Na planéte Thra, obiehajúcej okolo troch sĺnc, zažívajú obyvatelia ťažké časy. Vládnu jej totiž krutí Skeksisovia, ktorí zotročili ostatné rasy. Skeksisovia svoju silu a moc čerpajú z fialového kryštálu, ktorý na Thra spadol pred tisíc rokmi a je uložený v bizarnom skeksiskom paláci.

Ďaleko od paláca v skalných obydliach uprostred džungle žijú dobrí a múdri urRu, známejši ako Mystici. Tí sa ujmú osirelého dieťaťa z rasy Gelflingov, menom Jen, ktorému Skeksisovia zavraždili rodičov. Mystici Jena vychovajú a jeho umierajúci učiteľ mu prezradí, že nie je len tak hocijaká sirota, ale záchranca planéty pred diktatúrou Skeksisov. Na to, aby ukončil tisícročnú hrôzovládu, musí nájsť úlomok kryštálu a zasadiť ho v paláci do kryštála v okamihu, keď sa všetky tri slnká dostanú do jednej línie s planétou. Tento úkaz má čoskoro nastať a tak sa Jen vyberá na cestu. Zároveň s jeho učiteľom umiera aj skeksiský vládca a v paláci nastane spor o následníctvo.

Mystik. Zdroj: Wikipedia

Nebudem prezrádzať viac z deja tejto rozprávky, pretože je pomerne jednoduchý, priamočiary a predvídateľný. Napriek tomu je však toto filmové dielko výnimočné a to hneď v niekoľkých ohľadoch. Film vznikol v roku 1982 a je bábkový. Nejde však o maňušky ani marionety, v bábkach sú oblečení herci, aspoň teda vo väčšine záberov. A že sú to teda bábky parádne. Animáciou, ktorá je maximálne vierohodná, ale aj výzorom, ktorý je u Skeksisov supí, u Mystikov tak nejak mločí a u Gelflingov približne ľudský. Týmito troma rasami však zďaleka nekončí výpočet všetkých živých tvorov planéty Thra. Počas putovania s Jenom uvidíte všemožné potvorky, ktorých podoby svedčia o mimoriadnej predstavivosti tvorcu. S mužom sme skonštatovali, že film vyzerá ako bábková verzia Miyazakiho anime, krížená miestami s Dalího obrazmi a Švankmajerovými montážnymi príšerami. Remeselná prepracovanosť bábok vyráža dych. A to o to viac, že v dnešnej dobe CGI si už asi málokto vie predstaviť, že niečo také by niekto skutočne fyzicky vytvoril vlastnými rukami.

Skeksis. Zdroj: Wikipedia

Skrátka, je to vizuálny skvost. Nevšimli sme si jediný hluchý či nezaujímavý záber. Preto jednoduchosť príbehu v tomto prípade vôbec nie je na škodu. Práve naopak, dáva vyniknúť obrazovej stránke filmu.

 

V neposlednom rade treba spomenúť aj hudbu, ktorá rozprávku veľmi vhodne dopĺňa a dokresľuje jej užasnú atmosféru. Je dostatočne pozoruhodná, aby ste ju zaregistrovali, ale nijak nestrháva na seba pozornosť ani nenarúša celkový dojem. Niečo ako v LOTR filmoch. Pôvodne vraj mala byť v inom štýle, ale tvorcovia filmu sa báli, že pre vtedajšie diváctvo by to bolo už príliš náročné sústo. Nevadí, takto je to dobre.

 

Čo povedať viac? Asi už len, že vám rozhodne odporúčam, aby ste si The Dark Crystal pozreli. Za mňa desať chlpatých zubatých príšeriek z desiatich.

 

P.S.: na Netflixe je aj nový desaťdielny spin-off seriál z tohto sveta – The Dark Crystal: Age of Resistance. Tiež bábkový, aj keď predpokladám, že počítačom dorábaný.