Normálny bežný deň. Ponáhľate sa do práce, lebo dnes máte dôležitú poradu. Stojíte pri vchodových dverách a čakáte. Vaša zákonom priklepnutá oblieka vášho staršieho potomka, ktorý dookola otravuje, že má naopak pančuchy. Mladší potomok vreští v izbe. Žena na vás nervózne chrlí posledné pokyny, čo máte nakúpiť a vy viete, že nemáte šancu si to zapamätať. Ona to vie tiež, preto vám určite ešte zavolá do práce. Rozmýšľate, kedy sa toto všetko stalo. Veď len nedávno ste sa zoznámili a už ste ženatý s dvoma deťmi. Predtým bolo všetko iné, chceli ste cestovať, užívať si a rodina bola naplánovaná na neskôr. Čo sa teda stalo? Ale nech, milujete svoju rodinu a svoje deti nadovšetko. A aj s tou vašou vám to celkom klape. Dlho si nemohla nájsť prácu, takže kompletná obživa a tok peňazí bol na vás. Ale odkedy ju vzali do jednej firmy, zlepšilo sa to. Už si dovolíte viac a aj decká dostali na Vianoce vytúžené darčeky. Viete, že je toho na vás aj na ženu dosť, tak sem tam, keď má kto strážiť decká, vypadnete von, len tak sa prejsť. Stále sa držíte za ruku, akoby vám bolo dvadsať a keď to niekomu náhodou vadí, tak nech si to hodí. Máte skvelú rodinu a ste na to patrične hrdý.

Všetko by bolo v najlepšom poriadku, len máte pocit, že ženu niečo trápi. V poslednom čase dosť často vyhľadáva kamarátky a dáva vám najavo, že nie ste jediný na svete. Že bola dosť dlho na materskej, že potrebuje spoločnosť a niekedy vypadnúť len tak na kávu. Áno, to všetko chápete, čo však nechápete, je, prečo vám niekedy nezdvihne telefón, neodpovie na sms, prečo sa niekedy odtiahne, keď ju chcete objať. A aj sex je taký jednostranný. A ona dookola opakuje, že je všetko v poriadku, len potrebuje priestor pre seba.

Ok, tak nech má, čo chce. Poviete jej, že jej ten priestor teda dáte a ona sa prihlási na aerobic. Z toho sa aj celkom tešíte, pretože jej z tehotenstva ostalo pár kíl navyše. Tým sa vyriešia dve veci naraz. Ona sa vyskáče a okrem toho aj schudne, čo bude fajn, ale páči sa vám aj taká, aká je.

A tak zavediete nový režim. Utorky a štvrtky sú voľné dni pre ženu a vtedy postrážite deti a postaráte sa o ne. Keď príde žena domov, máte už všetko hotové, decká sú v posteli, a tak máte aj čas na seba. Nalejete si pohár vína a len tak pri telke pokecáte, čo nové v práci a čo zase susedia, skrátka debata o ničom, ale zároveň taká uvoľňujúca a príjemná, ako keď ste doma a stres z celého dňa z vás zrazu opadne.

Takto to funguje pár týždňov a všetko sa zdá byť v poriadku. Po cvičení je žena spokojná, ale iné dni doma začína byť akási nepokojná. Tvrdí, že v práci je toho veľa, nestíha, aj šéf po nej šliape a chce výsledky. Preto niekedy ostáva dlhšie v práci. Nie dlho, stačí hodinka. Vraj sa jej lepšie pracuje, keď je sama a kolegyne už odídu. Sem tam pre ňu do práce prídete a naozaj, na stole má kopu papierov, ktoré ešte potrebuje vybaviť.

Začína vás to štvať, neposlali ste ju predsa do práce, aby bola v kuse nervózna a prenášala to aj domov. Keď jej však navrhnete, aby ostala doma, nesúhlasí. Tvrdí, že má túto prácu rada, je vo výbornom kolektíve a aj peniaze sa zídu.

Opäť prejde určitý čas. Žena sa od vás odťahuje už pravidelne. A aj celkom pravidelne chodí neskôr z práce a cvičiť. Začínate si uvedomovať, že niečo nie je v poriadku. Začnete po ňu chodiť do práce úplne pravidelne, ale vidno na nej, že jej to vadí. Nie ste taký sprostý, aby ste nevedeli, čo je vo veci. Jedného dňa prídete po ňu, naložíte ju do auta a zaparkujete pri najbližšom podniku, kde na ňu zatlačíte, čo sa deje. To, čo sa dozviete, vám vyrazí dych. Vaša manželka to už dva roky ťahá s kolegom. Ten je tiež ženatý a má dve malé deti. Skúšate pochopiť, kde sa stala chyba. Čo ste urobili zle. Neflákate sa po krčmách, o rodinu sa staráte, žena má všetko, čo si zažiada, čo by vlastne chcela? Pár kamarátov vám na to povie, že by potrebovala poriadnu po hube a pár zase, že keď je koze dobre... Niektorí vám radia zbaliť sa a okamžite vypadnúť, ďalší aby ste zabojovali a nestratili ženu aj synov. Neviete, čo robiť, a tak sa vyberiete porozprávať s dotyčným pánom. Ani neviete, prečo to robíte. Asi čakáte, že vás vyprovokuje natoľko, že mu jednu natiahnete. Nič sa tým nevyrieši, ale potešilo by vás to. Dotyčný kolega vám do oči tvrdí, že vašu ženu miluje a chce s ňou žiť. V tej chvíli ste rozhodnutý, že len tak sa nevzdáte. Sám neviete, ako to celé dopadne, ale v tejto chvíli sa vo vás vzbúri celá vaša hrdosť a majetnícke sklony a rozhodnete sa, že bez boja to nebude. A tak aj keď sú vaši známi v šoku z toho, ako sa správate, vy viete presne, čo robíte. Zahrniete ženu pozornosťou a kvetmi, beriete ju na večeru, prejavujete jej toľko lásky ako nikdy v živote. Prináša to svoje ovocie. Sama začína pochybovať, či je kolega to najlepšie, čo mohla stretnúť. Dohodnete sa s jej kamarátkou, ktorá je na vašej strane a tá jej na rovinu vyloží, čo ju čaká s nemajetným kolegom, ktorý možno čoskoro aj dostane výpoveď, pretože šéf sa o aférke dozvedel a chce to riešiť. Vaša žena si už uvedomuje, že prestrelila, a po hádke s kolegom to ukončí, podá výpoveď a s plačom vás poprosí o odpustenie. Čo máte z toho, že bola sprostá, že ju obalamutil a z milióna sľubov, ktoré vám práve dala? Rozbila všetko, čo ste si budovali, ale hlavne úplne zničila vašu dôveru. Odteraz vždy, keď niekam pôjde, budete rozmýšľať, s kým je a čo tam robí. A čo teraz s vami? Pre niektorých ste hrdina, že ste to takto zvládli, pre iných úplný idiot a paroháč. Zatiaľ neviete, čo ďalej, je však isté, že takto ste si ten skurvený život nepredstavovali.

Ďalší deň. Ponáhľate sa do práce. Starší syn opäť otravuje s pančuchami, mladší reve v izbe, žena vás vyprevádza a spýtavo hľadí, čo teraz. Ale na to jej  zatiaľ neviete odpovedať..

PS: Snáď vie, čo robí...