Réžia: Bryan Singer

Scenár: Simon Kinberg, Jane Goldman, Matthew Vaughn

Kamera: Newton Thomas Sigel

Hudba: John Ottman

Hrajú: Hugh Jackman, James McAvoy, Michael Fassbender, Peter Dinklage, a ďalší

Boj za rovnoprávnosť mutantov s obyčajnými ľuďmi ešte vždy nie je dobojovaný a tak sa nám naši obľúbenci so zmenenou DNA vracajú v svojom zatiaľ najambicióznejšom dobrodružstve prekonávajúcom hranice priestoru, času a potažmo i Schengenu!

 

Na režisérsku stoličku sa, po obrom (pun intended) finančnom faily strukovinového Jacka, vrátil režisér prvých dvoch X-Meních filmov Bryan Singer, čo väčšina ľudí prijala s potešením, nadšením a stredne veľkým ohňostrojom na záhradke. Ja však nie som väčšina a ľudí už vôbec nie a tak nakoľko jeho mutantie filmy považujem za priemerné, nudné a trpiace akútnym nedostatkom akčných scén na úkor zbytočnej snahy o presah, moje nadšenie z tohto návratu sa pohybovalo niekde na úrovni toho z oznámenia pridaných vystúpení na ďalšom rozlúčkovom turné skupiny Elán. Postavy mi vždy prišli zaujímavé, žiaľ príbehy do ktorých boli dosadené už naproti tomu omnoho menej. Nič proti snahe mainstreamovým filmom povedať aj niečo k aktuálnej spoločenskej situácii a ľudským právam, keď však idem na film o ľuďoch so špeciálnymi schopnosťami ako sú temer nezničiteľné adamantiové drápy efektne sa vysúvajúce spomedzi prstov, či laserové lúče šľahajúce z očú, chcem dostať adrenalínový akčný nárez plný zbytočného a spoločnosť v svojich prazákladoch ohrozujúceho násilia a nie Singerovo filmové vyrovnávanie sa s vlastnou homosexualitou, v ktorom je kdesi za polkou stopáže utopený jeden dobrý Wolverine vs mutantí poskok hlavného záporáka súboj, aby sa nepovedalo.

 

Konečne až Vaughamova First Class sa vybrala správnym smerom a i keď som tým pádom prišiel o účasť môjho obľúbenca Patricka“Jeana-Luca“Stewarta, bol som ochotný priniesť túto obetu na oltár zábavnosti, ktorá tak bolestne chýbala pôvodnej trilógii. Zdá sa však, že Singer je tiež mutant, so schopnosťou čítať myšlienky, a tak odhalil moje obavy z jeho návratu i záľubu v starších postavách a rozhodol sa mi vyjsť v ústrety. V novom filme tak dochádza k prepojeniu pôvodnej trilógie a jej postáv z ich mladými verziami objavivšími sa vo First Class.

mhh

Mhhh... Presne ako náš film - vylepšiť by to ešte išlo, ale pochutnať si pochutnáte

 

