The Weeknd ma fascinuje. Je to jeden z tých výnimočných talentov, ktoré sú odsúdené stať sa hviezdou a je len otázkou času, kedy si to uvedomí aj zvyšok sveta. Ako mixtapový Drake alebo kučeravý Timberlake. John Norris z MTV o ňom povedal, že je to najväčší talent od čias Michaela Jacksona. To meno nikomu, kto nie je z VHS generácie nič nepovie, ale píšu to na Weekndovej Wikipedii takže...

 



Teraz vám ale najprv poviem tajko. Lebo je to dôležité v tomto príbehu. Neskôr. Ale teraz je dôležité, že ja už som veľmi starý. A pamätám si VHS a Johna Norrisa. A super hviezdy. Pamätám si, aké to bolo keď existovali na svete super hviezdy. Pamätám si, aké to bolo, keď bol Michal kráľom popu. Skoro by som sa stavil, že neexistoval na svete človek, ktorý by nepoznal Michaela Jacksona. Ani na východe, fakt.

Nič také ale už neexistuje. Svet sa mení a dnes je to rovnako reálne, ako dinosaury alebo Šuvadovej kariéra. Ale oni existovali. A keď vyšiel nový Majklov album, išiel som si ho kúpiť. Na kazete. Presne si pamätám, ako som si ten malý poklad niesol domov, listoval si v knižočke, ktorá k nemu bola priložená a ja som počúval tú kazetu až kým som ju nezodral. Presne si to pamätám. Boli to čarovné časy. A ja som bol pri tom.

A teraz späť do súčasnosti!

Tu je tá vec...

Ten starý dedo z MTV môže mať pravdu.

A kde sú múdri dedovia, tam sú fantastické príbehy. Každý umelec musí mať svoj príbeh. Každý umelec, ktorý za niečo stojí, samozrejme. A Weekndov príbeh je zaujímavý tým, že je to príbeh, ktorý sa on sám rozhodol prepísať.

Stala sa totiž taká vec, že umelec, ktorý bol extrémne úspešný v svojej škatuľke kultovej obskúrnosti, sa rozhodol, že chce viac.

The Weeknd sa rozhodol, že sa stane najväčšou hudobnou hviezdou na svete.

Je to príbeh umelca, ktorý povstal zo špiny kanadského ghetta a z kukly svojho ultra-alternatívneho R&B sa ako majestátny motýľ s tučným špekom v ústach otvoril popu a spravil to bez kompromisov a za vlastných podmienok. O tých kompromisoch sa samozrejme mnohí budú baviť, ale hipsterské debaty o tom, čo bolo stranou a vlastne celý zmysel tohoto textu...

Je len o jednom.

Jednom jedinom. Tomto víkende. Keď si vypočujete novy Weekndov album.

Je to album, ktorý pre neho urobí to, čo spravil 1989 pre Taylor. Vykopne ho do episféry popu a posadí ho na kreslo, ktoré tam na neho už čakalo. Je to pre mňa najočakávanejší album roka a hoci tá kazeta v mojej ruke je už dávno preč, ten pocit je po strašne dlhej dobe späť.

Bežte si ho vypočuť.

A raz si budeme rozprávať, ako sme boli pri tom.

 

https://player.spotify.com/album/28ZKQMoNBB0etKXZ97G2SN

https://www.youtube.com/watch?v=yzTuBuRdAyA

https://www.youtube.com/watch?v=waU75jdUnYw

https://www.youtube.com/watch?v=JPIhUaONiLU

https://www.youtube.com/watch?v=j1ngEIxopUU