Skončil sa nám máj, lásky a radovánok čas. Ak ste žiadnu lásku nezbalili, nezúfajte, je tu jún, mesiac poľovníctva a ochrany prírody, takže si môžete dáku zastreliť, či ochrániť. Nejako som sa v úvode zamotala. Keďže aj v májovom Mnohosrde bola téma lásky opomenutá, tak sa trošku povenujem najnovším vedeckým faktom z oblasti bozkávania, objímania a kto vie, kam všade zabrdnem (sám autor ešte netuší).

 

Kto by sa nerád objímal, bozkával, všakže?! Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, ako dlho a ako často by ste sa mali bozkávať a objímať, aby to malo blahodarný účinok na vaše zdravie (samozrejme aj zdravie vášho partnera, všakže nie sme sebci)?  Som presvedčená o tom, že sa tu určite nájdu aj takí, čo si spravili vlastnú štúdiu, ale pravdepodobne to nepublikovali v karentovanom časopise a ich snahy obohatiť toto ľudstvo vyšli nazmar. Každopádne sa nájdu skupiny vedcov, čo sa tejto problematike seriózne povenovali.

 

Začneme nevinným objímaním a základnými faktami, čo sa deje s naším telom pri tej krásnej činnosti, keď niekoho oblapíme okolo hrudníka. Redukuje sa strach zo smrti (ak čítate pravidelne Zem&Vek, objímať by ste sa mali častejšie), stimuluje oxytocín, dopamín, serotonín (samé užitočné neurotransmitery s notoricky známou funkciou, tak to nebudem rozpisovať), znižuje pulz, posilňuje imunitný systém a ďalšie. Podrobnosti naštudujete tu. Pozitív toľko, že by ste mali mať chuť objať najbližší objekt.

 

 Podľa americkej terapeutky Virginie Satirovej potrebujeme minimálne štyri objatia denne pre potreby bazálnej pohody. Už si to rátate na prštekoch? Začínate byť v strese, že ste nesplnili ani tie bazálne štyri objatia? Nevadí, bude horšie! Pre prevenciu, čo sa spokojnosti a zdravia týka, potrebujeme dokonca 8 objatí denne a pre rast (autor žiaľ neuvádza či do dĺžky, šírky alebo mentálny) a osobný rozvoj je potreba 12 objatí denne, nie mesačne! Zrátané? Tiež ste zistili, že ťažko zanedbávate váš osobný rozvoj? Rýchlo objímať partnerov, babky, dedkov, kamarátov, plyšákov, domácich maznáčikov, stromy.  Áno, aj stromy to môžu byť, ja vás neklamem, mám dôkaz! Prípadne sa odporúča zaobstarať si takéto tričko alebo zúčastniť sa akcie. Samozrejme, keď sa zúčastňujeme akcie Free Hugs, prezentujeme to štýlom, že sa snažíme myslieť na blaho ostatných, nie, nejdeme do toho z čisto sebeckých dôvodov! Jéjda, skoro som zabudla, že Amíci vyriešili túto dilemu týmto spôsobom. Patrí im samozrejme preveliká vďaka. Ak bývate na samote v lese a tie stromy, napriek preukázaným pozitívnym účinkom, nechcete objímať, ovce už tiež z nejakého dôvodu nie sú in, tak si rýchlo objednajte HugEGram! Nezabudnite pri objednávaní na vašich single kamarátov, kamarátky a starých rodičov, určite vám budú povďační za taký praktický darček.

 

Myslím, že sme sa naobjímali dosť, čas na bozkávanie! Opäť začnem pár faktami z oblasti fyziológie a pozitívnych účinkov bozkávania. Precvičovaním tvárového svalstva pri bozkávaní, vylepšujeme svoj mladistvý vzhľad a vyzeráme šťastnejšie. Bozkávaním dokonca môžeme chudnúť! Kalorický výdaj pri tejto krásnej činnosti je 2 kalórie/min (8,4 kj/min). Na vybozkávanie jedného hamburgera potrebujeme dve hodiny a desať minút. Časovo náročné chudnutie! Porovnanie so sexom neskôr. Slinami, tvoriacimi sa pri bozkávaní, napomáhame zmývať povlak baktérii z našich zúbkov. Vlhké bozkávanie odporúča aj Komora  zubných lekárov. Bozkávaním si zlepšujeme odolnosť voči alergénom a aj odolnosť voči stresu, prostredníctvom aktivácie parasympatika. Bozkávaním dochádza k výmene kožného mazu, čím posiela chemické signály do oblasti mozgu, ktorý je asociovaný s náklonnosťou a tendenciou viazať sa (môže patriť aj medzi nevýhody). Medzi najzaujímavejšie fakty patrí zistenie, že bozkávanie znižuje hladinu cholesterolu. Takže, pokiaľ ideme na romantickú večeru v dvojici, dáme si dáky bravčový rezník, negatívne vplyvy cholesterolu zvrátime dostatočne dlhou predohrou. Bozkávanie odporúča desať z desiatich opýtaných kardiológov ako prevenciu voči infarktu myokardu a mozgovej porážke. Viac tu a tu, ak vás zaujíma biochémia, tak tu. OK, sľubujem, slovíčko tu škrtám z môjho repertoára! Biochémiu si pekne pozrite, práve tá oblbuje náš mozog. Aby mi nebolo vyčítané jednostranné zameranie môjho článku, musím spomenúť aj riziká bozkávania. Okrem klasickej hávede ako dáke chrípkové vírusy, či bakteriálne infekcie ako napr. angína si môžete od bozkávacieho partnera požičať aj  Epsteino-Barrov vírusom, ktorý spôsobuje mononukleózu, zvanú aj trefne kissing disease.

 

Presúvame sa k aplikácii tohto všelieku, bozkávania. Na úvod tu máme otázočku: Ako často by sme sa mali bozkávať? Áno! Správne! Denno-denne a čím častejšie, tým lepšie. Ale pozor, ono to nie je také jednoduché. Tu vstupuje do hry nielen frekvencia bozkávania, ale aj dĺžka a vášnivosť bozkávania. Podľa sexuologičky Gabrielly Morrisseyovej by minimálne tri bozky mali byť vášnivé (názorná ukážka Justina), a pre zdravý vzťah sú optimálne 7 sekundové bozky. Zrátané a čas stopnutý? Rýchlo vybozkávať partnerov! Pre tých, čo patria do kategórie single, mám samozrejme pár riešení, klasicky tričko, verzia pre intelektuálov. A komu sa tričko máli, má možnosť usporiadať si vlastnú akciu. S veľkým žiaľom vám musím oznámiť, že Amíkom sa nepodarilo ešte vynájsť dáku náhradu za cudziu ústnu dutinu, aj keď Japonci tomu nemajú ďaleko (ďakujem Anduk). Mňa ešte napadla takáto pomôcka. A pri hľadaní vhodnej ukážky som natrafila na toto a toto. Ľudia, ste strašné prasce! Ospravedlňujem sa, ale pohoršili ma tie posledné dudle.

 

Od bozkávania je čas presunúť sa ďalej. V ďalšej sekcii môjho článku by som rozobrala problematiku sexu. Ale keď tak pozerám na dĺžku článku, na dnes stačilo. Pokračovanie nabudúce.