K deju: začíname, celkom originálne, v postapokalyptickej budúcnosti, kde sa síce tento krát neprechádzajú kyborgy po chodníkoch tvorených ľudskými lebkami, ale v podstate k tomu zas až tak veľa nechýba. V tomto zdevastovanom svete, nie nepodobnom záberom reportáže TV Markíza z Luníku IX, prežívajú už len posledné skupinky mutantov starostlivo vyhladzované zabijáckymi super-robotmi, tzv. Sentinelmi, postavenými ľuďmi na eliminovanie mutantej hrozby a určenými na ich vyhľadanie a vyhľadenie. Ocitáme sa práve v jednej z posledných prežívajúcich skupín, ktorú tvoria – aká to nečakaná náhoda - zatiaľ preživší starej trilógie. Medzi inými teda profesor X, Magneto, Storm, či Wolverine. Situácia je, ako sa patrí a sluší na postapokalyptickú budúcnosť, beznádejná a žiada si zúfalé riešenia. Nie je to síce ešte tak zlé ako v 94 za Mečiarovej vlády na Slovensku, no má to k tomu už nebezpečne blízko. Všetci dajú teda modzogáne dokopy a prídu s geniálnym nápadom – poslať myseľ niekoho z nich do minulosti a zabrániť vražde tvorcu Sentinelov, takého Kufu vo vreckovom vydaní, ktorá celý genocídny program spustila. Nesmejte sa, vám by to iste nikdy nenapadlo! Ako to však už v živote, a iste aj iných týždenníkoch, býva - ľahko sa povie, no ťažšie urobí. Však aj ja som si povedal, že rýchlo spichnem nejakú tú recenziu na nových X-Menov a ondiem sa tu s tým už týždeň... Takéto cestovanie do minulosti totiž nie je ako nastúpiť si počas letných prázdnin do bratislavskej MHD, kde síce spotený, obohatený o nové zmyslové zážitky a s minimálne 10 minútovým meškaním, ale predsa len do cieľa dorazíte v zhruba rovnakom zdravotnom stave ako ste vyrazili. Ešte aj tá najhoršia indická low-costová letecká spoločnosť lietajúci na 20 ročných strojoch zo sovietskej éry, ktorá prelieta nad Ukrajinou je oproti tomu zrelá na štyri hviezdičky ADAC za bezpečnosť a 1,55 bodu (Sehr gut) od dTestu. Pokus o prenos mysle tak hlboko do minulosti by totiž každého s mozgom prinajlepšom zabil, prinajhoršom zmenil na fanúšika Smotánky. A Zuza Plačková nanešťastie nie je po ruke, aby sme tento problém nemuseli riešiť. S vedomím, že celý nápad bol teda vlastne od začiatku riadna sprostosť, ako spod klávesnice nejakého treťotriedneho hollywoodskeho scenáristu píšuceho doteraz len románové prepisy posledných bulharských van dammeoviek, sa X-Meni zmieria so svojím osudom a po spoločných orgiách, kde v dych berúcich novátorských CGI scénach používajú svoje špeciálne schopnosti na sexuálne ukojenie ostatných (napríklad nezabudnuteľná scéna skupinového orgazmu vyvolaná telepaticky profesorom X) sa vydajú napospas Sentinelom, ktorý ich vaporizujú na prach, ten následne povysávajú, vysypú do železobetónového sarkofágu a ten potopia na najhlbšie miesto Tichého oceánu, niekde ku kariére Halley Berry od zisku Oscara. The End.

boze

Bože! Vráť mi moju kariéru!

 

No OK, to som si vymyslel, ale v réžii Larsa von Triera, čítajúcej šesť a pol hodiny čistého času a točené len ručnou kamerou v štýle manifestu Dogma 95 by to bol iste zážitok rozvibrujúci podbrušok nejedného inteleguána slastne odfukujúceho najmä pri koitálnej scéne Magneto + Wolverine vyjadrujúcej prázdnosť nášho bytia, kritiku industrializácie a vykorisťovanie vošiek mravcami domácimi len pre zisk sladkého nektáru.

 

Hollywood však, žiaľ, nie je až natoľko odvážny a tak si v skutočnosti uvedomia, že zhodou náhod medzi sebou niekoho, kto prežije zdanlivo všetko – vrátane prečítania kompletnej produkcie Evitapressu a 6 hodinového zostrihu smiechu Dana Dangla – majú. Wolverine sa tak vydáva do minulosti, konkrétne do sedemdesiatych rokov, aby dal dokopy partu a zachránil čo sa zachrániť dá. Nič však nie je tak jednoduché, aby to nemohlo byť zložitejšie a okrem toho film treba aj natiahnuť na dve hodiny, takže prvé problémy na seba nenechajú dlho čakať. Profesor X je v minulosti urevaná, ufňukaná, sebaľútostivá troska (podobnosť s Lindsay Lohan čisto náhodná) závislá na drogách (detto), bez svojich špeciálnych schopností, ktorú máte celý čas chuť riadne prefliaskať, aby sa láskavo uvedomila. Magneto zatiaľ pre vraždu prezidenta Kennedyho hnije v super zabezpečenom bezželezitom väzení, kde by vám nedali ani len špenát na obed. Veru, toto nám Oliver Stone v svojom majstrštyku zatajil. V budúcnosti sú zatiaľ Sentineli stále bližšie k odhaleniu úkrytu partie okolo profesora X. A bude už len horšie a horšie!

