti skončia a tak započne invázia do pekla ktorá má démonov vyhladiť a zabezpečiť dobyvateľom po smrti pobyt ktorý nebude zahŕňať grilovanie za živa a podobné chuťovky.

 

Keď som si pred kúpou pozeral recenzie na nete často som našiel sťažnosti na násilie voči „dobytku“ ktoré z vás vraj spraví vegetariána. Na druhej strane tam de facto nie je nič čo by ľudstvo nerobilo svojim zdrojom potravy takže na tom niečo môže byť. Rovnako časté bolo prirovnávanie ku vraj legende daného štýlu Kulhánkovi. Vegetariánom som sa rozhodne nestal a od Kulhánka som čítal len neprávom glorifikovanú Cestu krve pri ktorej sa rozhodne nečudujem, že autor nedovolil jej reedície. Knižka je takým ľahkým čítaním ktoré som zlupol na jeden záťah a prečítal ju za deň. Nečakajte tam nejaké hlboké myšlienky či morálne dilemy a budete sa fajne baviť. Teda ak vám nevadia také veci ako ukrajovanie si chutných kúskov z mulice človeka nesúceho náklad počas výletu kde slúži súčasne ako proviant, či rozmnožovanie iných domácich zvierat ako obrí pavúk, či strážny pes prostredníctvom párenia s univerzálnou rozmnožovacou platformou – samičkou dobytka. Je pravda, že v poslednej tretine po predstavení knižného sveta dej stráca dych a nie je to zrovna dielo ktoré spraví dieru do sveta no ak máte radi bizarnejšie námety je to fajn.

 

A je na vás či budete fandiť divíziám SS, Satanovej légii, alebo budete sledovať osud Ronalda ktorý sa snaží zachrániť krpatú čo nájde v lese a nedopatrením pri tom skončí v pekle ktoré preňho ako vysvitne až tak cudzie nie je. Alebo si budete užívať príbeh lásky medzi démonmi či nepríjemne pod kožu idúci popis pri zaobchádzaní s dobytkom. Za mňa dávam 7 z 10 tich za živa a do chrumkava ugrilovaných nacistov nadievaných cesnakom.