Neviem, vraví sa, že do tej istej rieky dvakrát nevstúpiš. Ja som vstúpil už tretíkrát a zase som sa zmočil. Dávnejšie ma v kine zabila absolútne nudná a nezáživná Gravitácia (2013), potom prišiel (že vraj) najlepší film o vesmíre Interšpár (2015) s "úžasnou" preorganovanou hudbou v pozadí, ale nie o nich som chcel. Najnovšie sa téme odľudštenia na inej planéte venuje filmové spracovanie knižného beceleru Marťan. Ani som na to veľmi nechcel ísť, ale vravím si, že tomu dám šancu, predsa len, kino možno umocní zážitok, samé známe mená vo filme, aj Mars ako planéta celkom ujde. Témička síce ohraná, ale bol som zvedavý, či sa dá nejak originálne spracovať. Ono nebol to úplný prepadák a väčšina ľudí si na tom rozhodne pohoní (mnohí už honia, napr. na csfd), no film by som skôr označil ako zápaďák, čo vysvetlím nižšie.

 

Témička filmu sa točí okolo botanistu na Marse a jeho neplánovanom kolonizovaní planéty. Misia sa pokazila, prišla búrka a Mark Watney alias Med Démon sa po doznení kataklyzmatickej prašnej fujavice zobudí v piesku. Za normálnych okolností by ste si povedali, že to bola v noci kurva dobrá akcia, keď ste oblečený v skafandri a ležíte si na piesočnej pláži. Toto je ale červená planéta a vy ste v totálnej riti. Dobre, s tou riťou som to kus prehnal, pretože máte postavený príbytok, nejaké zásoby, aj komunikácia so Zemou je možná, takže to až tak márne nie je. Taká dlhšia samotka nie je nikdy na škodu. V skratke pôjde vo filme o záchrannú misiu, aby nášho živého-mŕtveho Marťanka dostali naspäť domov. BTW: kedy s tým vo filmoch s Démonom prestanú? Zachraňovali ho vo Vojakovi Ryanovi, zachraňovali ho v Interšpári a teraz je z neho zase odľud.

 

Keď ste sami na planéte, pracujete s tým, čo máte. Jedla máte celkom dosť, lebo misia musela byť nútene prerušená (čím sa ale nesplnili kvóty a v NASA chceli tunelovať a zavádzať verejnosť) a zostalo vám celkom dosť po ostatných členoch. Kuriatko vo vákuovom obale, zemiačiky, kečup, chrupky, oriešky... S vodou to už je horšie, ale spraví sa. Trošku mágie fyziky a je to. A potom je tu šťava. Tá na chod celej základne/vozidiel a aj tá, ktorá filmu chýbala. Na rozdiel od tej filmovej bolo na planéte šťavy dosť, lebo sa dá vyrobiť zo slnečných kolektorov. Tá filmová, o ktorú sa mal postarať Škót Ridley, by sa mala dať vyrobiť v štúdiu a exteriéroch. Nuž, nevyrobili. Asi málo chute do projektu. Neviem.

 

Sa pomaly presúvam k pojmu zápaďák. To je filmíček, ktorý je chtiac písaný tak, aby bavil veľa divákov naraz, bolo z neho cítiť lásku, pozitívno aj akcia sa nejaká urodí, troška patriotizmu, naivity, hepiendík a tieto veci. Tento konkrétny zápaďák si požičal veľa známych hercov, ako napríklad Med DémonKataMaránMišo PenaŠón Mistr Bín a takisto aj šialený rozpočet (to nie je herec). Ten sa potom režisér snaží prejebať čo najlepšie a dúfa, že sa mu to z kina vráti. Ak je film veľmi dobrý, aj nejaké DVDčko a Blu-ray sa započíta a na neurčitú dobu si zase môže žiť ako v bavlnke. Ak sa to ale zoserie, tak s ním spoločnosť rozviaže kontrakt, zrušia sa nadchádzajúce projekty a medzi verejnosťou je vnímaný ako čurák, čo nevie nasmerovať podanie látky tým správnym smerom. Marťanko svoj rozpočet asi trhne, ale nie preto, že by sa Škótovi nejak extra film vydaril, ale vďaka nedávnemu objavu tečúcej vody na Marse #konšpiráciemajúopäťzelenú. Správny zápaďák by mal mať aj nejaké hlúpo šialené/trafené postavy, ktoré sú ale na druhej strane niečím geniálne a pritom prosté (aby sa odľahčila situácia alebo ja opäť neviem načo sa táto esencia vôbec pridáva). V tomto prípade ide o kávou nadopovaného astrofyzika, ktorý znenazdajky príde s najlepším riešením pre celé osadenstvo. Nechýbajú s ním pseudovtipné scénky (dosť divákov v kine sa ale bavilo), ktoré nejaké percentíčka filmu rozhodne pridávajú. A čo sme si povedali, že by mal mať správny zápaďák? Presne tak, MURICA FTW! Vlajočky na námestí vlajú, myslí sa na verejnosť, nadväzujú sa medzinárodné kontakty, ktoré nakoniec všetko zachránia. Parádička. Režisér, ktorý má na konte legendárneho Votrelca sa musí uchyľovať k takým sračkám, ako je patriotizmus a vynášanie USA do nebies. Hlupák starý. Ťažko mi je, keď sa podanie témy zameria na celovečerný rodinný film. Skrátka PENIAZE > všetko ostatné.

