Pandémia sa skončila, postupne sa vraciam do hudby. Poďme ošúpať tie zemiaky.

Methyl Ethel – Are you haunted? (2022)

Na tejto zvláštnosti z Austrálie som si ulietaval už pred pandémiou, album Everything is Forgotten (2019) je stále v mojej knižnici a nemám problém ho kedykoľvek vytasiť, ak chcem osvedčenú klasiku. Are you haunted je veľmi podobný zvuk – stále len istý art pop, zaujímavé témy o stave ľudského ducha, spevák znejúci ako žena s hlbokým hlasom.

Are you haunted sa otvára trochu teatrálnym štýlom, prechádza cez zrýchľujúce pop bangery, a končí pomalšími, dramatickými piesňami so zvláštnym optimizmom. Z celého albumu na mňa kričí myšlienka, že nech je situácia akákoľvek, bude lepšie. Smiech pomáha. Oxymoron vzhľadom na použité melódie. V Austrálii je všetko opačne.

9/10

Natalia Lafourcade – De Todas las Flores (2022)

Nataliu poznám z jej albumov Musas, kde išla na vlne folklóru a tradičnej kultúry v Mexiku. Také vzdávanie pocty Mexiku ako takému (preto tie albumy majú v názve slovo homenaje). Niektoré skladby mám v mojom playliste, ale albumy ako také ma až tak nechytili. De Todas las Flores je iný, osobnejší album. Lounge, čistý spev, zaujímavá idea, najmä v prvej piesni, kde sa môže zdať, že hlas akoby prestreľuje cez mikrofón a cez okná. Počul som prirovnanie, že je to snaha v poslucháčovi privodiť pocit, že je osobne v štúdiu pri nahrávaní, alebo pri nejakom komornom koncerte.

Už ste tam, už si stačí len užívať hudbu zväčša pokojnú, pomalý tanec, a odrazu je to všetko za nami. Buďme vďační smrti. Bez nej by bol život večným utrpením. Smrť je nádej.

8/10

Spiritualized – Everything was Beautiful (2022)

44 minút, 7 piesní. Skupina existuje už viac než 30 rokov, ale na rozdiel od iných dinosaurov, ktorí nevedia konečne umrieť (Metallica, Muse, Blink-182), títo ľudia ešte mali čo povedať. A namiesto toho, aby plakali, že pesničky píšu producenti z Švédska (povedali urevanci z Green Day), zaťali zuby, išli si svoje, a rockový žáner v stave klinickej smrti obohatili o niečo nové.

Album je skvelý. Je po častiach spojitý, nie disktrétny, takže kúskovať ho je možné, ale neodporúča sa. Obetujte 44 minút svojho času. Rock možno umiera, ale to neznamená, že ho majú pochovať plačúce trosky.

8/10

Muse – Will of the People (2022)

Svet má Problém. A tento Problém je veľký, spôsobila ho Vláda a Korporácie, a Ľudia chcú Slobodu, a budú sa Búriť aby ukázali nespokojnosť s tým Problémom, lebo ho spôsobili špecifickí Ľudia a už Máme Toho Dosť a blablablablabalbalablablabalbalabla.

Muse a ich politická snaživosť angažovať sa tak vágne, že už to nežerú ani tínedžerky na Instagrame, našla nové dno. Áno, svet má problém, ale nepovedia čo je za problém, kto ho spôsobil, čo treba robiť, len že sa ľudia budú búriť. Proti čomu? Klimatickej kríze? Nedostupnosti krepového papiera? Spoločenskému tlaku proti chlapom, ktorí nosia tenisky na suchý zips?

Umrieť s gráciou sa už nenosí.

2/10

Psychedelic Porn Crumpets – High visceral (vol.1 a vol.2) (2016-2017)

„Je to ako Tame Impala, len tvrdšie, tak si to skús“ som počul kedy, asi v roku 2018. Tak som sa k tomu dostal až na jeseň 2022. Hups.

Je to psychedelic rock, s tým rozdielom, že Tame Impala je ako keby dlhovlasý, 50kg vážiaci stoner spieval, len je tak ďaleko, že ho nie je možné udrieť do tváre. Crumpets idú kontaktne. A album High Visceral je horská dráha na začiatku, uspávanka na konci. To je však len prvá časť albumu, ktorú plne odporúčam.

Druhá časť je tak zabudnuteľná, že už ani poriadne neviem, čo tam bolo. Asi to isté, len o 80% horšie. Niečo ako Pendulum, keď rozdelili song The Island na dve časti. Prvá časť je správne vygradovaná show, druhá časť je od chrbta obkreslená omaľovánka tupou pastelkou. To je High Visceral.

8/10, 4/10

Metronomy – The English Riviera (2011)

Lebo odporúčať 12 rokov starý album je v móde, a predsa nemám pocit, že by album mal 12 rokov. Typická sladká zamilovánka, len trochu inak, alternatívne, ako každý alt pop. Neurazí, nesklame, fajn na dlhšiu cestu, keď chcem počuť proste Niečo, ale nie Toto či Tamto, a už vôbec nie To.

A predsa. Veď ak sú ako všetci ostatní, prečo ich odporúčam? Lebo tento album má v sebe takú tú lo-fi, minimalistickú hru, ktorá pôsobí ako osviežujúci závan vetra. Why use big stick when small stick do trick?

7/10

Jockstrap – I love you Jennifer B (2022)

Ehm, no, ťažko povedať, aký je to žáner. Žiadny. Každý.

Ehm, no, ťažko povedať, aký má album myšlienku. Asi žiadnu. Všetky.

Ehm, no, ťažko povedať, ako dať do súvisu vokalistku s čistým hlasom a jej nebeské spevy o bohapustej jebačke. Nijak. Akokoľvek.

Ehm, no, ťažko povedať, ako sa dá spojiť lounge, electro, balady, a ktovie čo ešte. Nijak. Presne takto.

Lana Del Rey na cracku, relapse, crack, relapse, trochu speedu. Triezvo.

8/10

Big thief – Dragon New Warm Mountain I believe in you (2022)

Veľký zlodej drak nový teplý vrch verím v teba Veľký zlodej nový teplý vrch verím v teba nebavil si ma Veľký zlodej nový teplý vrch verím v teba si veľmi dlhý a hudobne krásny ale netriafaš moju aktuálnu náladu Veľký zlodej nový teplý vrch verím v teba máš dve pesničky v mojom playliste lebo Simulation Swarm mi pripomína Horizon Zero Dawn a tá druhá je tiež zaujímavá Veľký zlodej nový teplý vrch verím v teba si 8/10 ale nie sme si súdení neplač prosím.

osem/desať

 

Nabudúce si zrecenzujeme kurací paprikáš s haluškami z miestnej táckarne.