Takto vás láka text pod naivnou kresbou Ľuboša, ktorý je hlavným hrdinom filmu. Ani neviem ako, ale vyskočilo mi to na fejsbukoch. V komentároch sa strhol celkom slušný shitstorm, ku ktorému som s radosťou prispel. Dezolé si tam kňučkali a lízali navzájom rany, takže keď sa mi na FB objavil dátum projekcie v Leviciach, neváhal som ani chvíľu. V kine bol aj režisér a jeden z hercov, vypočuli sme si úvod, pár slov o projekte. Je to voľné pokračovanie dokumentárneho filmu 7829 km od Wu-chanu, resp. voľne na neho naväzuje. Pár pekných slov a ponorili sme sa do filmu. Natočené je to celé z pohľadu hlavného hrdinu, ktorý točí akoby vlog o prežívaní lockdownu. Hlavná postava Ľuboš, ženou vykopnutý, životom ťažko skúšaný, býva u sestry a odhaľuje spiknutia a praudy. Miestami fakt vtipné scénky, akurát že na pozadí vám ide v hlave, že bohužiaľ je to aj pravda. Takže smiech cez slzy. Nechcem spojlerovať, aby ste z toho niečo mali, takto vám to musí stačiť.

Po projekcii bola fajn debata s režisérom, opäť vtipné momenty a zážitky z natáčania. A pre koho je film určený? Pre všetkých. Tí príčetnejši sa pobavia na dobrej satire, tí z dezolé košiara pravdepodobne nebudú OUCE a nepozrú si to. Teda na STV určite nie, dajú prednosť Hornej dolnej, alebo inej, intelektuálne hodnotnejšej relácii. Ale TOP cieľovka je presne medzi. Takí nerozhodní, dobre vymasírovaní susedom dezolátom, či takí, ktorí síce majú zvyšky zdravého rozumu, no nahlodal ich červík pochybnosti „čo ak je tam pravda“, či „pravda je niekde uprostred“.

Neváhajte a bežte do kina podporiť slovenský projekt a nech si ho pozrie čo najviac nerozhodných.

Jo a tu máte link na CSFD

Druhý názor:

Keďže tvorcu filmu (a hlavného predstaviteľa) poznám osobne, mal som česť vidieť a pripomienkovať pracovnú verziu filmu. Čo mi vtedy trochu udrelo do očí bolo, či tých absurdných kktín, ktorým hlavná postava verí, nie je až príliš a či je to ešte vierohodné. Následne som sa dozvedel, že tvorca sa ponoril do žumpy sociálnych sietí, aktívne navštevoval dezolé skupiny a všetko, čo je vo filme, sú reálne názory reálnych ľudí entít. Takže ak si budete búchať po čele, že taký degen ako Ľuboš z Rimavskej Soboty reálne existovať nemôže, tak nielenže môže, ale aj naozaj existuje.

V každom prípade, je to vtipný film, ktorý pekne odsýpa, žiadna depkoidná artová sonda do rozvrátenej psyché pomýleného a životom frustrovaného intelektuálne znevýhodneného spoluobčana. Čiže si to pokojne pozrite. Z hodnotenia na CSFD si veľa nerobte, väčšinu negatívnych recenzií tam píšu triggernutí antivaxeri propandemisti, z ktorých polovica to ani nevidela, len ich urazilo, že si niekto z nich dovolil robiť piču alebo, že si autor urobil film o čom chcel a nie o tom, o čom by vraj mal. A ako vieme, hejt Zlovákov je vždy tá najlepšia reklama.

Ľubo Nemeš