Áno, niektorí ich máte radi. Možno máte štyridsať rokov a nikdy ste neprekročili hranice rodnej dediny. Možno máte skreslenú predstavu o tom, ako má hudba vyzerať. Možno len radi počúvate hudbu, ktorá je hudobným ekvivalentom poviedok Alexa Dammiho. Ak ste si odškrtli aspoň jedno z týchto kritérií, nečítajte ďalej. Ideme totiž na hudobný rozbor najnovšieho paškvilu hudobného diela od známej slovenskej kapely IMT Smile – Navždy.

Hoci je tento článok satirou, kritika bude konštruktívna, nie nejaký obyčajný slovenský hejt. Začneme pekne poporiadku.

Názov

Autor v istom rádiu spomenul, že je to „najromantickejšia skladba od IMT Smile“. Teda podľa fanúšikov. Už názov je romantický asi ako erotické historické romány s polonahým vojvodom a polonahou vojvodkyňou. Zameňte si  to ľubovoľne za akýkoľvek iný šľachtický titul, na ukážku si stačí zadať do vyhľadávania heslo „vojvoda + kniha“ a získate celkom presnú predstavu, na čo myslím:

 

Pre tých menej chápavých, je to gýčové ako háčkovaný obrúsok na babkinom počítači s Windowsom 95. Ale dobre, keďže ide o romantiku, berieme – asi chcel autor povedať, ako vyplýva i z textu, že jeho láska je navždy. Necháme ho v tom a my ženy sa uškrnieme a posunieme k rozboru notovému.

Hudobná stránka

Zadajte si do vyhľadávača názov piesne + akordy. Zistíte, že na toto dielko sa musíte naučiť až päť akordov (C, Dmi7, Ami, Fmaj7, F). Je to dobrá správa, pretože pri letných opekačkách môže i ožratý menej skúsený gitarista (ukulelista alebo mandolínár) vybrnkávať päť trápnych akordov poloožratým dievčinám, ktorým zostane v pamäti len ten príšerný spev kvázynádejného speváka z dedinky, ktorý týmto vystúpením chcel zvýšiť svoje šance na vrznutie vzťah. My ženy opäť vieme, že najlepší pocit na svete je pocit pivového dychu na uchu (krku, tvári), ktorý sa snaží spievať, ale keď ide do výšok, náhodou si grgne.

*Tip pre gitaristu: pri speve treba napodobňovať tón jelenej ruje.

Text

Text je dokonalým básnickým dielom. Ak by všetci slovenskí básnici mali jedno spoločné dieťa, to dieťa by vymyslelo tento text. Naozaj. Dá sa totiž analyzovať na viacerých úrovniach:

Rýmy

Rýmy sú v texte komplikované, autor dokázal zrýmovať nezrýmovateľné. Príklady: „mení – zlomení“; „slepí – lepí“; „netrvá – viac než má“; „premení – šialený“; „chcem – viem“; „deň – sen“. V štvrtej triede ZŠ by sme udelili jednotku s hviezdičkou.

Prírodné javy

Autor sa venuje aj popisu prírodných javov. Tak napríklad: „So svitaním sa rozplynie každá tma“. Zvyčajne sa to prisudzuje faktu, že Zem sa točí. Severania sú smutní, že to nechápu, lebo občas im tá polárna noc trvá dlhšie a na rozplynutie tmy si musia počkať.

Ďalší jav síce nie je úplne prírodný, ale môžeme ho spomenúť: „Nič netrvá viac než má.“ Radíme ho do kategórie citátov „keď prší, je mokro.“

Náboženstvo

Autor odkazuje i na vyššiu moc: „Vyššia moc všetko mení a zrazu sme zlomení“. Odkaz na vyššiu moc nádherne posadil do gramatického rýmu. Nie je však jasné, na akú vyššiu moc tu odkazuje – v našom kontexte asi na kresťanskú, takže to, že autor si nevrzol, je božia chyba. Ha! Konečne nie chyba ženy! Feminizmus!

Metafory a prirovnania

Text je plný metafor. Napríklad: „Keď každý túži vyzliecť zo seba ťažké sny zlé.“ Obrátený slovosled metaforu síce nerobí, ale dajme tomu, že táto päťstoročná fráza z múzea gýču dostane aspoň nové využitie.

Okrem toho autor prirovnáva (asi seba a svoj ľúbostný objekt) k chodcom na lane: „Sme ako chodci na lane a nevieme kam padáme“. Síce „na lane“ a „padáme“ je v texte iba preto, že sa to rýmuje a iný súvis tam nie je, s tou nevedomosťou vieme pomôcť: padajú dole. Inde sa padať nedá. Gravitácia.

Posledné prirovnanie, ktoré stojí za analýzu, je „sme ako živé pochodne, horia v nás slová náhodné“. Podľa tejto analýzy však náhodné slová horia maximálne tak v autorovi textu.

Obsah

Z textu je zrejmé, že ide o ľúbostnú problematiku. Už na začiatku autor odkazuje na neplánovaný incident, ktorý zapríčinila vyššia moc:

„Stáva sa, že sa nestane

Čo bolo naplánované

Vyššia moc všetko mení

A zrazu sme zlomení“

 

Nedozvedáme sa, čo presne tento incident znamená. Zlyhanie prerušovanej metódy, ktoré vyústilo v tehotenstvo? (Tam je odkaz na tú vyššiu moc). Nevera? Nevieme.

Autor však prechádza k do cirkusantského prostredia:

„Sme ako chodci na lane

A nevieme kam padáme

Možno sme trochu slepí

Keď sa na nás tma lepí“

Je možné, že ide o akrobatickú dvojicu, ktorej sa pretrhlo istiace zariadenie. Do úvahy však prichádzajú obe možnosti - zlyhanie prerušovanej metódy u cirkusantskej dvojice (z Božej vôle). Odkaz na slepotu však otvára i možnosť zdravotných problémov.

Po popise prírodných javov (uvedených vyššie) sa autor vyznáva zo svojich citov. Napriek problémom (či už tehotenstvo alebo pretrhnuté lano) chce veriť:

„Navždy veriť chcem

Navždy ľúbiť viem

Ten pocit predsa vždy potrvá

Navždy veriť chcem

Navždy spievať chcem

že navždy ľúbiť viem

Ten pocit predsa vždy potrvá

Navždy veriť chcem

Prežiť spolu deň“

Navždy veriť je síce pekné, i keď sa nedozvedáme, v čo. Pre poslucháča je však smutné, že autor chce aj navždy spievať. Pieseň teda končí tragicky.

Dnešné hudobné okienko sa končí, ďakujeme za pozornosť, stay tuned.