 

Poďme k hudbe. Ťažko hovoriť o soundtrackoch, pretože väčšina songov boli nejaké staré disco hity, ktoré väčšinou hrali na pobavenie a odľahčenie atmosféry, samozrejme v rámci jemne vyladených scénok, kde muselo byť trošku "vtipu". Aj v Gravitácii hrali country sračky, ale tu je rejžo už starý, tak sa kus kváziplagiátorstva dá pochopiť. Čo už sa mi ale zdá ako hardcore na prehltnutie, je some kind of hrdinskej hudby, kedy sa Marťan púšťa na začiatku do roboty, všetko si ide zveľadiť a vyťažiť zo situácie maximum. Na nete sa určite dočítate o McGyverovi a o lepiacej páske, s ktorou sa vo filme spravilo všetko. Odpália sa ti dvere k miestnosti s úrodou na Marse? Zalep si to igelitom a páskou. Fučí ti do rozbitej prilby? Drbni na to 4 náhodné kusy pásky a žiješ. Proste ízi pízi.

 

Čo sa týka zohľadnenia vedátorských vecí, tak ide skôr o to vydarenejšie spomedzi vesmírnych trhákov. Tak silnú búrku síce na Marse uvidíte, ale tlak na planéte je maličký a v tamojších podmienkach by nijak nemohol napáchať škody, ktoré napáchal. Aj gravitácia je na Marse oveľa menšia, no s doladením chôdze si tiež nikto hlavu nelámal. Potom sú tu aj momenty, kedy vede nie je vztýčený prostredník a šicko je v porádku. Pestovanie banduriek, komunikácia pomocou starých zariadení a s časovým oneskorením, označenie solárneho dňa na Marse ako Sol (wiki vraví 24 hodín, 39 minút a 35 sekúnd) či nejaké tie prelety vesmírom.

 

Film rozhodne drží pohromade ako jeden celok a pokiaľ máte chuť na putovanie pustou krajinou, pár pekných záberov vesmíru, jeden z lepších Démonových výkonov a celkovo nejakú vesmírnu uspávanku, Marťanko u vás asi nebude výstrelom do prázdna. Veľa hluchých miest tam nebolo, ale že by ma film nenudil sa nedá povedať. Botanikov osud mi bol prostě a jednoducho uprdele.

 

Survival vesmírne putovania sú teraz highly recommended, ale nasrac. Unavilo ma to. Už nie je priestor, kam by sa to mohlo posunúť. Štart rakety? Samota? Vesmírne akčné scény? To všetko tu už bolo v rovnakej forme a ani fakt, že je to podľa skvelej knihy, mi úsmev na perách po filme nevyčaroval. Vzhľadom na všeobecnú mienku a samozrejme hodnotenia divákov, možno budem za čuráčika, čo tam šiel len po potvrdenie svojej predtuchy, že sa mu to páčiť nebude, ale nie je to tak (aj keď čuráčik možno som). Fakt som sa snažil, aj dve pivá som pred filmom mal. A nepomohlo. Tak možno nabudúce. 

 

S hodnotením som sa dostal na 43 solov zo 100.

 

Boha, som aj zabudol. Na koniec je tu kráľ spoilerov medzi hercami, ktorému tvorcovia pripravili veľmi netradičné rozlúčenie sa s postavou.

 

SPOILERALERT/SPOILERALERT/SPOILERALERT/SPOILERALERT/ nezomrel :/