Nie až tak dávno (pár mesiacov dozadu) som si na tento film pozrel trailer a nevyzeralo to úplne zle. Zhliadnuť ho teda okamžite, ako sa stal verejne prístupný širokej spoločnosti, bola moja úloha číslo jeden. Avšak hneď tu vám musím povedať jeden masívny spojler. Film Bludiskový Behúň (The Maze Runner.2014) je len prvým dielom neviemkoľkodielnej série, čiže sa v ňom takmer žiadne odpovede na svoje otázky nedozviete a budete len debilne hľadieť na filmové plátno dlho potom, čo skončí.
 

 Nebudem sa teda viac zamýšľať nad tým, prečo nik nevie urobiť dobrý film bez toho, aby na to potreboval aspoň zo tri pokračovania. Čiže, o čo v tejto prvej časti vlastne ide?
 

 Nuž. Každý mesiac do uzavretej spoločnosti zo Zeme prichádzajúci výťah prinesie jedného človeka. Zvyčajne ide o chalaňov (či chalošov, neviem, čo teraz letí) a trvá to už asi nejaké tie tri roky. Títo jedinci si nepamätajú z predchádzajúceho života nič a spolu vytvárajú komunitu v ohraničenom prostredí bez kontaktu s vonkajším svetom, ktorého jedinou vadou sú vysoké múry, za ktorými sa skrýva ever-changing Bludisko. To sa vždy ráno otvorí a následne večer zavrie. Kto v ňom ostane cez noc, ten sa rána nedožije, čiže nájsť z neho cestu von je niečo, o čo sa všetci snažia márne už nejakú tú dobu. Hneď tuto je jasných pár vecí. Dostať sa z bludiska von bude o dosť zložitejšie, ako presvedčiť moju pani M., nech skúsi aspoň ochutnať sójové kocky.
 

 Atmosféra celého filmu je zahalená hrubou vrstvou mysterióznosti, čo sa mne osobne veľmi páčilo. Počas sledovania filmu som sa asi tri razy prichytil, ako si v duchu hovorím: „Námet, atmosféra, postavy, ba aj zápletka sú fajn, len prosím, nech to má aj normálny koniec, aby to nebola úplná chujovina.“ Totiž celý tento filmový počin mi pripadal ako taký hybrid vytvorený zmeskou filmov  Osada (The Village.2004), Kocka (Cube.1997), Diera (The Hole.2001) a ešte hrou Portal (The Orange Box.2007). Skrátka, samé pozitívne inšpirácie.
 

 Hlavné postavy sa snažia z bludiska dostať na slobodu, zistiť, prečo ich do toho bludiska vôbec niekto poslal, a samozrejme aj čo to je za pavúkoidné bytosti, ktoré v noci do bludiska vyliezajú. V hlavných úlohách máme s výnimkou jednej baby samých chlapcov, čo teda z celého filmu robí masívny sausage fest, ale tak čo narobíme. Veď ak chceme natočiť niečo v štýle Divergent pre cieľovú skupinu chlapcov od 12 do 15, inak sa to asi ani nešlo. Takže máme tu toho chlapca, čo v Love Actually balil tú malú africko-americkú speváčku, potom toho chlapca, ktorého vo We´re the Millers uštipol do gulí pavúk, no a samozrejme ešte je tu aj filipínska odroda Bruna Marsa. A ešte hlavný hrdina Tomáš, nepočúvajúci žiadne príkazy a žijúci si podľa svojich vlastných pravidiel. Ostatok za veľa nestojí.
 

Vo všeobecnosti teda mali tvorcovia v rukách obrovský potenciál, avšak ako moja predtucha napovedala, nedomysleným rezultátom ich snaženia je nedotiahnutý koniec, ktorý zrejme mnoho ľudí odradí od pozerania ďalších častí. Ja osobne sa idem hnedkaj na amazon pozrieť, či k tomuto Bludiskovému Behúňovi nebudú ďalšie časti v knižnej podobe. Udeľujem jeden a pol hviezdy z piatich.