 

buhu

Buhuhú... Všetci mi ubližujú, nik ma nemá rád a ešte mi tu aj svietia laserom do očí

 

Ak máte filmy X-Menej bandy radi ani najnovší prírastok série by pre vás nemal byť sklamaním. Pokračuje sa v budovaní vesmíru, ktorý nám nanovo definovali filmom First Class a tvorcovia sa pokúsia i o prepojenie so starou trilógiou a následne o viac či menej elegantné riešenie ako si uľahčiť život pri točení ďalších častí, tak aby nemuseli brať ohľad na kontinuitu a mali voľné ruky. Teda niežeby už predchádzajúca časť nebola mala v tomto smere svoje mušky, ba priam ovadá. Ale keď to mohol spraviť J.J. Abrams s novým Star Trekom a žiadny trekkie mu za to nestrčil trikodér do miest, kam by ste sa bímovať nechceli, prečo by nemohol aj Singer, nie?

 

Film napráva i pokazenú chuť po už druhej nevydarenej sólovke Wolverina. Hugh Jackman má proste charizmu, ktorá by utiahla i Zimbabwiansku ekonomiku, aj keď sa film netočí primárne okolo neho. Interesting fact: vedeli ste, že Wolverina mal pôvodne hrať Dougray Scott a len zhodou náhodou rolu na poslednú chvíľu získal Jackman? Ešte stále neveríte v Boha? Fassbender je výborný záporák ťažiaci z dobre napísanej role, s ktorou sa dá sympatizovať a chápať jej pohnútky, i keď by znamenali vaše vlastné vyhladenie. McAvoy je tento krát svojím večným fňukaním mierne otravný, ale prežiť sa dá. Jeho plešatá verzia až trestuhodne nevyužitá, ale vďaka aj za to, že tu vôbec je. Škoda len na môj vkus nedostatočne vykreslenej postavy a pohnútok tvorcu Sentinelov v podaní Petera Dinklagea. Ani zvyšku hereckého ansámblu nie je veľmi čo vyčítať. Žiadne oscarové výkony, ktoré tu však ani nik neočakáva, ale ani nič čo by niekto musel v svojej filmografii zahanbene tajiť. V každom prípade to všetko slušne odsýpa, humor i napätie fungujú ako majú. Scény z budúcnosti sú náležite temné, i keď na môj vkus sa mohlo viac zatlačiť na pílu ako v akcii tak i v emóciách nakoľko tvorcovia sa mali možnosť naozaj utrhnúť z reťaze a spraviť, s ohľadom na záver, čokoľvek. Akčných scén celkovo mohlo byť ešte vždy viac, v pamäti vám ostane najmä Quicksilverovo spomalené kuchynské tanečné vystúpenie, no tie čo sú sú aj náležite blockbusterovo epické.

to si

To si nám, kurva, čo spravil s vlasmi?

 

Síce to nie je tak, že by som po dopozeraní filmu mal chuť vidieť ho niekedy v dohľadnom čase znova, či nedočkavo očakával ďalšiu časť, no zvedavý kam sa vydajú ďalej vcelku som a aj ďalšiu časť si pozriem rád. Na Guardians of the Galaxy sa však teším oveľa viac.

 

Upozorňujem, že film má potitulkovú scénu a tak ak ste fanúšik neodchádzajte z kina/nevypínajte váš nie celkom legálne získaný súbor hneď po zatmievačke! Dozviete sa v nej kto bude hlavným záporákom v nasledujúcej snímke, a nie, prekvapujúco to nebude europoslanec Škripek vládnuci špeciálnou schopnosťou bigotnosti. Popravde, túto záverečnú scénu aj tak asi nik z vás nepochopí, nakoľko by ste museli mať prečítanú zhruba 30 ročnú históriu X-Meních komiksov, ale veď všemocné internety vám napovedia. Nepochybujem, že americký nerdi si v závere vystriekali trenky do biela, no mňa to nechalo chladnejším než porotcov Anasoft litera vydanie knižnej prvotiny Braňa Mojseja.

 

Hodnotenie filmu: 4/5

Hodnotenie filmu pre členov KDH: 0,0666/5